Octavia 1.8t RS AUQ problém emisie:
páni mám problém s motorom 1.8t 132kW. emisie mimo limity - presýtená zmes
-motor by mal byť aj s výfukom sériový, cca 220tis km.
-olej ani vodu nežere, neklepe (ani podla snímačov chvenia), beží kludne a pekne.
-diagnostika hlási len sekundárny vzduch (ktorý by s bohatosťou nemal mať nič)
-pri meraní lámbd prvá ukazuje 0,8V čo je presítená zmes, zadná ukazuje 0,45V čo je ideálna zmes. reálne je auto brutálne presýtené aj podľa pachu splodín aj podla emisnej - limit 0,3 mne meral hodnotu cez 5,0....
-nechápem, ak prvá (nastavovacia) lambda hlási bohatú zmes - nemala by si RJ upraviť pomer a robiť ju chudšiu? a ked zadná sonda ukazuje ideálnu hodnotu, prečo sú emisie off-limit?
výfuk je celý nový (vrátane katalyzátora), nová je aj zadná lambda. nemenil som iba prednú, ktorá je ale vyčistená a funkčná
-čidlo teploty a termostat som preventívne vymenil, lebo chybný údaj o teplote motora by mohol spôsobovať zlý pomer.
-cvične som prehodil aj inú váhu vzduchu kde sa auto správalo rovnako.
o lambdách už viem:
-že životnosť je tých 200 až 250tis km
-že ak je zlá hlási ju diagnostika, prípadne že neposiela plynulo sa meniace hodnoty čo tiež nie je môj prípad
-že býva odpálený vstup na riadiacej jednotke od lámbd, no vtedy jednotka stabilne bud pod 0,2V alebo nad 1,5 V čo tiež nie je môj prípad.
- na aute bol menený motor z anglickej RS. kód motora sedí, riadiaca jednotka sedí (aj podla diagnostiky)
no napadá ma verzia, či nemohlo mať auto predsa upravenú jednotku (bol tam trochu iný katalyzátor, stredný tlmič výfuku nebol, sanie bolo otvorené), kde by bol natvrdo nastavený dáky offset pre hodnoty z lambdy. inak už fakt neviem,
už som na aute
- prešiel všetky odvzdušnovacie kanály motora,
- vstriky prešli ultrazvukom
- oleje nove, cievky nove, filtre, .... snimač teploty, termostat, katalyzator, stredny tlmič, zadna lambda, už je tam seriovy filterbox namiesto hrušky a dopojene je aj sekundarne vedenie vzduchu ale moc sa mu nechce fungovať (aj preto podozrievam upravenie jednotky, bo všetko je spravne zapojene a samotne členy aj vedenie su spravne a funkcne, no sekundar hlasi na ventile sek. vzduchu ,,open circuit,, čo sa zvyklo v jednotke odstavovať)
má tu s tým niekto skúsenosť? ja už neviem ako dalej.... dnes budem testovať poslednú možnosť - výmenu aj prednej lambdy.
fotku pridávam len na pritiahnutie pozornosti, nie je na nej nič konkrétne
![4](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/4.gif)