skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Jaký nejlepší olej do 5q vlečkové převodovky
Já používám dlouhodobě ten Castrol 75W-90 a asi ok.
-> Bukaj 25.03.25 07:17:01: ta převodovka v rapidu nejvíc najela na tu feldu 75W LF a nedá se říct, že by tomu nějak nesvědčilo, no jednou jsem tam dal přísadu LM a přestala radit, 80 jsem dal snad jen jednou - po koupi, pak už jsem dával tu 75W, jinak občas se desim, když vidím, co se komu na virtu poděla :), i ty Tvé SP:)))
-> ajok: Taky se přidám k dotazu.
Dlouhá léta jsem používal Mogul Trans 80, s funkcí převodovek jsem neměl problémy (až na 130LPG, kde se mi pravidelně po ujetí něco přes 100 tisíc rozláme stálý převod, ale to není záležitostí oleje, ale stylem používání vozu) - odpovídá specifikaci výrobce (SAE 80), a není drahý, ale bohužel už jej přestali vyrábět a jen se doprodává.
Tak přemýšlím, na jaký olej přejdu - ale dávat za náplň převodovky pětinásobek ceny Mogulu se mi úplně nechce...
Kupoval jsem vždy větší balení (10-25 l).
Ohledně těch syntetických olejů - má to vůbec do 40 let starých převodovek smysl, respektive není to dokonce kontraproduktivní?
Dlouhá léta jsem používal Mogul Trans 80, s funkcí převodovek jsem neměl problémy (až na 130LPG, kde se mi pravidelně po ujetí něco přes 100 tisíc rozláme stálý převod, ale to není záležitostí oleje, ale stylem používání vozu) - odpovídá specifikaci výrobce (SAE 80), a není drahý, ale bohužel už jej přestali vyrábět a jen se doprodává.
Tak přemýšlím, na jaký olej přejdu - ale dávat za náplň převodovky pětinásobek ceny Mogulu se mi úplně nechce...
Kupoval jsem vždy větší balení (10-25 l).
Ohledně těch syntetických olejů - má to vůbec do 40 let starých převodovek smysl, respektive není to dokonce kontraproduktivní?
-> MVM 24.03.25 23:10:26: jj, diky a co je ten 75W80 - novinka nebo uz take byl predtim?, puvodne mel 5q PP80, tak nebyl by pro razeni lepsi? ale zas v zatezi si myslim, ze 75W90 bude mit silnejsi film a tim bude lip chranit ozubeni v zatezi, kdyz vezmu tyto dva castrol
A ten shell spirax, nikdo nema zkusenost? Kdyz mi asi pred 11 lety delal Vrba tu prevodovku, tak se mu nelibilo, ze jsem tam mel olej pro feldu origo 75W LF.
A ten shell spirax, nikdo nema zkusenost? Kdyz mi asi pred 11 lety delal Vrba tu prevodovku, tak se mu nelibilo, ze jsem tam mel olej pro feldu origo 75W LF.
-> ajok 24.03.25 22:30:54: Castrol Transmax Manual Transaxle je pořád to samý jako ten starý prapůvodní TAF-X 75W/90 (Pořád je bavi to přejmenovávat.)
ted ho uz musím vymenit (pres 100 tis. km s castrol syntrans transaxle - to jsem prehnal :/), no nemohu se rozhodnout, jestli 75W80 nebo 75W90 a jestli jit do prejmenovanyho castrolu, je jich ted vic... prevodove-oleje.heureka.c
z/castrol-transmax-manual-
v-75w-80-1-l a prevodove-oleje.heureka.c
z/castrol-transmax-manual-
transaxle-75w-90-1-l a nebo prodejce, kde nakupuji chvali shell spirax prevodove-oleje.heureka.c
z/shell-spirax-s4-g-75w-90
-1-l pry levnejsi a lepsi, ja tech par stovek neresim a ten shell neni GL4+ Prevodovku v rapidu mam celkem tichou, jen lehounke piskani na 5 tam je, ale s razenim 3 mam problem nahoru, primo ji tam nedam z 2 musim do neutralu a jeko na 4, pak uz ji tam dam lehce, kupodivu podrazovani jde dobre, tak to na synchron nevypada. Asi jeste zkusim pohejbat s kulisou. Mozna mam nekde cely novy litr toho castrol syntrans transaxle, je to misitelne s tim, co jsem dal odkaz vyse? dekuji. Taky jsem si rikal, ze do rapida koupim 3l a zbytek a ten litr, co mam bych dal do hlavni prevodovky u nivy, tam je jen 1,55l tusim, sice zapis o vymene z autorizaku pred 20tis.km a predpis je dnes 60tis.km, ale kdyz jsem videl co dobastlili a ze tam byl stoletej vzduchac, tak nicemu neverim...