-> Tomaso435 13.10.24 14:50:37: To, co píšeš, je blbost - jak mohou být "dvě faktury" na jedno zboží?
Každá faktura se eviduje a někdo z ní musí odvést daň - myslíš, že někdo vystaví jen tak fakturu na 140 tisíc a přitom dodá zboží za 38 tisíc? To by musel být blázen, aby platil vyšší daň z obratu, než má z dané transakce zisk...
-> Jarda/felda 13.10.24 12:20:52: Osobně jsem jeden z mála lidí, kteří moc peníze neřeší, ale když už za něco platím, tak chci vědět za co...
...ale pokud se s někým dohodnu, že zaplatím za nějakou práci nějakou částku, tak je to něco jiného - pokud odvedená práce a částka odpovídají.
Ale když vím, že "cena obvyklá" je výrazně nižší, než cena navržená, tak samozřejmě zjišťuji, proč. A když je to o přehnané marži na materiálu, tak se mi to jako zákazníkovi pochopitelně nelíbí.
Jinak z druhé strany - coby živnostník též řeším, jakou marži si přihodit na materiál.
Rozumné mi přijde rozmezí 10-25% (nejsem plátce DPH, takže mi stát daň z nakoupeného materiálu nevrací). Méně, než 10% už hraničí s charitou, více, než 25% dle mého názoru hraničí s lichvou...