-> Bery:
Existuje - zde pro denní trh:
www.ote-cr.cz/cs/.../spot
-market-index?currency=E..
.
No ona ta charita někdy stojí pěkně za hovno. Je v podstatě jedno, jestli jde o dodávky zdarma a nebo o fixní výkupy, ale ceny na denním a vnitrodenním trhu lítají podle očekávané a nebo takřka bezprostřední situaci v síti. Takže když o víkendu elektřina není potřeba, protože jí je kvůli "blbě" uzavřeným smlouvám přebytek, padá cena na denním trhu do záporu (motivuje to elektřinu ze sítě odsát).
Nemám to potvrzené, ale mám teorii, že v takovém případě se i někteří výrobci uchýlí k tomu, že nevyrábí podle dlouhodobých kontraktů, ale elektřinu zkrátka koupí na denním trhu a svojí výrobu utlumí (pokud je volná přenosová kapacita). Jak Tykač, tak třeba ČEZ se postupně učí elektrárny odstavovat a jejich výroba je nahrazena dovozem z Německa a Polska (což může být ex-německá elektřina). Minulý víkend byla výroba z uhlí v celé ČR pod 800 MW, což jsem nikdy předtím neviděl, předchozí minimum jsem viděl 1,17 GW. Evidentně tedy řízení naší sítě podléhá určitému vývoji v míře flexibility.
V budoucnu ty toky navíc budou čím dál větší, protože se ČEPS nechal slyšet, že má v plánu velké investice do přeshraničních propojení a posilování páteřních linek.
Napadlo mě, jestli by se výsledná cena nedala dělit podle nějakých nákladů na výrobu, aby v té konečné ceně nebyl obchodován celý objem elektřiny. Takhle jednoduše to ale nepůjde, protože FVE mohou být motivovány k regulaci sítě úplně stejným způsobem, jako ostatní. Rozdíl mezi koncovou burzovní cenou a výrobními náklady pak tvoří prostor pro zisk - pro atraktivitu investice. Do atraktivních investic jsou investoři ochotni dávat velké peníze, což urychluje rozvoj a v konečném důsledku dlouhodobě zlevňuje elektřinu. Otázkou ale je, podle jakého mechanismu potom bude produkována energie v časech, kdy na trhu bude elektřina chybět, i kdyby se všichni rozkrájeli. I šílené ceny 1000 Euro za MWh nemotivují majitele uhelných elektráren, aby vyráběli 14 dní v roce, naopak dopady na spotřebitele jsou značné. Čili nějaká regulace dle státních energetických koncepcí je zde na místě, podle mě klidně i formou kapacitních plateb. Dokud se nám nepodaří energii smysluplně skladovat.
E: začít by se mohlo tím, že se ty domovní fotovoltaiky, resp. celé domácnosti, začnou trochu řídit. Tím se aspoň zlikvidují denní špičky.. Například že se baterky nezačnou nabíjet hned co vysvitne slunce, ale nejdřiv se podle očekáváné spotřeby a výroby vyhulí přebytek do sítě, pak se nabijí baterky a večer se zase bude hulit všechno do sítě...