-> minno 01.02.24 12:53:03: Máš odkaz na nějaký dekodér data výroby baterek?
Docela by mne zajímalo, co mám doma - kromě té mrtvé Akumy z 89, kterou schovávám jen jako dobový artefakt, tu mám jako zálohu do všech možných škodovek několik baterek, u kterých by mne zajímalo stáří.
Dvě jsou z roku 2011 - Akuma, kterou jsem do loňska měl v Å, ale které jsem už úplně nedůvěřoval před cestou do zahraničí a origo Škoda/VW Exide Made in Spain ze stejného roku.
Pak tu mám skoromtrvou Bannerku (levný "Starting Bull"), kterou jsem před X lety dával jako novou (výměnou za vrácené autobaterie) do 130LPG - vydržela tam asi 3,5 roku, ale dostávala dost po papuli hlavně kvůli zimnímu startování na plyn (často jsem musel vyjet do kopečka ze zahrady "na startér", abych pak plynem uchlastanou škodovku pustil z kopce k lesu). Ale na nastartování benzinové škodovky je ještě dobrá. Dále tu mám Starline, kterou jsem koupil na Aukru za 200 jako půl roku starou - ta pak nahradila tu Bannerku ve 130LPG (poté jsem ji nahradil nasocklou Exide AGM, které je ve 130LPG doteď) a stále s ní jde nastartovat, když se od ní nechce moc. Dál tu mám Vartu Blue z kolegovy naftové Octavie, vloni v zimě koupil novou, když mu to jeho servisák doporučil - a stejná baterka je v tátové Octavii - u těchto dvou by mne zajímalo, kdy byly vyrobené. A nakonec tu mám nějakou noname baterku ze 105L, kterou jsem po přivezení auta vyndal, dobil a uskladnil. A ještě vlastně novou Exide, kterou jsem kupoval vloni do Å místo té Akumy z 2011...