-> saskyn2 15.12.23 09:53:44: Tak zrovna u naceňování podobných zahradnických prací hodně záleží na tom, jak ten pozemek vypadá. Když je to nová stavební parcela (bývalé pole nebo louka) na rovině a bez překážek (stromy, keře, velké kameny) a menších terénních nerovností (terénní vlny apod.), kam vjedeš traktorem nebo jinou mechanizací a za hodinu máš posečeno, tak je cena řádově jiná, než když je to třeba sad ve svahu, s množstvím stromů, keřů, opěrných zídek apod., který musíš sekat celý křoviňákem a zabere to celý den při stejné ploše...
...na naceňování zahradnických prací jsou dokonce i tabulky (dříve vycházely v tištěné podobě, posledních cca 10 let už se musí zaplatit za přístup k digitální formě) a občas ty tabulkové ceny překvapily i mne s kolegou...
...proto je nejvíc fér pro obě strany (klient i já), když veškeré činnosti účtuji v hodinové sazbě.
Jen když občas něco děláme pro nějakou společnost (třeba zahradnické úpravy pro developera kolem bloku novostavby bytovek), tak se to dělá dle předem schváleného rozpočtu a je potřeba to dobře nacenit, aby na tom člověk neprodělal boty i kalhoty...Tam se to právě naceňuje dle těch tabulek a to lítají tisíce (většinou to nějak přepočítáme, aby to bylo reálnější a tabulkovou cenu třeba i ponížíme, velmi zřídka nějakou cenu navyšujeme). On je taky rozdíl, jestli tu práci dělám já jako OSVČ (živím jen sám sebe), kolega, jako jediný zaměstnanec své vlastní s.r.o. (živí sebe, účetní a má vyšší odvody státu, než já) a nebo zaměstnanec firmy (který vydělává na sebe, na dva šéfy a další administrativu firmy, odvádí státu ještě více na daních...).
Prostě čím větší subjekt, tím méně efektivní (respektive tím více musí vyfakturovat za stejnou věc)...