-> FMsedan: Téma, na který dlouho čekám
![4](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/4.gif)
. Někde tu je na virtu tuším MBG, co to má, ale její správec taky nereaguje. Já se stahování Z oken u MB pokušel vyvinout cca před 6ti lety a nakonec jsem to ve stádiu prototypu pro nedostatek času vzdal.
Princip kilího stahování je jednoduchej, tam se ty táhla drátěný nebo i lisovaný u prvních ročníků s oknem nějak minou, možná už proto, že vnitřní klika dveří je umístěná jinde a v podstatě se skoro jen namontuje, i když nějaká malá finta tam taky je potřeba, pokud se pamatuju. Jak píšeš, levej přední doprava dozadu, doplnit 2. kolejnici (jedna tam je většinou od přírody) a je to.
Do MB sice taky zadní stahování dávalo, ale viděl jsem ho zatím jen namalovaný v katalogu. Co je u něj výrazně jinak tvarovaný, přímo barokně, je táhlo otvírání dveří od kliky dozadu. Tak jsem tvaroval- měl jsem táhel hafo, ale nakonec jsem dospěl k podezření, že u MB to okno zajíždělo tak ze 2/3, protože pak došlo ke kolizi s úhelníkem, na kterým je přinýtovaný táhlo. Skončil jsem tím, že jsem úhelník, tedy jeho vodorovnou část zkrátil, jak to jen šlo a vyrobil taky dle katalogu nahrubo přídavný kývací díl - jenže stejně tam je tak málo místa, že dvakrát okno stáhnout šlo a potřetí už ne, protože vůle jsou zemědělský. Snad jsem šel správnou cestou, ale nedošel.. možná by stačilo to všechno vyrobit na přesno, ale nebyl jsem si tím jistej a akci jsem pozastavil.