skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Ekopoplatek pri dedictvi
prohledat
12 příspěvků (zobrazeno 1 až 12) od 03.10.2011 do 07.10.2011, založil/a dragon_cb_cz
-> jok3r 04.10.11 21:38:05: To se musí (nebo určitě alespoň muselo) přepsat - papíry od notáře jsou dokladem na úrovní kupní smlouvy. Jedno auto takhle převedný mám, i když přehlášení na dědice a odhlášení na mě proběhlo na jednom úřadě v jeden den.
-> Vít Heřman 04.10.11 22:50:16: pak jsem si to taky uvědomil, takže už vím co a jak ![4](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/4.gif)
![4](http://img.skoda-virt.cz/x-smajlici/4.gif)
Jinak dneska jsem raději na magistrát zašel a řekli mi, že ten přípisek v techničáku je blbost a že bych platit neměl
-> jok3r: Myslím, že lepší je to nejdřív přepsat na dědice a až následně dál. Protože pokud to na dědice nepřepíšeš, tak neproběhne přeregistrace a tudíž osvobození nebude.
-> Tom.t - malej ale vychcanej překupníček: Jj, já jsem to měl taky tak v plánu udělat, ale ten přípisek mě vyděsil. Každopádně ženská (podotýkám mladá, milá a pohledná) mne uklidnila, že platit nebudu :)
![2](http://img.skoda-virt.cz/x-smajlici/2.gif)
![3](http://img.skoda-virt.cz/x-smajlici/3.gif)
-> jok3r: Myslím, že lepší je to nejdřív přepsat na dědice a až následně dál. Protože pokud to na dědice nepřepíšeš, tak neproběhne přeregistrace a tudíž osvobození nebude.
-> Tom.t - malej ale vychcanej překupníček: Jj, já jsem to měl taky tak v plánu udělat, ale ten přípisek mě vyděsil. Každopádně ženská (podotýkám mladá, milá a pohledná) mne uklidnila, že platit nebudu :)
-> Luky.: Hledal jsem, ale nic moc mi z toho nevyplynulo, tak jsem vznesl dotaz znovu, jestli nejsou novinky :)
Jinak z toho zákona to, že ZTP to řeší pro všechny další registrace plyne naprosto jasně, a to z paragrafu 37 písmeno e odstavec 1 zákona 185/2001sb v platném znění:
Žadatel o registraci použitého vozidla kategorie M1 a N1 do registru silničních vozidel podle jiného právního předpisu^31f) je povinen zaplatit poplatek na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků. Poplatek se platí při první registraci použitého vozidla kategorie M1 a N1 v České republice. Pokud je již vozidlo v České republice registrováno, platí se poplatek při první přeregistraci vozidla.
Platí, že úřad dělá pouze to co mu zákon (vyhláška, atd) explicitně nařizuje, tedy výbírá při první přeregistraci. Nemůže o své libovůli rozhodnout, že pokud ta první byla osvobozená, udělá to při druhé - protože zákon říká, že se platí při první a tečka.
Jinak z toho zákona to, že ZTP to řeší pro všechny další registrace plyne naprosto jasně, a to z paragrafu 37 písmeno e odstavec 1 zákona 185/2001sb v platném znění:
Žadatel o registraci použitého vozidla kategorie M1 a N1 do registru silničních vozidel podle jiného právního předpisu^31f) je povinen zaplatit poplatek na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků. Poplatek se platí při první registraci použitého vozidla kategorie M1 a N1 v České republice. Pokud je již vozidlo v České republice registrováno, platí se poplatek při první přeregistraci vozidla.
Platí, že úřad dělá pouze to co mu zákon (vyhláška, atd) explicitně nařizuje, tedy výbírá při první přeregistraci. Nemůže o své libovůli rozhodnout, že pokud ta první byla osvobozená, udělá to při druhé - protože zákon říká, že se platí při první a tečka.
taky bych se optal, když máme doma auto který je zatim na zesnulého a dalo by ho do polopřevodu přímo dědic na budoucího majitele, platí se eko nebo ne když ten budoucí majitel neni dedic ani pribuzny zesnuleho?
-> Vít Heřman: my koupili rapida po dedictví a eko jsme neplatili ... jednoduše jsem na úřadě řekl, že první přeregistrace již byla![1](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/1.gif)
![1](http://img.skoda-virt.cz/x-smajlici/1.gif)
-> Vít Heřman: jo a zkoušel jsi hledat ve staších tématech?
skoda-virt.cz/cz/.../1206 05-dedictvi-a-eko?gotopost =2...
skoda-virt.cz/cz/.../1206 05-dedictvi-a-eko?gotopost =2...
-> Vít Heřman: podle toho jak je to napsáno by v tom rozdíl být neměl. Ale spíš mě zaráží, že praxe s převodem na ZTP je taková jaká je, protože to na mě z toho zákona nepůsobí tak, že by se to mělo vyřešit převodem na ZTP i pro toho, co ho koupí od něj... Kocourkov
Dej pak vědět jak jsi dopadl
![1](http://img.skoda-virt.cz/x-smajlici/1.gif)
no, tak potom sa jedine opytat na magistrat
-> darklord: No to by mě zajímalo, kde tohle bere v zákoně oporu. Chápu že by to tak bylo při polopřevodu - ale dědic na sebe auto přepsal a rok s ním jezdil, tzn bylo řádně přeregistrováno. A to osvobození je v zákoně pro ZTP i dědictví uvedené ve stejném paragrafu:
Od poplatku jsou osvobozeni žadatelé těžce tělesně postižení, kteří jsou držiteli průkazu ZTP nebo ZTP-P, dále žadatelé, u nichž k přeregistraci podle odstavce 1 dochází v důsledku nabytí a vypořádání dědictví nebo v důsledku zániku společného jmění manželů.
Tzn by mezi tím rozdíl být neměl.
Od poplatku jsou osvobozeni žadatelé těžce tělesně postižení, kteří jsou držiteli průkazu ZTP nebo ZTP-P, dále žadatelé, u nichž k přeregistraci podle odstavce 1 dochází v důsledku nabytí a vypořádání dědictví nebo v důsledku zániku společného jmění manželů.
Tzn by mezi tím rozdíl být neměl.
Dedicstvo je oslobodene. Ale nie tak ako invalida, tzn ze sa to len presunie na dalsi prepis.
Tak jsem koupil 136GL (skoda-virt.cz/cz/.../) a resim jak na ekovypalne. Problem je popsany v karte auta, zde kopiruju:
Auto prošlo přeregistrací kvůli dědictví v roce 2010, ale v technickém průkazu je napsáno „ekopoplatek bude vybrán při další registraci (mimochodem, uvedeno bez datumu a čehokoliv)“. Myslíte, že to byl jen iniciativní úředník, nebo by ho po mě skutečně mohli chtít? Protože podle zákona se poplatek vybírán při první přeregistraci.
Vím, že si mám zavolat na dopravku - ale než to udělám, chci se uklidnit, že nejsem debil a že se mám hádat :) Předpokládám, že už to někdo řešil.
Auto prošlo přeregistrací kvůli dědictví v roce 2010, ale v technickém průkazu je napsáno „ekopoplatek bude vybrán při další registraci (mimochodem, uvedeno bez datumu a čehokoliv)“. Myslíte, že to byl jen iniciativní úředník, nebo by ho po mě skutečně mohli chtít? Protože podle zákona se poplatek vybírán při první přeregistraci.
Vím, že si mám zavolat na dopravku - ale než to udělám, chci se uklidnit, že nejsem debil a že se mám hádat :) Předpokládám, že už to někdo řešil.