-> dragon_cb_cz 12.12.23 14:20:38: To jsem Ti neříkal, jak jsem si dal nechat zasklít okno? Respektive dvě okna - jedno nové na míru vyrobené zasklít klasickým tabulkovým sklem, jedno novodobé dřevěné s dvojsklem přesklít (mlžilo se).
V Praze už třeba normálního sklenáře neseženeš - připadal jsem si jako v nějakým filmu z osmdesátek (uvezu to, pane Lorenc?). Nejen, že to trvalo přes měsíc, ale poprvé, když jsem si přijel pro údajně hotové okno, tak jsem to odmítl převzít, protože mezi rámem a tabulkami byly nedotmelené škvíry a navíc to bylo horší, jak od prasete...
To uznali (prý to dělal nějaký učeń) a předělával to pak sám "mistr" a pak to sice stále bylo dost nehezké a nedokonalé, ale už jsem si to raději odvezl a předělal doma.
A to okno s dvojsklem mi rozštípali (lišty, které kryjí a zajišťují sklo), doma jsem to komplet rozebral, přetmelil, natřel a zalištoval. Prostě kdybych si to rovnou dělal komplet sám (jen si nechat nařezat tabulky, jako jsem to dělal, když jsem byl mladší), tak ušetřím fůru času, peněz a nervů...
...(pře)prodávat nové věci (vyrobené v zemích, kde se ještě něco vyrábí) bez další přidané hodnoty - to umí každý, ale něco skutečně vytvořit - to už je dneska u nás vzácné. Řemeslo má zlaté dno - hovno - řemeslo tu chcíplo a neštěkne po něm pes...