skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Koho byste volili?
-> Matthes, záškodník z TechWebu 13.01.23 16:26:10: No, druhý kolo Generál vs. Mimoň by aspoň nebylo takový drama jako Generál vs. Potkaní ksicht

-> Sita 13.01.23 16:22:32: 'Ti nevím...komouši taky slibovali před volbama po válce všechno všem vč. podpory malejch živnostníků a rolníků, no....a jak to dopadlo, že jo? Já si můžu dovolit ten luxus volit podle sympatií, protože hypotéku jsem v očekávání věcí příštích (ale spíš jenom pudově) splatil mimořádnejma splátkama výrazně dřív, než bylo plánováno.
-> darklord: ja ekonom nejsem, ale par renomovanych ekonomu tohle brutalni zvysovani sazeb kritizuje taky. Kdyz se nedokazou shodnout ani oni, tak to asi tak jednoznacny nebude?
-> U-Geen 13.01.23 15:48:39: Heh, nikdo se toho nechytil, ale doufám, že to je vtip
To je snad lepčí i ten estébák 

-> palinator: jo je uver ze stavebniho sporeni. Aktualne ve fazi preklenovaciho uveru. Az nasporim 40% uveru (cca 850 tisic), tak se dostanu do faze uveru se stavebniho sporeni, kde je 2.99% "for good". Tohle jsem prave tehdy blbe pochopil a skutecnej stav zjistil az pri podpisu smlouvy a uz nebyl cas to resit. V roce 2020 uz zacinaly urokovy sazby rust, myslel jsem, ze se to behem 3 let uklidni, navic me pani ujistovala, ze za 20 let jeji praxe nikdy nikomu SS urok nezvysila, tak jsem holt prvni prukopnik :D
Takze ted premejslim kde tech chybejicich asi 700 vzit, loni jsem investoval do nejaky novy techniky tak mozna to zase prodat, a par let jeste delat se staryma verglama... Nevim no, zkusim vsechno, i toho bábu no... :D
Takze ted premejslim kde tech chybejicich asi 700 vzit, loni jsem investoval do nejaky novy techniky tak mozna to zase prodat, a par let jeste delat se staryma verglama... Nevim no, zkusim vsechno, i toho bábu no... :D
-> Sita 13.01.23 15:49:36: nadejne leda tak na cestu do pekla, ala Erdogan
-> Sita:
Počkej, ale tak to nemáš hypotéku, ale úvěr ze stavebního spoření ne? To měli naši, prý to takhle kdysi vycházelo levněji než hypotéka.
E: já bych teda měl poradci (kterýho jsem měl na doporučení kámoše) docela líbat ruce, protože mi důrazně doporučil obětovat asi desetinu % za tu desetiletou fixaci.
Počkej, ale tak to nemáš hypotéku, ale úvěr ze stavebního spoření ne? To měli naši, prý to takhle kdysi vycházelo levněji než hypotéka.
E: já bych teda měl poradci (kterýho jsem měl na doporučení kámoše) docela líbat ruce, protože mi důrazně doporučil obětovat asi desetinu % za tu desetiletou fixaci.
-> palinator: Presnou genezi z paty nevytahnu,ale naposled jsem refinancoval prave pred 3 rokama, tehdy na doporuceni poradkyne ke stavebni sporitelne. Takze jsem ve faci preklenovaciho uveru, coz jsem spatne pochopil (myslel jsem, ze mam fixni urok po celou dobu, ale neni to tak, ve fazi PU je fixace), ale pak uz bylo pozde to resit jinak. Jsem asi ucebnicovej priklad jak se to nema delat, moje financni gramotnost neni vysoka, je to tak jak to je...
-> saskyn2: chce to resit okamžitým tlakem na ČNB pro snizeni urokovych sazeb, to mi jako negramotovi zni nadejne?
-> saskyn2: chce to resit okamžitým tlakem na ČNB pro snizeni urokovych sazeb, to mi jako negramotovi zni nadejne?
-> Jirik_Tuňák1983: Baštovi, ale nevím, asi zítra :-)
-> palinator: u bratrů v mordoru. www.vub.cz/sporeni-bez-li
mitu
u kocoura mám nějaký přebytky, ale mám tam 5,5%, je na to taková finta-pošli to všechno pryč a kocour ti v posledním kroku(než to odejde) nabídne spoření extra s 5,5%. Popřípadě v CZ maxbanka nabízí 6,1%
u kocoura mám nějaký přebytky, ale mám tam 5,5%, je na to taková finta-pošli to všechno pryč a kocour ti v posledním kroku(než to odejde) nabídne spoření extra s 5,5%. Popřípadě v CZ maxbanka nabízí 6,1%
-> saskyn2:
6,15% na spořáku? Kde to máš? Já mám u Kocoura 5,1.
6,15% na spořáku? Kde to máš? Já mám u Kocoura 5,1.
-> palinator 13.01.23 15:05:50: jo však jsem psal že tohle není úplně hodný téma a nechci to tu zasírat, protože s volbou to nemá nic společného
-> Sita 13.01.23 15:08:10: No 6,99% není při dnešní inflaci vůbec špatný. Když si vezmu že na spořáku dostávám 6,15% nedej bože na státních protiinflačních dluhopisech
Debatu jsem teda neviděl tak nevím jak to chce Babiš řešit, ale obávám se že bez řešení inflace se nedá nic řešit, nikdo ti nebude chtít půjčit aby si mu vrátil mín.

-> Sita 13.01.23 15:08:10: No 6,99% není při dnešní inflaci vůbec špatný. Když si vezmu že na spořáku dostávám 6,15% nedej bože na státních protiinflačních dluhopisech

-> Sita:
Tak ten skok je hlavně danej fixací, žejo...
Ono je to volba mezi dlužníkama a střadatelama. Já jsem (a asi ještě dlouhou dobu budu) čistej dlužník, nicméně mi přijde férovější mít spíše nezdravě drahé úvěry, než nezdravě drahou inflaci. Uznávám, pokrytectví je v mém případě takové, že 2,34% mám ještě na dalších 7 let. Na druhou stranu, ty extrémně nízké sazby přímo způsobily velkou část inflačních tlaků, zejména v sociálně citlivé oblasti bydlení. Teď s tím horko těžko vysoké sazby něco udělají, ale na rezignaci boje s inflací to taky není, vzhledem k tomu že se ekonomika ještě nijak brutálně nepropadá a zaměstnanost je stále velice vysoká.
P.S.: kdy ses k těm úvěrům zavázal? Ono když si člověk vezme úvěr s nízkou sazbou a nízkou fixací, musí taky tak nějak počítat s tím, že se ten úrok může výrazně zvýšit. Nejhorší je to pro ty úvěry, které mají fixaci krátkou. Po deseti letech je už splátka vzhledem k růstu příjmů třeba efektivně poloviční, takže ani výrazný růst úroku nemusí dělat v rozpočtu nějakou apokalypsu.
Tak ten skok je hlavně danej fixací, žejo...
Ono je to volba mezi dlužníkama a střadatelama. Já jsem (a asi ještě dlouhou dobu budu) čistej dlužník, nicméně mi přijde férovější mít spíše nezdravě drahé úvěry, než nezdravě drahou inflaci. Uznávám, pokrytectví je v mém případě takové, že 2,34% mám ještě na dalších 7 let. Na druhou stranu, ty extrémně nízké sazby přímo způsobily velkou část inflačních tlaků, zejména v sociálně citlivé oblasti bydlení. Teď s tím horko těžko vysoké sazby něco udělají, ale na rezignaci boje s inflací to taky není, vzhledem k tomu že se ekonomika ještě nijak brutálně nepropadá a zaměstnanost je stále velice vysoká.
P.S.: kdy ses k těm úvěrům zavázal? Ono když si člověk vezme úvěr s nízkou sazbou a nízkou fixací, musí taky tak nějak počítat s tím, že se ten úrok může výrazně zvýšit. Nejhorší je to pro ty úvěry, které mají fixaci krátkou. Po deseti letech je už splátka vzhledem k růstu příjmů třeba efektivně poloviční, takže ani výrazný růst úroku nemusí dělat v rozpočtu nějakou apokalypsu.
-> palinator: ten skok je proste obrovskej a pro mne uz je to likvidacni, ANO odzacatku to zvysovani sazeb kritizuje, tak mi prijde normalni ho podporit (guvernéra, viceguvernéry a ostatní členy jmenuje a odvolává prezident republiky). Jinak centralni banky taky nejsou muj obor, ale od toho volime svoje zastupce ne?
Chtel jsem to resit refinancovanim uverem v EUR, ale nemam prijem v EUR, takze smula...
EDIT: samozrejme nemam nikde jistotu, ze to Babis v pripade vyhry udela, ale mam jistotu, ze Pavel s Nerudovou to neudelaji...
Chtel jsem to resit refinancovanim uverem v EUR, ale nemam prijem v EUR, takze smula...
EDIT: samozrejme nemam nikde jistotu, ze to Babis v pripade vyhry udela, ale mam jistotu, ze Pavel s Nerudovou to neudelaji...
-> Sita:
Jakože ČNB má špatnou monetární politiku? Jako člověk, kterej na tohle nemá kvalifikaci, se nechci pouštět do větších akcí, ale v zásadě mi odůvodnění a cíle té politiky smysl dávaly, narozdíl od podivností, co předvádí třeba Erdogan.
Jakože ČNB má špatnou monetární politiku? Jako člověk, kterej na tohle nemá kvalifikaci, se nechci pouštět do větších akcí, ale v zásadě mi odůvodnění a cíle té politiky smysl dávaly, narozdíl od podivností, co předvádí třeba Erdogan.
-> Jirik_Tuňák1983: asi az zejtra, ale nakonec jsem se pro nej taky rozhodl, kdyz jsem pri sledovani superdebaty otevrel obalku od RSTS, kde stoji ze mi zvysujou urok z 2.19% na krasnych 6.99% a zrovna o tom debatovali a Babis jedinej projevil elementarni pochopeni a plan to nejak resit. Ti dva ostatni nad timhle problemem zivaji nudou a ja uz toho po trablech s elektrikou mam taky dost... Sorry jako :D
-> saskyn2 11.01.23 11:17:18:
Já tohle taky nechápu a stejnou zmrdovinu dělá i naše ryze české VARI.
Pohonná jednotka s americkým motorem Kohler stojí u nás 28 litrů, v Polsku po přepočtu 21248. Na nižší cenu se nedostaneš ani když jim v rámci akce "šrotovné" doneseš starou pohonnou jednotku. A teda nejsem si fakt jistej že by Polsko bylo větší trh, než tradiční ČR.
E: ale rovněž si nejsem jistej, jak tohle může ovlivnit vláda a jak tedy za to má trpět státní rozpočet.
Já tohle taky nechápu a stejnou zmrdovinu dělá i naše ryze české VARI.
Pohonná jednotka s americkým motorem Kohler stojí u nás 28 litrů, v Polsku po přepočtu 21248. Na nižší cenu se nedostaneš ani když jim v rámci akce "šrotovné" doneseš starou pohonnou jednotku. A teda nejsem si fakt jistej že by Polsko bylo větší trh, než tradiční ČR.
E: ale rovněž si nejsem jistej, jak tohle může ovlivnit vláda a jak tedy za to má trpět státní rozpočet.
Jdete to dnes hodit Babišovi a nebo až zítra? 

-> 1560 - zrušená registrace 11.01.23 14:56:34: Tak zrovna restaurace je "služba", většinu ceny "obědu" tvoří právě platy zaměstnanců a nájem objektu, energie atd. a samotná cena surovin pro výrobu je v ceně zastoupena minimálně. Zatímco zde diskutované řetězce prodejců zboží mají jednotné náklady na produkt napříč Evropou a rozdíly maloobchodních cen by tak logicky měly být ovlivněny pouze rozdílem provozních nákladů jednotlivých poboček (platy, energie, nájmy, daňové zatížení, doprava zboží,...), případně by se dalo předpokládat zohlednění kupní síly obyvatelstva v koncové MOC.
Tedy by bylo nasnadě, že rozdíl cen bude úplně jiný - ve prospěch států s nižšími náklady poboček a nižší kupní silou. Ale ono ne...
Ještě by se dalo pochopit, že do cen vybraných produktů (objemné, těžké, křehké) se nějak výrazněji propíše doprava a budou tedy levnější v zemi, kde se vyrábějí a čím dále od zdroje, tím dražší. Takže bych třeba čekal, že v Rumunsku bude toto nejlevnější, když se to tam vyrábí, ale ono ne. Nejlevnější je to na Slovensku (189E), pak v Německu (195E), následuje ČR (208E), pak teprve Rumunsko (242E) a třeba v Rakousku je cena stejná, jako ve Španělsku nebo Norsku a Švédsku (248-250E)...
www.ikea.com/cz/.../karlb y-pracovni-deska-orech-dyh a-00335201
www.ikea.com/sk/.../karlb y-pracovna-doska-orech-dyh a-00335201
www.ikea.com/de/.../karlb y-arbeitsplatte-nussbaum-f urnier-00335201
www.ikea.com/at/.../karlb y-arbeitsplatte-nussbaum-f urnier-00335201
www.ikea.com/ro/.../karlb y-blat-nuc-furnir-00335201
www.ikea.com/se/.../karlb y-baenkskiva-valnoet-faner -00335201
...
Tedy by bylo nasnadě, že rozdíl cen bude úplně jiný - ve prospěch států s nižšími náklady poboček a nižší kupní silou. Ale ono ne...
Ještě by se dalo pochopit, že do cen vybraných produktů (objemné, těžké, křehké) se nějak výrazněji propíše doprava a budou tedy levnější v zemi, kde se vyrábějí a čím dále od zdroje, tím dražší. Takže bych třeba čekal, že v Rumunsku bude toto nejlevnější, když se to tam vyrábí, ale ono ne. Nejlevnější je to na Slovensku (189E), pak v Německu (195E), následuje ČR (208E), pak teprve Rumunsko (242E) a třeba v Rakousku je cena stejná, jako ve Španělsku nebo Norsku a Švédsku (248-250E)...
www.ikea.com/cz/.../karlb y-pracovni-deska-orech-dyh a-00335201
www.ikea.com/sk/.../karlb y-pracovna-doska-orech-dyh a-00335201
www.ikea.com/de/.../karlb y-arbeitsplatte-nussbaum-f urnier-00335201
www.ikea.com/at/.../karlb y-arbeitsplatte-nussbaum-f urnier-00335201
www.ikea.com/ro/.../karlb y-blat-nuc-furnir-00335201
www.ikea.com/se/.../karlb y-baenkskiva-valnoet-faner -00335201
...

-> dragon_cb_cz 11.01.23 22:59:17: Je zajímavý, že cizinci mají všeobecně k pivu vztah dobrý a hlavně k tomu našemu. Ale v tom Dánsku koupíš alko pivo (říkejme tomu tedy na chvíli pivo) kdekoliv. To je pravda.
Je to jako se ženskou. Po nějaký době začneš vnímat negativa u tý svý a pozitiva u cizích. Ale je potřeba se na to dívat i opačně. Uvědomit si pozitiva u svý a negativa u jiných. A nakonec zjistíš, že je ti dobře tam, kde jsi.
-> King 11.01.23 23:03:44: Se moc nesměj. Jako řádnej pyrát by ses tam skoro styděl. Já teda jo. Ale naštěstí jen skoro.
Kolegové nechávají řidit mě, protože jsme všude aspoň o hodinu dřív. 
Je to jako se ženskou. Po nějaký době začneš vnímat negativa u tý svý a pozitiva u cizích. Ale je potřeba se na to dívat i opačně. Uvědomit si pozitiva u svý a negativa u jiných. A nakonec zjistíš, že je ti dobře tam, kde jsi.

-> King 11.01.23 23:03:44: Se moc nesměj. Jako řádnej pyrát by ses tam skoro styděl. Já teda jo. Ale naštěstí jen skoro.

-> Eidy 11.01.23 22:25:51: Jo, ten jih je strašná placka. Tam je potřeba hledat spíš krásu v jezerech a na moři. A silnice jak říkáš... přitom tam vznikaj místy naprosto uchylný přestavby aut.
Každopádně já to myslel jen přeneseně - před tím jsi dělal pro Dány, ne? Tam je vztah k pivu jednoznačně vřelejší
Každopádně já to myslel jen přeneseně - před tím jsi dělal pro Dány, ne? Tam je vztah k pivu jednoznačně vřelejší

-> Jirik_Tuňák1983: Natural, no filter 

Jsem koukal na tu debatu, na Primě... No, jako Nerudovka mi přišla dost populistická a generál odpovídal dost rozvážně a rozumně
Ale co mě dostalo nejvíc, bylo hlasování na té televizi - 50kč SMS. Tvl kdo to jako posílá, když to hlasování je úplně k hovnu?
By mě zajímalo reálný číslo idiotů, co tam tu sms pošle
Ale co mě dostalo nejvíc, bylo hlasování na té televizi - 50kč SMS. Tvl kdo to jako posílá, když to hlasování je úplně k hovnu?

-> dragon_cb_cz 11.01.23 18:32:11: Dej pokoj. Při tom všem cestování po světě člověk zjistí, že to doma není tak špatný. Každá země má svoje výhody i nevýhody. Ve Švédsku nekoupíš normální pivo vyjma specializovaných obchodů. Vyjdeš se sklenicí piva před hotel, abys sis zakouřil a hned na tebe řvou, že na veřejnosti se pít nesmí. Po silnici jedou všichni přesně podle předpisů, silnice jsou dlouhý nudný roviny, krajina strašně jednotvárná a nudná, zeleň taková vybledlá bez života. Posledně jsem konstatoval, že bydlet tam, tak začnou z nudy asi sériově vraždit.
-> Jirik_Tuňák1983: Nevyhoda modernich televizi se 4K a vic 

[-> Matthes, záškodník z TechWebu 11.01.23 20:58:10: -> StepaNoFUN 11.01.23 21:07:35: Tak tady vypadá docela dobře, ale když jsem ji viděl jinde na foto a nebo na záběrech v TV, tak si říkám, že se musel ten Copperfield při úpravě foto docela zapotit.
A jak říkáš, vypadá na ten věk docela opotřebovaně. Znám padesátky, které běhají normálně mezi námi, vypadají lépe a určitě si nemohou dovolit kosmetiku v cenových relacích, jako tady pani.
A jak říkáš, vypadá na ten věk docela opotřebovaně. Znám padesátky, které běhají normálně mezi námi, vypadají lépe a určitě si nemohou dovolit kosmetiku v cenových relacích, jako tady pani.
-> Matthes, záškodník z TechWebu: Mě přijde taková dost sešlá, na to že je o 2 roky starší než já... Tipoval jsem jí tak o 15 víc...
-> Matthes, záškodník z TechWebu 11.01.23 20:51:18: Jeste bych tam pridal Mimoně

-> StepaNoFUN: To je oznaceni od kamose
Me se nelibi...

-> Matthes, záškodník z TechWebu: já Ti nějak nevím, jestli bych jí nazval MILFkou...
Anketu by musel asi vytvořit nejvyšší.
Anketu by musel asi vytvořit nejvyšší.
Nejde tu udelat anketa jako driv? Ze bychom si tu zahlasovali mezi STBakem, milfkou a generalem?
-> saskyn2: To ze se na necem neshodneme snad neznamena, ze te mam nazyvat idiotem…
-> dragon_cb_cz: Ono jak který výrobek. AT mají něco levnější, něco ne. Polsko, to má taky něco ještě levnější než D, něco naopak dražší, ale ve výsledku asi podobný. Blbý je že všechno má suveréně nejdražší CZ a SK

-> saskyn2: Hele ale Rakušáky holí taky: www.ikea.com/at/.../norde
n-klapptisch-birke-9042388
7 To je docela zajímavý, tam bych čekal hodně podobný ceny jako v Německu...
-> Jozka 11.01.23 18:37:45: No ale Finů je podobně a www.ikea.com/fi/.../norde
n-taittopoeytae-koivu-9042
3887
-> saskyn2 11.01.23 18:19:41: Jak jsem koupil, tak prodávám - a jo, taky soudím, že je to (oficiální) vejmluva..
..ale zrovna porovnání SR vs. "NSR" kdovíjak by vyšlo nákladově na hlavu, když jednou dělím 80ti milionama a podruhý jen pěti..
..ale zrovna porovnání SR vs. "NSR" kdovíjak by vyšlo nákladově na hlavu, když jednou dělím 80ti milionama a podruhý jen pěti..
-> saskyn2 11.01.23 18:19:41: Tak "nechají holit" - ono prostě je tady ta značka jinak vnímaná (trochu "lépe" než na západ od nás) a mimo jiné i z toho vyplývá, že je tu trochu jiné konkurenční prostředí a taky jiná struktura poptávky. To co pro ně je konkurence v SRN nemusí být v ČR a naopak (protoože německý a český spotřebitel vnímá jako akceptovatelné substituty jiné konkurenční výrobky) a podle toho si můžou dovolit jiné ceny.
Ale že je to až tak moc jsem teda netušil, já jel kdysi jen pro nějaké knihovny do Linze, ale to protože už je v ČR přestali prodávat a mně se zrovna hodily. A vyšly tenkrát plus mínus stejně jako v ČR než prodej ukončili.
-> Eidy 11.01.23 13:06:37: Přeplaval jsi přes Kattegat?
Ale že je to až tak moc jsem teda netušil, já jel kdysi jen pro nějaké knihovny do Linze, ale to protože už je v ČR přestali prodávat a mně se zrovna hodily. A vyšly tenkrát plus mínus stejně jako v ČR než prodej ukončili.
-> Eidy 11.01.23 13:06:37: Přeplaval jsi přes Kattegat?

kdyz jsme zarizovali v novym dome pokoje (cca rok 2012), musel jsem koupit 4ks matraci (postele jsem si udelal, ale matrace neumim
) a taky jsem pro ne jel radsi do Ikea v Regensburgu nez do Phy. Usetril jsem tehdy asi 8000, ale i tak doufam, ze se nikdy nevrati vlada, ktera bude mit ambice soukromym firmam nebo nadnarodnim korporacim diktovat jaky maji mit u nas ceny 

-> 1560 - zrušená registrace 11.01.23 17:45:36: Ten konkrétní výrobek má o 1/3 nižší cenu v DE kde musí být logicky vyšší náklady(prodavačky mají 2-3x vyšší plat atd).
Je to stejná absudrita jako kdybych tu inzeroval š120 na prodej a prodával to za 80k pro Pražáky, za 100K pro středočechy a za 200k pro Brňáky
ač z právního hlediska na takovém jednání asi není nic závadného, tak stejně věřím, že bys mě označil za idiota
-> Jozka 11.01.23 17:47:42: Akorát cena marketingu se bude zase odvíjet od místních cen, tj. platů zaměstnanců, ceny reklamy v TV atd. Nevěřím že v tomhle bude v DE levněji než na SK. Prostě ceny šponují dle toho jak se ovce nechají holit, víc bych za tím nehledal.
-> StepaNoFUN 11.01.23 18:18:02: Jo přesně tak
Je to stejná absudrita jako kdybych tu inzeroval š120 na prodej a prodával to za 80k pro Pražáky, za 100K pro středočechy a za 200k pro Brňáky

-> Jozka 11.01.23 17:47:42: Akorát cena marketingu se bude zase odvíjet od místních cen, tj. platů zaměstnanců, ceny reklamy v TV atd. Nevěřím že v tomhle bude v DE levněji než na SK. Prostě ceny šponují dle toho jak se ovce nechají holit, víc bych za tím nehledal.

-> StepaNoFUN 11.01.23 18:18:02: Jo přesně tak

-> 1560: Akorát že u restaurací si musíš taky porovnat prostředí, kvalitu surovin... A dokonce i místo, kde to je. Například teď jsem měl guláš s knedíkem v samoobslužný restauraci za krásných 225,- Kč, protože Dolní Morava... Popojedeš o kousek níž a najíš se o třetinu levnějc.
A to bylo ještě levný. Na hotelu začínaly obědy nejmíň číslem 4.
Nebo jsem si někdy v létě dal knedlíky plněný uzeným pod Karlovým mostem. Taky to bylo za krásnejch 400,- A nebyly o moc lepší než ty, co si dávám v motorestu u práce za 120,-
Ano. Ty hospody těžej z místa kde jsou a navíc těžko pojedeš přes půl republiky na jídlo, abys ušetřil 200,-
Nicméně třeba u tý Ikey se to asi i vyplatí, protože se tam jedná o jiný peníze.
Nehledě na to, že v tom německu dostaneš úplně stejný služby a naprosto totožnej produkt, což v případě restaurací prostě neplatí.
A to bylo ještě levný. Na hotelu začínaly obědy nejmíň číslem 4.
Nebo jsem si někdy v létě dal knedlíky plněný uzeným pod Karlovým mostem. Taky to bylo za krásnejch 400,- A nebyly o moc lepší než ty, co si dávám v motorestu u práce za 120,-
Ano. Ty hospody těžej z místa kde jsou a navíc těžko pojedeš přes půl republiky na jídlo, abys ušetřil 200,-
Nicméně třeba u tý Ikey se to asi i vyplatí, protože se tam jedná o jiný peníze.
Nehledě na to, že v tom německu dostaneš úplně stejný služby a naprosto totožnej produkt, což v případě restaurací prostě neplatí.
-> Bukaj 11.01.23 14:22:39: Kdykoliv jsem se nějakýho korporáta na tohle ptal, odpověď byl cca stejná - čím menší trh, tím se (zejména) náklady na marketing rozpočítávají mezi míň zákazníků / prodejů. Ale bude to pravda jen částečně - co "trh snese" viz -> Eidy 11.01.23 13:06:37: , bude rozhodující, viz jistý známý výrobce automobilů a někteří zdejší členové.. 

-> saskyn2: A ten kokrétní výrobek má co? Rozdílné ceny u nás a v zahraničí. Zcela logická věc a tady je kolem toho humbuku jak kdyby byla znovu objevena Amerika. Takže jak říkám - je to jen pro dokreslení absurdní debaty o tom, že jsou věci v zahraničí kupodivu buď levnější nebo dražší než u nás
-> saskyn2: Ségra říkala, že její známá s manželem vzali dodávku a jeli přes celou ČR pro kuchyni do Polska do Ikeje. Furt se jim to i s cestovními náklady výrazně vyplatilo. My ji v ČR taky kupovat nebudeme, buď využijeme zaměstnaneckou slevu a nebo vybereme něco v DE, PL a pojedeme pro to taky dodávkou. Už to není kus nábytku za 5 nebo 10 000,-, abych tady ten rozdíl ceny vyhodil z okna.
-> 1560 - zrušená registrace 11.01.23 15:46:37: No až na to že my tady porovnáme jeden konkrétní stejný výrobek. Kdyžto ty porovnáváš neporovnatelný, ještě k tomu Víden s Ostravou kde mají cca 3x nižší plat a 5x nižší nájem, tudíž asi trochu jiný náklady.
To spíše jen pro dokreslení absurdní debaty o tom, že jsou věci v zahraničí kupodivu buď levnější nebo dražší než u nás :)
-> 1560 - zrušená registrace 11.01.23 14:56:34: to zase neblázni a porovnávej porovnatelný. Běžný a porovnatelný obědový menu rozhodně nestojí 28éček ani 85 korun...
Včera jsem byl ve Vídni a 200g šnicl tam stál 28 éček. Dneska jsem byl pracovně v Ostravě, na oběd jsem zajel do blízkého Rybniku a 200g šnicl tam stál 15 PLN. Nechápu, jak si můžou dovolit takové rozdíly cen 350 kilometrů od sebe, to je normálně na žalobu. Přitom u nás se člověk naobědvá za 85 Kč.