Jo, s tím že to platí spíš zaměstnanci máš pravdu - ta formulace kterou jsem zvolil nebyla úplně přesná. U těch živnostníků je to asi dost různý obor od oboru, ale třeba moje máma jako doktorka platí jak mourovatá. Další věc je, že pokud má živnostník nějaké zaměstnance, tak za ně platí část socky a zdrávky - a kdo teda tohle zaplatil - one nebo zaměstnanec? Nevím, stát odrbal oba. A jak říkáš, živnostník dostane od státu zpátky velké prd. Co ušetří na DPFO tím, že si dá auto do nákladů, o to ho obere stát na silniční dani atd atd atd. A s tím odhadem (předpokládám, že jsi myslel Transparency International, ne Amnesty) jsi myslím ještě hodně optimista, speciálně na krajské a na dost místech i obecní úrovni se krade neskutečným způsobem.
Co se týká progresivní daně, nemůžu si pomoci, ale podle mě to trest pro úspěšnější je. Jednak progrese je obsažená v samotné skutečnosti, že je daň procentuální - tzn víc vyděláš, víc zaplatíš. Další věc je, že i při jednotné sazbě DPFO efektivně progrese existuje, díky slevám na dani (základní sleva, odpočty na děti a podobně). Další námitka je čistě praktická - daň která silně dopadne na ty od kterých ji vybíráš, ale rozpočtově je naprosto nevýznamná, je prostě špatná daň - a to je přesně případ významnější daňové progrese.
Pokud přejdu od námitek čistě objektivních k těm spíše subjektivním - lidé kterých by se dle současných návrhů ta daňová progrese týkala vesměs požívají výrazně menší státní "ochrany" než "běžný zaměstnanec" - třeba co se pracovní doby týká. Čím vyděláváš více, tím je pravděpodobnost že se budou respektovat věci typu osmihodinová pracovní doba, maximální množství přesčasů (o jejich proplácení nemluvě) a podobně mizivější.
Nevím co si povídají montéři u piva, ale většina lidí s nadprůměrným příjmem které znám je rozhodně za póvl nepovažuje a o jejich užitečnosti nemá pochyb. Zato zkušenost s "běžnými zaměstnanci" většinou říká, že podle nich je šéf téměř zásadně idiot, který si v žádném případě ty prachy nezaslouží, protože vlastně nic nedělá. Kolik z těch zaměstnanců kteří tohle hlásí na všechny strany (a že jsem jich potkal) si dovede představit pracovat 18 hodin denně 6-7 dní v týdnu po dobu několika měsíců či let by mě fakt zajímalo.
Dobře si pamatuju, jak málo jsem vídal svýho tátu když jsem chodil na základku - tzn v 90tých letech. Když jsem ho viděl alespoň o víkendu tak to byl svátek, většinou odcházel do práce dřív než já vstával a vracel se později než já jsem chodil spát. Jak se musí cítit člověk který si tímhle prošel, kolikrát za 4 dny naspal třeba jen 6 hodin a stejně nikdy nevěděl, jestli si nakonec odnese nějakou "výplatu" (protože samozřejmě nejdřív musel zaplatit zaměstnance a pak až sebe) když si pak sedne do hospody na pivo a od vedlejšího stolu od montérů slyší, že "ti podnikatelé to stejně všechno nakradli" si snad raději nechci představit - já bych asi brečel. A jaký vztek musí mít když od stejného stolu slyší, že by měl platit vyšší daně, když už teď odsype státu měsíčně několik desítek tisíc a dostane za to zpátky velké hovno, to snad taky vědět ani nechci.
Tak jako tak, stejně nakonec skončíš u toho, že DPFO je kardinální nesmysl. Osobně bych raději platil o něco vyšší DPH a DPFO se navždy zbavil