-> Jarda/felda 10.01.24 12:28:44:
To sice jo, ale mezi výrobcema se ty panely nijak zvlášť nelišej a jde o to, co nejlíp ty panely seskládat co se týče prostoru na střeše, řešit zastínění atd. a pochopitelně to rozdělit do správný sérioparalelní kombinace.
Ale nikdo mě nedokázal říct, v čem jsou kvalitativně jiný např. Longi od Triny nebo jinejch výrobců krom toho, co se dočteš v datasheetu. Zaznamenal jsem, že na tušim Canadian Solarech po nějaký době zkřenčel ten plastovej izolační nástřik. Ale fakt nevim jestli existuje nějaká důvěryhodná "statistika spolehlivosti".
E: a podle mě je v průběhu životnosti nejzásadnější životnost toho panelu. Nějaká desetinka rozdílu v účinnosti myslím až takový rozdíl nehraje oproti tomu, jestli ten panel vydrží 10 nebo 20 let. A co předpovídám je to, že se celé střechy budou jednou hromadně vyhazovat, i když třeba 80% panelů bude funkčních. Prostě to rozesere stringy a buď se to bude muset přepojovat a nebo to bude ještě srážet jakost elektrárny, ovlivňovat najité body MPPT apod. V tu chvíli spatřuju hlavní výhodu modulárních elektráren Victron.