skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Potraviny
prohledat
319 příspěvků (zobrazeno 201 až 250) od 02.06.2011 do 12.01.2022, založil/a Jirik_Tuňák - zrušená registrace
14:57:56
15.09.2011
15.09.2011
Placko
-> Tomaso435:
14:56:20
15.09.2011
15.09.2011
Tomaso435
doknoce jsem mohl počkat a vypír až za 5 dní . . . ovšem, na to bych už odvahy neměl . . .
14:55:23
15.09.2011
15.09.2011
Tomaso435
.. a jestli pak víte, co se s tím 100% ovocem stane, když upijete, a zbytek necháte v ledničce na pozítří ?
14:29:56
08.09.2011
08.09.2011
ZdeněkH - zrušená registrace
-> P@nis: Ale v něčem má pravdu
14:03:10
08.09.2011
08.09.2011
P@nis
-> Mr_Kubas: Co to paní plácá o tvarohu babka z něj dělá normálně buchty dál a ostatně jsem myslím snědl tolik tvarohu (pardon, škrobu), že jsem minimálně na půl mrtvý, ale co hlavně jak svaly rostou ze škrobu a vody : ))
A nejvíce mě pobavilo jak paní nadává na "Hypersuper" a z článku evidentně vyplýva jak chodí opakovaně do Alberta
A nejvíce mě pobavilo jak paní nadává na "Hypersuper" a z článku evidentně vyplýva jak chodí opakovaně do Alberta
13:01:56
08.09.2011
08.09.2011
Mr_Kubas
Toto mi dnes přišlo mailem, celkem zajímací..
Kvalita potravin v ČR Obchodníci a reklamy z nás dělají blbce. Promiňte ten výraz, ale jinak se to ani nazvat nedá. V hypersupermarketu prodávají zázračné "bio francouzské"
kuře už po slevě za 160 Kč kilo, protože prý je vychované na farmě, kde pobíhalo po dvoře a bylo dokrmené cereáliemi.
Cereálie, dřív se tomu říkalo zrní! To se mi navíc spojilo s tvrzením jednoho našeho novináře, který napsal do Fragmentů článek, kde poznamenal,jak naše kuřata jsou namačkána v klecích a krmena antibiotiky. Tak, aby bylo jasno. Vím o čem píšu, protože jsem vysokoškolským vzděláním zemědělec, vyrostla jsem na dvoře mezi slepicemi, husami, kačenami, s kozami, koňmi, ovečkou. Když jsem dostala od rodičů výprask, tak jsem se šla vybrečet krávě na krk. Navíc celý svůj profesní život jsem pracovala v zemědělství, schvalovala porosty jako semenářský agronom, dohlížela na pracovníky "výkupáckých" laboratoří, zda dobře hodnotí zrniny, pracovala u laboratorního stolu, psala metodiky pro laboratorní a technologické postupy při skladování obilí a výrobě krmných směsí, počítala receptury, navrhovala normy a posledních 10 let lovila na internetu všechno, co se týkalo výživy zvířat, potažmo lidí. Tak mi, prosím, věřte a přečtěte si tento článek, je to ve vašem vlastním zájmu.
Ano naše zemědělství bylo poznamenáno socializací, zcelováním pozemků v nevhodných podmínkách a nevhodnými terénními úpravami, ale to byly spíš výjimky a nebylo to všude. Staří sedláci moc dobře věděli, proč je ta mez tam, kde zrovna je. Celá krajina byla uzpůsobena tak, aby zadržovala vodu.
Stejně tak zdravé lesy. Pro člověka je nejdůležitější vzduch, voda a půda. O jakosti vzduchu nemluvím, o jakosti vody a hlavně o jejím množství, které naší současnou krajinou jen rychle prohrne, taky ne a o půdě - o ornici - největším našem pokladu, to by bylo několik stránek málo. Při vstupu do EU jsme měli 120 % potravinovou soběstačnost. Tlak nadprodukce "starých"
členských států EU je tak vysoký, že i třeba v Rakousku, které si berou všichni za vzor hospodaření (viz pan dr. Cílek v nedělní Moravcově debatě) za posledních 15 let zaniklo 40 % malých farem, protože to ekonomicky neustály. Přitom v Rakousku není tolik "hypersuper" nadnárodních řetězců, a tak každý obchodník musí koupit potraviny kolem sebe a ne je vozit přes půl Evropy, případně zeměkoule, a přesto to malé farmy ekonomicky vzdaly.
Tvrdím, že naše zemědělství bylo na vysoké úrovni a plně konkurenceschopné, nebýt nerovných, přímo vražedných podmínek, které mu připravili naši politici.
Jela jsem nedávno po delší době autem po jižní Moravě. Na polích není nic jiného než ječmen, pšenice, kukuřice a řepka. Kde jsou lány vojtěšky, červeného jetele, řepy cukrové i krmné, hrachu, cibule, okurek, jahod, mrkve, bobu . Vždyť už se vůbec nedá sestavit osevní postup. Jaký vliv to má na strukturu půdy, jaký veliký splach je do potoků a řek. To ale není cílem mého článku. Nemáme už žádný dobytek. Jak dlouho mohli zemědělci vydržet výkupní cenu mléka za 5 Kč, když u nejlepšího chovatele se výrobní náklady na 1 litr pohybují k 8 Kč. Tak se podřezaly kravám krky. Chováme se přece ekonomicky! Stejně tak to skončilo u chovů prasat a drůbeže. Nemá kdo žrát jetel, a tak se nepěstuje a není chlévská mrva na hnojení, tolik potřebná pro zachování humusu a udržení vody v půdě, není kde zpracovávat cukr, není kde zpracovávat ovoce a zeleninu. První, co bylo zlikvidováno byla Fruta: v Modřicích, v Miroslavi, ve Znojmě, a cukrovary, kdo je prodal Francouzům? Na jednoho pracovníka v potravinářském průmyslu pracovalo v prvovýrobě, to znamená na poli, v průměru 8 lidí. Že jsou teď všichni na sociální podpoře a nevybereme tolik daní? To nevadí, zvedneme DPH! Že nám ubylo orné půdy o 250 000 ha, že máme na nejkvalitnější orné půdě (kde se pěstovala zelenina) logistická centra, hypersuper a sluneční kolektory, to nevadí, však to zaplatíme všichni v ceně energie. Nejhorší ovšem je, co jíme. A to musíme všichni.
Dám příklad maso. Už jsme potravinově soběstační na nějakých 60 %.
Naše hospodářská zvířata nejsou krmena antibiotiky minimálně 25 let a už tehdy se dávalo pečlivě pozor, aby to nekolidovalo s lidskými léčivy.
Zvířata,která byla takto léčena, skončila povinně v kafilériích (státních!).
Soudruzi při centrálním plánovaní měli málo devíz na dovoz nezbytných surovin, a proto se všechno do komplexních krmných směsí dávkovalo na spodní hranici, viz třeba fosfor, sója (bez P a bílkovin to prostě nejde).
Veterináři v ČR kontrolují na všech jatkách vnitřnosti, játra, ledviny, kde se kumulují těžké kovy, mykotoxíny a objeví všechny průšvihy. Zato u dovozového masa, už mohou kontrolovat jenom svalovinu, protože vnitřnosti se k nám nedováží, a v ní jsou koncentrace škodlivin tak nízké, že je neobjeví.
Hádejte, kdo snědl při ,,dioxinové" aféře všechno německé maso? Bylo levné, že?
Nejhorší ovšem je, že všechno z dovozu, co se u nás zabalí, dostane EAN 859 a jsme u toho, nepoznáme odkud to je. Jedovatě podotknu "nejvíc kravínů, prasečáků a drůbežáren" je v Praze! Jíme drůbeží maso z Brazilie, které tam nadnárodní řetězec koupil za 9,90 Kč za kg (zabalil jako Vodňanské kuře), hovězí z Argentiny za 19,80 Kč (krmené výhradně GMO sójou, která roste na místě čerstvě vyklučeného pralesa, tedy zelených plic planety), ale balené v Praze třeba pro Ahold! Marže těchto hypersuper je asi 48 % a to jsme nadávali za totáče Jednotě, že měla 12% marži.
Mléko, sýry - zdroj vápníku. V polovině sýrů jsou analogy (jsou 3 x levnější než tvaroh). Mám to dál rozvádět? Co se stalo s naším tvarohem? Už z něj buchty neuděláš! Ve všem je nacpaný modifikovaný škrob a případně vláknina, aby zadržovaly vodu. Kde jsou naše kvalitní sýry? Co s nimi udělal francouzský majitel Želetavy? Jogurty nejsou jogurty, ale nabarvený, navoněný ochucený škrob. Vezměte rozum do hrsti, jogurt je jen to, co má v názvu jogurt (přikázáno EU). Žádné Dobré mámy, Activie, či jak se to všechno jmenuje. Žádný problém, však všechen chybějící vápník, hořčík, atd zakoupíme v lékárnách!
Díváte se občas v televizi, jak vaří špičkoví kuchaři: Ital v kuchyni, Zdeněk Polreich? Používají zásadně "prvotní" suroviny. Rovněž s tuky je to všelijaké. Kolik si myslíte, že člověk jako zvíře snědl olejnatých semen?
Zato jedl sádlo a pil syrové, nehomogenizované tedy plnotučné mléko, ale také se hýbal! Olivový olej, panenský, ano! Ale jen do tří měsíců po vylisování, to už jej "hypersuper" přivezou k nám. Nejkvalitnější olej je čistý řepkový, dostanete jej ale koupit? Omega mastné kyseliny největší nesmysl, ty naopak zacpávají cévy a způsobují záněty. Najděte si nejnovější výzkumné zprávy o cholesterolu, ale ty sem snad ještě z USA nedorazily.
To, co je jinde už dlouho v potravinářství zakázané, tak u nás se o tom ani nemluví. Přeskočím chleba - ó hrůzo, naše základní potravina. A to jsem se ještě netrefovala do tekutin, které nám obchod nabízí. Hromady PET lahví.
Podívali jste se někdy na obsah ovocného podílu? Že bifenily pronikají z obalu dovnitř do obsahu? Že oxid uhličitý v sycených vodách je znečištěn příměsemi? Že nejkvalitnější voda je z vodovodního kohoutku. Že dlouhodobé pití minerálních vod je nepřirozené. Člověk jako zvíře pil povrchovou vodu.
Chcete pokračovat?
Letos je v naší republice zasázeno jen 30 000 ha brambor a lékaři naříkají, že málo jíme brambory (zdroj draslíku a vitamínu C). Dříve jsme jich snědli téměř třikrát tolik. Jistě, přestala jsem kupovat brambory také, ne protože jsou drahé, ne protože jsou odněkud z Tramtárie, ale protože jsou zelené, skladované na světle a tudíž jedovaté a karcinogenní. Jak může někdo nabízet zelené brambory, vždyť se to nesmí dávat ani dobytku? Upozorňovala jsem paní vedoucí našeho Alberta tady na sídlišti, ať ty zelené brambory vyhodí.
Ano provedla to, ale dnes už jsou tam zelené zase, protože na světle zezelenají už za tři dny.
A ještě abych nezapomněla na ty klece. Brojleři u nás rozhodně v klecích nebydlí, ani chovné kuřice. Bydlí v nich nosnice a jim předepisuje EU velikost klecí. Myslíte si snad, že jinde v EU se klece nepoužívají?
Tááák už jsem si notně zanadávala, a tak končím Maria Saláková
Kvalita potravin v ČR Obchodníci a reklamy z nás dělají blbce. Promiňte ten výraz, ale jinak se to ani nazvat nedá. V hypersupermarketu prodávají zázračné "bio francouzské"
kuře už po slevě za 160 Kč kilo, protože prý je vychované na farmě, kde pobíhalo po dvoře a bylo dokrmené cereáliemi.
Cereálie, dřív se tomu říkalo zrní! To se mi navíc spojilo s tvrzením jednoho našeho novináře, který napsal do Fragmentů článek, kde poznamenal,jak naše kuřata jsou namačkána v klecích a krmena antibiotiky. Tak, aby bylo jasno. Vím o čem píšu, protože jsem vysokoškolským vzděláním zemědělec, vyrostla jsem na dvoře mezi slepicemi, husami, kačenami, s kozami, koňmi, ovečkou. Když jsem dostala od rodičů výprask, tak jsem se šla vybrečet krávě na krk. Navíc celý svůj profesní život jsem pracovala v zemědělství, schvalovala porosty jako semenářský agronom, dohlížela na pracovníky "výkupáckých" laboratoří, zda dobře hodnotí zrniny, pracovala u laboratorního stolu, psala metodiky pro laboratorní a technologické postupy při skladování obilí a výrobě krmných směsí, počítala receptury, navrhovala normy a posledních 10 let lovila na internetu všechno, co se týkalo výživy zvířat, potažmo lidí. Tak mi, prosím, věřte a přečtěte si tento článek, je to ve vašem vlastním zájmu.
Ano naše zemědělství bylo poznamenáno socializací, zcelováním pozemků v nevhodných podmínkách a nevhodnými terénními úpravami, ale to byly spíš výjimky a nebylo to všude. Staří sedláci moc dobře věděli, proč je ta mez tam, kde zrovna je. Celá krajina byla uzpůsobena tak, aby zadržovala vodu.
Stejně tak zdravé lesy. Pro člověka je nejdůležitější vzduch, voda a půda. O jakosti vzduchu nemluvím, o jakosti vody a hlavně o jejím množství, které naší současnou krajinou jen rychle prohrne, taky ne a o půdě - o ornici - největším našem pokladu, to by bylo několik stránek málo. Při vstupu do EU jsme měli 120 % potravinovou soběstačnost. Tlak nadprodukce "starých"
členských států EU je tak vysoký, že i třeba v Rakousku, které si berou všichni za vzor hospodaření (viz pan dr. Cílek v nedělní Moravcově debatě) za posledních 15 let zaniklo 40 % malých farem, protože to ekonomicky neustály. Přitom v Rakousku není tolik "hypersuper" nadnárodních řetězců, a tak každý obchodník musí koupit potraviny kolem sebe a ne je vozit přes půl Evropy, případně zeměkoule, a přesto to malé farmy ekonomicky vzdaly.
Tvrdím, že naše zemědělství bylo na vysoké úrovni a plně konkurenceschopné, nebýt nerovných, přímo vražedných podmínek, které mu připravili naši politici.
Jela jsem nedávno po delší době autem po jižní Moravě. Na polích není nic jiného než ječmen, pšenice, kukuřice a řepka. Kde jsou lány vojtěšky, červeného jetele, řepy cukrové i krmné, hrachu, cibule, okurek, jahod, mrkve, bobu . Vždyť už se vůbec nedá sestavit osevní postup. Jaký vliv to má na strukturu půdy, jaký veliký splach je do potoků a řek. To ale není cílem mého článku. Nemáme už žádný dobytek. Jak dlouho mohli zemědělci vydržet výkupní cenu mléka za 5 Kč, když u nejlepšího chovatele se výrobní náklady na 1 litr pohybují k 8 Kč. Tak se podřezaly kravám krky. Chováme se přece ekonomicky! Stejně tak to skončilo u chovů prasat a drůbeže. Nemá kdo žrát jetel, a tak se nepěstuje a není chlévská mrva na hnojení, tolik potřebná pro zachování humusu a udržení vody v půdě, není kde zpracovávat cukr, není kde zpracovávat ovoce a zeleninu. První, co bylo zlikvidováno byla Fruta: v Modřicích, v Miroslavi, ve Znojmě, a cukrovary, kdo je prodal Francouzům? Na jednoho pracovníka v potravinářském průmyslu pracovalo v prvovýrobě, to znamená na poli, v průměru 8 lidí. Že jsou teď všichni na sociální podpoře a nevybereme tolik daní? To nevadí, zvedneme DPH! Že nám ubylo orné půdy o 250 000 ha, že máme na nejkvalitnější orné půdě (kde se pěstovala zelenina) logistická centra, hypersuper a sluneční kolektory, to nevadí, však to zaplatíme všichni v ceně energie. Nejhorší ovšem je, co jíme. A to musíme všichni.
Dám příklad maso. Už jsme potravinově soběstační na nějakých 60 %.
Naše hospodářská zvířata nejsou krmena antibiotiky minimálně 25 let a už tehdy se dávalo pečlivě pozor, aby to nekolidovalo s lidskými léčivy.
Zvířata,která byla takto léčena, skončila povinně v kafilériích (státních!).
Soudruzi při centrálním plánovaní měli málo devíz na dovoz nezbytných surovin, a proto se všechno do komplexních krmných směsí dávkovalo na spodní hranici, viz třeba fosfor, sója (bez P a bílkovin to prostě nejde).
Veterináři v ČR kontrolují na všech jatkách vnitřnosti, játra, ledviny, kde se kumulují těžké kovy, mykotoxíny a objeví všechny průšvihy. Zato u dovozového masa, už mohou kontrolovat jenom svalovinu, protože vnitřnosti se k nám nedováží, a v ní jsou koncentrace škodlivin tak nízké, že je neobjeví.
Hádejte, kdo snědl při ,,dioxinové" aféře všechno německé maso? Bylo levné, že?
Nejhorší ovšem je, že všechno z dovozu, co se u nás zabalí, dostane EAN 859 a jsme u toho, nepoznáme odkud to je. Jedovatě podotknu "nejvíc kravínů, prasečáků a drůbežáren" je v Praze! Jíme drůbeží maso z Brazilie, které tam nadnárodní řetězec koupil za 9,90 Kč za kg (zabalil jako Vodňanské kuře), hovězí z Argentiny za 19,80 Kč (krmené výhradně GMO sójou, která roste na místě čerstvě vyklučeného pralesa, tedy zelených plic planety), ale balené v Praze třeba pro Ahold! Marže těchto hypersuper je asi 48 % a to jsme nadávali za totáče Jednotě, že měla 12% marži.
Mléko, sýry - zdroj vápníku. V polovině sýrů jsou analogy (jsou 3 x levnější než tvaroh). Mám to dál rozvádět? Co se stalo s naším tvarohem? Už z něj buchty neuděláš! Ve všem je nacpaný modifikovaný škrob a případně vláknina, aby zadržovaly vodu. Kde jsou naše kvalitní sýry? Co s nimi udělal francouzský majitel Želetavy? Jogurty nejsou jogurty, ale nabarvený, navoněný ochucený škrob. Vezměte rozum do hrsti, jogurt je jen to, co má v názvu jogurt (přikázáno EU). Žádné Dobré mámy, Activie, či jak se to všechno jmenuje. Žádný problém, však všechen chybějící vápník, hořčík, atd zakoupíme v lékárnách!
Díváte se občas v televizi, jak vaří špičkoví kuchaři: Ital v kuchyni, Zdeněk Polreich? Používají zásadně "prvotní" suroviny. Rovněž s tuky je to všelijaké. Kolik si myslíte, že člověk jako zvíře snědl olejnatých semen?
Zato jedl sádlo a pil syrové, nehomogenizované tedy plnotučné mléko, ale také se hýbal! Olivový olej, panenský, ano! Ale jen do tří měsíců po vylisování, to už jej "hypersuper" přivezou k nám. Nejkvalitnější olej je čistý řepkový, dostanete jej ale koupit? Omega mastné kyseliny největší nesmysl, ty naopak zacpávají cévy a způsobují záněty. Najděte si nejnovější výzkumné zprávy o cholesterolu, ale ty sem snad ještě z USA nedorazily.
To, co je jinde už dlouho v potravinářství zakázané, tak u nás se o tom ani nemluví. Přeskočím chleba - ó hrůzo, naše základní potravina. A to jsem se ještě netrefovala do tekutin, které nám obchod nabízí. Hromady PET lahví.
Podívali jste se někdy na obsah ovocného podílu? Že bifenily pronikají z obalu dovnitř do obsahu? Že oxid uhličitý v sycených vodách je znečištěn příměsemi? Že nejkvalitnější voda je z vodovodního kohoutku. Že dlouhodobé pití minerálních vod je nepřirozené. Člověk jako zvíře pil povrchovou vodu.
Chcete pokračovat?
Letos je v naší republice zasázeno jen 30 000 ha brambor a lékaři naříkají, že málo jíme brambory (zdroj draslíku a vitamínu C). Dříve jsme jich snědli téměř třikrát tolik. Jistě, přestala jsem kupovat brambory také, ne protože jsou drahé, ne protože jsou odněkud z Tramtárie, ale protože jsou zelené, skladované na světle a tudíž jedovaté a karcinogenní. Jak může někdo nabízet zelené brambory, vždyť se to nesmí dávat ani dobytku? Upozorňovala jsem paní vedoucí našeho Alberta tady na sídlišti, ať ty zelené brambory vyhodí.
Ano provedla to, ale dnes už jsou tam zelené zase, protože na světle zezelenají už za tři dny.
A ještě abych nezapomněla na ty klece. Brojleři u nás rozhodně v klecích nebydlí, ani chovné kuřice. Bydlí v nich nosnice a jim předepisuje EU velikost klecí. Myslíte si snad, že jinde v EU se klece nepoužívají?
Tááák už jsem si notně zanadávala, a tak končím Maria Saláková
02:53:29
01.09.2011
01.09.2011
baal
-> King: no to neviem ale masokombinat tauris predava aj do hypermarketov ako je tesco .
23:54:11
31.08.2011
31.08.2011
King
-> baal: No, problém je v tom, že takovej masokombinát má tím pádem kvůli ceně zavřenou cestu do hypermarketů
-> Pilot 105: Ten renonc seprát-kostní moučka je samozřejmě úplně mimo, ale už jsem měl tu čest ochutnat jakopárky a rádobyšpekáčky, kde by nížeuvedenej recept leccos vysvětloval
-> Pilot 105: Ten renonc seprát-kostní moučka je samozřejmě úplně mimo, ale už jsem měl tu čest ochutnat jakopárky a rádobyšpekáčky, kde by nížeuvedenej recept leccos vysvětloval
21:27:54
29.08.2011
29.08.2011
Pilot 105
-> srandokan: Tomuhle může věřit jen totálně neznalý člověk! Separát = strojně vykostěné maso, ne kostní moučka! Kostní moučka se dnes nesmí používat ani ve výživě zvířat, natož lidí a to z důvodu možného přenosu zoonóz!
19:05:03
29.08.2011
29.08.2011
baal
-> srandokan: neviem ako u vas v CR ale na SVK vsetky masokombinaty musia na niektore vyrobky ako spiske parky , favorit parky bratislavke parky spekacky a tak dalej pouzivat receptury este z cias komunizmu tzv. cervenu knihu receptur. takze by som sa az tak nebal toho co jem .
18:48:56
29.08.2011
29.08.2011
Syny
-> srandokan: To sou takovy vykriky do tmy... Takovejhle recept te vymyslim za hodinu na jakykoliv jidlo... Nerikam, ze se to tak treba nedeje, ale urcite ne vsude. Samozrejem pokdu nekdo koupi ty nejlevnejsi no name parky, tak tam se nesmi divit...
18:39:12
29.08.2011
29.08.2011
Nwkt
-> srandokan: Teď jsem dopapal, byla to mňamka
16:12:05
29.08.2011
29.08.2011
VeTeV
-> Petrson: kdyz je pekne tak uz v dubnu mimochodem ona j epaprika trvalka, takze par jich mame v kvetinaci na vernade i pres zimu
15:40:18
29.08.2011
29.08.2011
Petrson
-> VeTeV 29.08.11 11:04:12: to už začínáte sbírat někdy v květnu né :DDDDDDD. Ha dneska sem objevil první naoranžovělou papriku
13:41:29
29.08.2011
29.08.2011
Sita
Ja se snazim jist jen to, co vypestuju. Na rozdil od P@nisa totiz poznam rozdil mezi domacima a koupenyma vajickama a mezi domacim a koupenym kuretem (myslim ted maso).
Samozrejme jsou ale veci co musim koupit. Nakupuje zena a musim rict, ze dost kupuje i ty sracky... Tim me ale motivuje produkovat vic a vic domaciho, takze se to zlepsuje... Treba letosni produkce kraliku je cca 30ks, tj. skoro kazdej druhej vikend je domaci maso... Letos jsem poridil komplet linku na brambory a do 5ti let bych chtel mit kravu... Pak uz tech par ecek co nekde snim z koupenyho resit nebudu vubec...
Samozrejme jsou ale veci co musim koupit. Nakupuje zena a musim rict, ze dost kupuje i ty sracky... Tim me ale motivuje produkovat vic a vic domaciho, takze se to zlepsuje... Treba letosni produkce kraliku je cca 30ks, tj. skoro kazdej druhej vikend je domaci maso... Letos jsem poridil komplet linku na brambory a do 5ti let bych chtel mit kravu... Pak uz tech par ecek co nekde snim z koupenyho resit nebudu vubec...
11:04:12
29.08.2011
29.08.2011
VeTeV
-> Petrson: tak paprik mame skoro vyhazeny, okurky uz nemame to se vyhodilo tak mesic zpet - postupne se pripravujeme na zavazku skleniku hnojem na dalsi sezonu
-> Hurdis: no ne kazdej na to je, ja jsem tkaovej los extremos - ja co si muzu tak si vypestuju a pak zpracuju sam...
Jinak jsme vydloubal pulku zahonu a mam z toho prepravku brambor - pohoda :-)
-> Hurdis: no ne kazdej na to je, ja jsem tkaovej los extremos - ja co si muzu tak si vypestuju a pak zpracuju sam...
Jinak jsme vydloubal pulku zahonu a mam z toho prepravku brambor - pohoda :-)
10:44:19
28.08.2011
28.08.2011
dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :)
-> Hurdis: Tak já to užívám výhradně pro medicínské účely, nikomu to věnovat nepotřebuju a ani vydávat za své. Měli jsme zásoby od jednoho známého ze slovenska, ale ten tam už dlouho nebyl a zásoby teď vyschli, což je škoda. Docela uvažuju, zkusit něco odvézt do některé z palíren a vyzkoušet to.
22:23:55
27.08.2011
27.08.2011
Hurdis
-> dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :) : Palíren je dost, ale dovézt ovoce a pak si vyzvednout lihovinu z něčeho není ono. To pak těžko můžeš věnovat jako "svojí" slivku.
Řeším to tenhle týden hlavně kvůli tomu, že mi nadúroda a bouřky roztrhaly velké stromy a chi to brzy rozřezat. Což je díky kvalitnímu ovoci na větvích problém.
Pak už si nechám jen ty dobré mladé stromky, které úrodou bohatě budou stačit.
Řeším to tenhle týden hlavně kvůli tomu, že mi nadúroda a bouřky roztrhaly velké stromy a chi to brzy rozřezat. Což je díky kvalitnímu ovoci na větvích problém.
Pak už si nechám jen ty dobré mladé stromky, které úrodou bohatě budou stačit.
22:10:35
27.08.2011
27.08.2011
dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :)
-> Hurdis: Jsi hodný, ale ne děkuji. Nevím, co bych tady s nima dělal. Já to nejím a prý máme ještě misku někde v ledničce. Co je nechat někde zkapalnit? Koukal jsem, že u Vojty v Bojanově je nějaká palírna. Ovšem já nemám žádné zkušenosti, jak to s tím chodí a kolik to stojí.
21:38:31
27.08.2011
27.08.2011
myschaak AZNP K.Hora
-> VeTeV: mluvíš na mě moc odborně....
21:32:46
27.08.2011
27.08.2011
Hurdis
-> dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :) : Dám Ti dva kýble švestek, hned zítra, když si je vyzvedneš.
20:59:13
27.08.2011
27.08.2011
castrol
-> 1560: to bolo,racej som si isiel kupit majku a 5 rozkov
20:56:30
27.08.2011
27.08.2011
1560 - zrušená registrace
-> castrol:
No to muselo bejt super.
No to muselo bejt super.
20:53:19
27.08.2011
27.08.2011
castrol
-> 1560: takyto obed som dostaval v byvalej praci
20:48:51
27.08.2011
27.08.2011
Tomaso435
-> 1560 27.08.11 20:46:49: klasika ... zustane strouhanková dutinka ... to sou ty atrapy sejrů za 13korun
20:46:49
27.08.2011
27.08.2011
1560 - zrušená registrace
Jo a když mám otevřenou tu složku z fotkama, takhle si moje bábi představuje smaženej sýr, není tam teda toho moc vidět, ale sýr jsem hledal marně :-) Že prej to byl plátkovej a dala tam tři ty plátky...
20:45:14
27.08.2011
27.08.2011
1560 - zrušená registrace
No já si teda dělám čas od času jen tohle - a jediný domácí je v tom česnek, protože kupovanej stojí většinou za nic :-)
20:28:18
27.08.2011
27.08.2011
dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :)
-> VeTeV: Tak já objednávám po jedné sklenici od meruňkový marmelády, okurek a kečupu na zkoušku. :)
20:16:47
27.08.2011
27.08.2011
Hurdis
VeTeV 27.08.11 14:12:24 napsal:
→ 1560: dik to je u nasich – ja odtama mam v podstate
zajistenej neustalej prisun zeleniny – ted sem dodelal druhou varku domaciho
kecupu, udelal si pred mesicem dve davky merunkovy marmelady, zavaril nekolik
desitek sklenic okurek :-))) kdepak co si clovek nevypestuje a neudela, jakoby
nemel – nasrat na ty hyper srace… za chvilu jedu na chatu vydloubat si
brambory
jen si tak nejk vzpominam na babicku a tetku jak pokazdy si zavarovaly a davaly
do spizirny – ja uz to delam poslednich par let taky tak – sice vseho jsou
plny kramy, ale zrat se neda nic… jen se obavam ze me odesel kvasek pres ta
vedra, tak si musim zalozit novej :-)
kurva potreboval bych barak se zahradou jen pro sebe – bych byl vicemenesobestacnej
Chápu, chápu, chápu a znám to.
Ale přesto to dělám obráceně, likviduji záhony, zmenšuji plochy, brzy zbourám skleník, králíci až na poslední kusovku vybiti. Slepice vymřou přirozeně. Kde byla dříve zelenina je teˇparkoviště a garáž, místo plantáže brambor už jen louka, (schopná pojmout ode dneška parkoviště OA nebo plato na materiál), co je třeba 1x-2x měsíčně posekat.
Ovocné stromy nechám jen ty mladé, staré postupně do kamen. Zůstanou jen malé plochy s dvěma foliovníky.
Já na tohle nejsem, i když domácí je supr. Ale zůstávají další hektary jinde.
→ 1560: dik to je u nasich – ja odtama mam v podstate
zajistenej neustalej prisun zeleniny – ted sem dodelal druhou varku domaciho
kecupu, udelal si pred mesicem dve davky merunkovy marmelady, zavaril nekolik
desitek sklenic okurek :-))) kdepak co si clovek nevypestuje a neudela, jakoby
nemel – nasrat na ty hyper srace… za chvilu jedu na chatu vydloubat si
brambory
jen si tak nejk vzpominam na babicku a tetku jak pokazdy si zavarovaly a davaly
do spizirny – ja uz to delam poslednich par let taky tak – sice vseho jsou
plny kramy, ale zrat se neda nic… jen se obavam ze me odesel kvasek pres ta
vedra, tak si musim zalozit novej :-)
kurva potreboval bych barak se zahradou jen pro sebe – bych byl vicemenesobestacnej
Chápu, chápu, chápu a znám to.
Ale přesto to dělám obráceně, likviduji záhony, zmenšuji plochy, brzy zbourám skleník, králíci až na poslední kusovku vybiti. Slepice vymřou přirozeně. Kde byla dříve zelenina je teˇparkoviště a garáž, místo plantáže brambor už jen louka, (schopná pojmout ode dneška parkoviště OA nebo plato na materiál), co je třeba 1x-2x měsíčně posekat.
Ovocné stromy nechám jen ty mladé, staré postupně do kamen. Zůstanou jen malé plochy s dvěma foliovníky.
Já na tohle nejsem, i když domácí je supr. Ale zůstávají další hektary jinde.
16:38:04
27.08.2011
27.08.2011
Petrson
-> VeTeV: Pěkný pěkný :)) no též máme dosta rajčat až je nestíháme pojídat a to samý okurek, to si nosím každej den do práce na toakovýto pracovní chroupání :DDDD, no tý jo už máte papriky, ty naše jsou stále zelený. A brambyry už sme sklidily, páč na ně v důsledky povodně přišla plíseň :/ ale na poprvý celkem uspěch, 6Kg. z 15 sazenic. taky přidám pár fotek.
14:53:58
27.08.2011
27.08.2011
VeTeV
-> Mr.Lumpy: jasne a jatra na kamen taky
14:26:17
27.08.2011
27.08.2011
Mr.Lumpy
-> VeTeV: nejlepší je stejně všechno ovoce skvasit na víno nebo destilát, marmelády a sirupy jsou na draka.
14:12:24
27.08.2011
27.08.2011
VeTeV
-> 1560: dik to je u nasich - ja odtama mam v podstate zajistenej neustalej prisun zeleniny - ted sem dodelal druhou varku domaciho kecupu, udelal si pred mesicem dve davky merunkovy marmelady, zavaril nekolik desitek sklenic okurek :-))) kdepak co si clovek nevypestuje a neudela, jakoby nemel - nasrat na ty hyper srace... za chvilu jedu na chatu vydloubat si brambory
jen si tak nejk vzpominam na babicku a tetku jak pokazdy si zavarovaly a davaly do spizirny - ja uz to delam poslednich par let taky tak - sice vseho jsou plny kramy, ale zrat se neda nic... jen se obavam ze me odesel kvasek pres ta vedra, tak si musim zalozit novej :-)
kurva potreboval bych barak se zahradou jen pro sebe - bych byl vicemene sobestacnej
jen si tak nejk vzpominam na babicku a tetku jak pokazdy si zavarovaly a davaly do spizirny - ja uz to delam poslednich par let taky tak - sice vseho jsou plny kramy, ale zrat se neda nic... jen se obavam ze me odesel kvasek pres ta vedra, tak si musim zalozit novej :-)
kurva potreboval bych barak se zahradou jen pro sebe - bych byl vicemene sobestacnej
13:56:18
27.08.2011
27.08.2011
1560 - zrušená registrace
-> VeTeV:
Hodně pěkné!!
Hodně pěkné!!
11:12:52
27.08.2011
27.08.2011
palinator
-> Šulda:
Od sejrů za ráfkem to tu vede k nízkotučnějším poživatinám...
Od sejrů za ráfkem to tu vede k nízkotučnějším poživatinám...
10:26:33
27.08.2011
27.08.2011
VeTeV
-> Bucifalek: pivo se pripravuju vytvaret si sam - snad to klapne.... a jitrnice me nezajimaji, neb ja mrtvim mrkvicky
10:22:18
27.08.2011
27.08.2011
Bucifalek
No to mám dost co se tu člověk nedoví ale určitě vám nikomu doma nerostou jitrnice a jelita na stromě a v potoce neteče pivo...
10:20:46
27.08.2011
27.08.2011
Šulda
no chlapy kam ten virt vedete potraviny na tak tohle téma mě rosekalo
10:19:48
27.08.2011
27.08.2011
VeTeV
papriky ujz radeji smelcujeme - takze tech uz neni na desitky kil - skleniky je prazdnej
10:15:44
27.08.2011
27.08.2011
Mr.Lumpy
-> Hurdis: tak to seber a odnes ddo palírny, voni ti to vykvasej i vypálej
09:16:57
27.08.2011
27.08.2011
Hurdis
-> Don_pepe: Jenže bohužel nedávám zakvasit. Vybalit "laborku" po pradědovi a obří demižony z nánosů prachu a bordelu, tak by to šlo, ale na tohle si čas vážně nenajdu. Letos by to ale byla kvalita. K tomu záplava hrušek a jablek na kalvados.
09:12:09
27.08.2011
27.08.2011
Don_pepe
-> Hurdis: Se máš, těch není nikdy dost...