-> saskyn2:
Já třeba znám 3 mechaniky. Jeden je už vyloženě garážník, ale díky svému zaměstnání se dostával na školení takže v některejch věcech až donedávna šel docela s dobou. Teď dělá lowcost údržbu pro lidi který maj lowcost peníze. Jenže lowcost lidi maj i highend poruchy, takže pokud to není havárie motoru, pořád se opravuje. Občas mu trvá i několik odpolední problém vyřešit, ale většinou vyřeší. Kdybys bral cenu za práci, bude někde asi v řádu desetikorun za hodinu (na nějakým špeku). Ale nedělá pro každého, jen pro skutečně místní nebo známé. Pochopitelně, neživí ho to, má to jako bokovku a spíš ho to asi baví.
Druhej člověk je ten, kterýmu ten první volá, když už je fakt v hajzlu. A je až neuvěřitelný, jak rychle dokáže vytipovat přes telefon závadu. A je to člověk, o kterým bys řek že je to santus jak prase, v rozpadlým statku a jezdí Favoritem. Pak s VAGem a osciloskopem kouzlí. Tenhle to dělal v rámci učiliště a doma dělal to co komu nestih udělat v práci
Třetí člověk dělá čistě komerčně, nejvíc ho živí běžná údržba, pneuservis a častý opravy, ale když přijde větší problém, tak tě s nim sice nevyhodí, ale navzdory svejm zkušenostem za 30 let praxe není v diagnostice tak dobrej, jak by člověk čekal. Svádí ho přisuzovat závadu něčemu, co už někdy měnil, dělal nebo slyšel že někdo dělal. Jestli to tak skutečně je nebo je to falešná stopa, nad tim už zas tak nepřemejšlí, protože neví, jak přesně to funguje nebo jaký jsou souvislosti. Na druhou stranu když je to úplně v prdeli, tak má zase dlouhej seznam kam volat.
![3](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/3.gif)
Což mě taky docela překvapuje, že navzdory vzájemný konkurenci "spřátelený" servisy spolu držej basu a pomáhaj v případě problému jeden druhýmu.
E: ale musíš přihlédnout k tomu, že tady není Praha. Vozovej park tomu odpovídá. Průměrný auto tu má cenu tak 60 litrů a cokoliv pod 10 let stáří je už předmět potenciální závisti.
Teď budu jednomu sousedovi ozónovat auto. První kšeft za rok co to mám.