-> palinator 28.03.23 06:44:45: Pár let zpátky by mě to asi děsilo taky, dneska už na to koukám jinak. Jelikož mají naše děcka jinak myslím dost nadstandardní podíl domácí stravy, tak mi to asi žíly netrhá. Pokud jim na cestu udělám chleba se salámem, tak to proti tomu burgeru nijak zásadně nutričně lepší nebude.
Ale hlavně je to pro mě proti náhodnej hospodě někde po cestě relativní jistota, že co deklarujou, to dodrží. Zakliknu v objednávce bezlepkovou housku a odeberu čedar a vím, že se najím a blbě mi nebude. U dětí podobně. Americká korporátní důslednost má v tomhle něco do sebe.
Proti tomu je přístup českých hospod k práci se seznamem alergenů značně různorodý. Někde to je bez problémů, někde se snaží, ale výsledek je rozpačitý, někde na to vyloženě serou. A bohužel to ani moc nemá korelaci s cenovou úrovní hospody, i v ne úplně levné jsem se u obsluhy ujišťoval, že v tom jídle mlíko není, že mám alergii na kasein - a bác, přistane ti na stole maso politý zjevně smetanovou omáčkou (což finální dotaz do kuchyně potvrdí - jéééé, my si to neuvědomili, pardón!). A ty pak skončíš bez oběda, protože nechceš zbytek skupiny zdržovat čekáním na další objednávku. O tom, že kolikrát číšňíkovi z očí kouká "Ježiši, další kokot co si vymejšlí kraviny, proč prostě nežere jako normální lidi!" nemluvě.
A o tom, že jídlo z náhodné hospody u silnice bude nutně kvalitnější (nutričně) než ten mekáč mám taky svoje pochybnosti.