Já bych řekl že pravdu mají všichni pouze z části.
Na kole také jezdím, poměrně často a sice se snažím vyhýbat silnicím, seč můžu, ale ať jedu kamkoliv, tak beru na hlavu přilbu. Už kolikrát mi pomohla i jen při malém "blbém" pádu na místě díky SPDčkum
Ale k tématu.
1. To že v době DN neměl dotyčný přilbu nikoho podle mě zajímat nebude. Není to "povinná výbava" tudíž maximálně budou zkoumat, zda mělo kolo povinné prvky, jako odrazky, světla. To je asi jednné, za co by mohli "potrestat" cyklistu.
2. Počítám, že kamarádka dostala hned na místě pokutu za způsobení dopravní nehody. Bohužel, ať chcete nebo ne, viník je v tomto případě jasný a to, že nechtěla dotyčná brzdit auta za sebou atd. každý smete ze stolu. Neb vyhláška jasně praví, že omezit ostatní účastníky provozu můžete, ale nesmíte je ohrozit, což v tomto případě bohužel nastalo. V obecné rovinně platí, že je vždy lepší šlápnout na brzdu, než na plyn, právě v důsledku nepředvídatelnosti chování ostaních účastníků provozu na silnici.
3. Je třeba kontaktovat toho poškozeného a nabídnout mu jakoukoliv pomoc. To bych z lidského hlediska viděl jako samozřejmost

Ale hlavně, pokud to bude trochu rozumný člověk, tak se s ním domluvit, aby v žádném případě nikomu neposkytoval lékařskou zprávu. Ani PČR, ani nikomu jinému. Na to má právo odmítnout. A určitě si to po ukončení léčení bude vyžadovat další postup ohledně žaloby, ke které dojde...