-> ulicek: Aký katr máš na mysli,niečo takéto?
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Švestkové dřevo
-> Jarda/felda: Nn nechci kupovat katr jen kvuli temto par kouskum
-> ulicek 13.12.22 08:23:49: já bych to nezatracoval, něco by se vyřezat dalo, ale určitě bych nekupoval "katr" jen kvuli tomu 

Dekuji vsem za rady a asi to tak dopadne, ze to nastipu a za 2 roky se ohreju… prislo mi prave skoda to spipat, ale asi se to nevyplati narezat… libil se mi ten fialovy stred… po rozmereni, bych z toho moc kvalitniho dreva nevyrezal…
Pokud se najde pěkná a zdravá část .. dá se to nařezat na kousky .. 4 x 2 x 15 cm a uložit, aby se to vysušilo .. následně se to dá prodat na výrobu střenek na nože. Docela se za to platí .. je ovšem otázka, jestli se v tomhle najde pěkná a zdravá část.
Na řezat a naštípat na polínka a za rok s tím můžeš topit. Já ztopil už mnohem lepší kmeny švestek, třešní, ořešáků a dalších dřevin...
...problém je, že sice je poptávka po kvalitním dřevu (materiál), ale nejsou lidi, kteří by jej zpracovali. Stromů na pokácení je furt dostatek...
...problém je, že sice je poptávka po kvalitním dřevu (materiál), ale nejsou lidi, kteří by jej zpracovali. Stromů na pokácení je furt dostatek...

-> ulicek: Nie že by som s tým mal skúsenosti ale dovolím si tvrdiť že z tohto ani jednu zdravú dosku nevyčaríš.Na také hranie máš dosť výkonnú pílu?
-> ulicek: Ty hezký kousky (zdravější) bych se pokusil, pokud si teda s tím chceš hrát, vyřezat a nechat třeba na to uzení. I když na hobby uzeni toho zas neni potřeba obrovský množství. A ten škaredej "zbytek" bych spálil a ohřát se.
-> StepaNoFUN: asi tak,určitě by nějaká ozdoba atd. z toho šla udělat ale řezat na katru k dalšímu využití je blbost
-> ulicek: Jestli mně paměť neklame, tak P@nis toho o dřevu ví docela dost...
-> P@nis: Ano to je pravda , ale myslel jsem, ze kdyz to je tak stary porost, jestli by to slo vyuzit i janak. Na nejakem videu jsem videl, jak jsou lidi schopny z takovych drevin (nevim jak z techto) narezat hezke prkna a udelat z toho hezke oblozeni do pergol atd… narezat jako palivo to mohu vzdy, ale nevim, jestli to neni skoda
-> ulicek: Sice tomu moc nerozumím, ale tohle bych bez výčitek prohnal kamnama.
-> ulicek: V polovině máš trouchnivost a v druhé polovině měkkou hnilobu, tohle bych nepoužil už ani na uzení.
Mam dotaz, neni tu nekdo znaly ohledne kvality dreva? Stav viz foto, jedna se o cca 80 let starou svestku (vysoko kmen) stara odruda ze stareho sadu… mam v umyslu koupit “katr ma motorovou pilu” a narezat si nejake kusy prken, ale myslim si, ze bude vice odpadu nez materialu…. Nejvetsi kmen ma cca 40cm v prumeru, ale vse je skoro dute… jde mi o to, jestli to ma cenu skoadovat, popripade prodat nejakemu řezbáři nebo jen na uzeni?
Ja drevem topim, a to mi prijde skoda….
Ja drevem topim, a to mi prijde skoda….