-> dragon_cb_cz 27.11.19 10:11:39: Já si osobně myslím, že platy jsou od sebe poněkud dál, než ona produktivita.
Dodneška si pamatuji z doby už před lety slečnu z Německa, která zde byla po několik měsíců na dá se říci praxi. Chodila do školy, při škole si přivydělávala jako pokladní v supermarketu, ale na zánovní Kiu Ceed to stačilo. Když se podívám na ten náš vozovej park na parkovišti, tak je asi něco špatně.
![3](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/3.gif)
Kupříkladu, člověk v DE na mojí aktuální pozici, má zhruba 3,5 - 4x vyšší mzdu, než já tady.
Ae teď už se nikam přesouvat nebudu. To bych možná tak kolem třicítky, ale to mi zase chyběly potřebné zkušenosti.
Ale současně vím, že s tou produktivitou jsou české firmy a zahraniční firmy působící v Čechách poněkud na štíru. Na jednu stranu se nedivím, že už začínáme být drazí a největším dílem koláče budou aktuálně mzdové náklady (incl. především nekvalifikovaná prac. síla). Jde to ruku v ruce s absencí potřebných technologií (v některých oborech), které by přinesly požadované personální úspory a vytloukání klínu klínem (povětšinou lidskou silou), protože management nemá prostor, čas a mnohdy ani nástroje, situaci řešit, protože k výše uvedenému se mu připojuje řešení velkého objemu škod, reklamací a zmetků.