-> j_j: tak ako sa tu škodec snaží načrtnúť, náboženstvo nezabíja....Náboženstvo je len "názov". Zabíjajú ľuďia. Rovnako ako sa nedá tvrdiť, že tí čo sa hlásia k tomu či onému náboženstvu sú automaticky svätuškári, tak isto sa nedá povedať ani to, že všetci "príslušníci" toho náboženstva sú zmrdi, alebo že nie sú "OK". To máš to isté, ako keby niekto nezainteresovaný povedal: "Jeden virťák ma ojebal pri nákupe. Všetci virťáci su zmrdi, slučky na nich!" To, že sa niekto hlási k nejakej určitej skupine ľudí, ešte neznamená, že sa aj správa podľa pôvodnej myšlienky danej skupiny a vedie svoj život k obrazu tej komunity..... Bežné náboženstvá, resp. tá ich skutočná vnútorná podstata je "neškodná", sú to len nejaké viery v niečo....myšlienky, láska, podstata bytia..... To že niekto robí úplný opak aj keď je "veriaci" alebo "kresťan", to je už niečo iné.... Taktiež ani "cirkev", to nie je len predstavenstvo, ale je to celá komunita na celom svete, a v komunite sú takí aj onakí, to že niekto svoje postavenie zneužíva na niečo iné, tak to je už zas len o tých ľuďoch.....To máš ako s vládou, políciou, atď..... Sú ľuďia dobrí a zlí.....všade a vždy, a nezáleží na tom kam patria alebo ako sa volajú.....Veľa z toho je dané výchovou.
Zas niečo úplne iné je, keď je niekto členom skupiny napr. organizovaného zločinu či podobne. V takej skupine logicky asi nebude žiadny anjelík so svätožiarou na hlave.
Svetom putuje taký jeden pekný príbeh, a ten vystihuje myslím si že dosť podstatu veci:
- Príde malý chlapec ku holičovi a pýta sa ho:
- Veríte v boha (alebo v lásku, dobro, to je jedno...)?
- A holič: Neverím! Nechápem, ako niekto vôbec môže veriť. Veď sa len pozri, chlapče, koľko je vo svete zla, nenávisti, klamstva.... Keby existoval boh (etc. keby existovala na svete laska, dobro....), nedopustil by na svete tolko zla a nepravosti!
- Chlapec na to: Neverím na holičov!
- Holič: Akoto, že neveríš, veď som tu, pred tebou, veď ma vidíš!
- Chlapec: Neverím na holičov, keby existovali holiči, nedopustili by, aby po svete chodilo toľko zarastených, neupravených ľudí, ako je všade vonku okolo nás!
......
Čo z toho vyplýva: Záleží na každom človeku zvlášť, ako žije a ako sa správa, akým je. Žiadne skupinkovanie.