skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
VW Golf I,II,III,IV a další VW
-> Bery: Možno u ľudí, čo myjú auto raz ročne.
bezdotyková myčka je takový lepší oplach, to není mytí.
-> SO545: No do háje , takže zbytky pěny které nevypláchnu z nějakých zákoutí můžou nadělat nějakej průser? 

-> Cumper 11.04.25 18:30:11: ano presne tu...a aktivny sampon.
-> SO545 11.04.25 17:15:56: Tou agresivní chemií na ruční myčce myslíš ten sajrajt na kola/mušky, šampon s mikropráškem, aktivní pěnu a nebo všecko?
Auta meju celkem často, protože na tom nemám rád prach kapky atd. no znáte to
A většinou jen aktivní pěna a pak za 20 kč rychle opláchnout, šetřím peníze na další mytí
Výsledek ok, tím jak auto není předtím moc špinavý, ale pěna v některých zákoutích zůstává..Tak doufám že pěna nevadí, zatím tak meju rok a 25 let stará stříbrná drží 

No fuj, kto začal túto tému?
-> SO545 11.04.25 17:15:56: Aha. No a červená potrebuje väčšiu hrúbku na dobré krytie...
A auto umývam iba bezdotykovo. Ale oplachujem viac než poctivo.

-> SO545 11.04.25 17:15:56: Aha. No a červená potrebuje väčšiu hrúbku na dobré krytie...
A auto umývam iba bezdotykovo. Ale oplachujem viac než poctivo.
-> minno 11.04.25 17:09:38: to nieje teoria ale fakt. Jedoducho niektore farby sa nanasaju trosku v o vacsej hrubke a nestihnu odvetrat /linka bezi/ a nato nastriekaju vrchny lak....a o par rokov mas problem.Vacsinou uz je to po reklamacnej dobe....tak je to v pohode.
Este co napomaha tejto chybe laku je bezdotykove umyvarky. Chemia ktora sa tam pouziva potrebuje velmi ale velmi precizne oplachnut. Pripadne sa tomu vyhnut.
Mal som taku Q7 kde manik neskutocne aplikoval na prednu cast odmuskovac....a po case zacal liezt dole lak....ale len na narazniku a kapote.
Este co napomaha tejto chybe laku je bezdotykove umyvarky. Chemia ktora sa tam pouziva potrebuje velmi ale velmi precizne oplachnut. Pripadne sa tomu vyhnut.
Mal som taku Q7 kde manik neskutocne aplikoval na prednu cast odmuskovac....a po case zacal liezt dole lak....ale len na narazniku a kapote.
-> SO545 11.04.25 16:58:55: No vidíš, to presne som už počul, len som na to zabudol.
Nemáš teóriu, ako k takému failu dochádza vo výrobnom procese?
Nemáš teóriu, ako k takému failu dochádza vo výrobnom procese?
-> minno 10.04.25 22:14:23: tie laky sa lupu z jednoducheho dovodu.
Nedostatocne odvetrana spodna farba.
Nedostatocne odvetrana spodna farba.
-> Syny: Snáď taký problém nebude. A kapotu mám vo fólii, to sa postaral už prvý majiteľ.
-> Milan 136 11.04.25 05:46:28: jj, pro hybridni GTE
-> vhml 10.04.25 22:13:21: Existují myslím stejně vypadající R17 přímo pro Passat.
-> minno: Spíš vždy hned zaretušovat nějaký zásek od kamínku a tak. Aby se to nezačalo loupat od toho. Tohle co jsem dal fotku, to je podle mě počátek od kamínku a pak se to začne loupat, jak to umeješ třeba vapkou...
-> Syny: Hm, a máš aj tip, ako si dávať bacha na lak?
Čo som ja čítal, tak súčasné laky už na to tak netrpia. Ale tak stať sa môže vždy. Možno sa prúser stane vždy len u určitej šarže, ktovie.
Alebo len holt smola na zlý kus.
A nemusí sa to týkať len červenej pastelovej.
Bracho mal Punto r.v. 99 v modrej metle a lak sa mu lúpal už asi po 10 rokoch.
My máme Punto '07 v striebornej metle, auto stojí stále vonku a lak je ok aj po 18 rokoch.
Verím však tomu, že v prípade "nepodarku" má na to značný vplyv aj UV žiarenie. Ja mám Golfa garážovaného a nejazdím zas až tak moc, tak verím, že lak vydrží.
Ale inak sila, na 3-ročnom aute mať KO lak.

Čo som ja čítal, tak súčasné laky už na to tak netrpia. Ale tak stať sa môže vždy. Možno sa prúser stane vždy len u určitej šarže, ktovie.
Alebo len holt smola na zlý kus.
A nemusí sa to týkať len červenej pastelovej.
Bracho mal Punto r.v. 99 v modrej metle a lak sa mu lúpal už asi po 10 rokoch.
My máme Punto '07 v striebornej metle, auto stojí stále vonku a lak je ok aj po 18 rokoch.
Verím však tomu, že v prípade "nepodarku" má na to značný vplyv aj UV žiarenie. Ja mám Golfa garážovaného a nejazdím zas až tak moc, tak verím, že lak vydrží.
Ale inak sila, na 3-ročnom aute mať KO lak.
-> Milan 136 10.04.25 20:18:20: skoda ze nejsou R17. Bych mel k tem mejm alltrackovem druhou sadu divnokol

-> minno: Davej si bacha na lak. Ze se driv cervena pastelova loupala, to jsem vedel (a sam na Cordobe zazil), ale evidentne je to problem i dneska. Tohle je sousedovo Leon (stejnej jako mam ja) s cervenou pastelovou - r.v. 2022.
-> palinator 10.04.25 19:12:16: Tak zase jsou minimálně aerodynamický, to jim nelze upřít. Krásy moc nepobraly no

-> minno 09.04.25 19:06:24:
Mohl jsi rovnou vytasit k tomu metru i Pierro, abychom to měli vyřešené i do budoucna.
Mohl jsi rovnou vytasit k tomu metru i Pierro, abychom to měli vyřešené i do budoucna.

-> Jirik_Tuňák1983 09.04.25 19:34:27: taky má najeto přes 220t? Parkuju taky venku a jezdím denně. Bohužel stejně (možná hůř) vypadá ženy P207 s ani ne polovičním nájezdem
-> Syny 09.04.25 20:17:09: Na dělníkovi mám 215/60/16 a vypadá to podobně, ale vodveze to až vosum lidí. 

-> Jirik_Tuňák1983 09.04.25 19:41:10: Viď
A ještě ten nápis "green" - však tam má 2x tolik gumy co já 

-> Jirik_Tuňák1983: To je paket na rozbité cesty

-> minno 09.04.25 19:06:24: To je bačkora jak na MPV. 

-> Syny: Asi to tak bude.
-> Milan 136 09.04.25 19:30:14: K 19" sa dopracujem v ďalšom živote

-> minno 09.04.25 19:06:24: A nepocita se to i s patkou? Nevim, jen napad. Kdyz si vzpomenu, zkusim taky zmerit :)
-> MATTESS 08.04.25 22:49:43: Takhle nějak to vypadá na manželky autě. Ale to parkuje venku a je staré 16 let. 
To se dostáváme k tomu, o čem se vedl flejm vedle v tématu, že někde proběhla úspora oproti starým hrkačkám.

To se dostáváme k tomu, o čem se vedl flejm vedle v tématu, že někde proběhla úspora oproti starým hrkačkám.
-> minno 09.04.25 19:24:31: Koukám na to podle VINu a je to opravdu tak no.
Ale teoreticky tam můžeš dopsat až 19"
Ale teoreticky tam můžeš dopsat až 19"

-> Milan 136 09.04.25 19:17:43: Myslím, že hodne záleží na trhu, pre ktorý bolo auto určené a predané a čo sa tam zapísalo. Ja mám auto kupované ako nové na Slovensku.
-> minno 09.04.25 19:06:24: Zítra změřím moje 225/40 když si vzpomenu. A že tam máš jen 15" a 16", není to nějaká chyba. Bývalá kolegyně má varianta 1.0TSI a má na tom 17".
-> Syny 08.04.25 19:59:54: Tata ma na O2 195/65 R15 a to je sakra rozdil oproti tomu co mam ja. Pritom vysku profilu mam cca 9 cm a on nejakych 12,5 cm.Aha
Tvojich 9 cm na mojej 195/65 R15 vychádza takto.
Nechcem si nič dokazovať ani nič, len som bol pri aute a čisto len tak zo srandy ma to napadlo pomerať

Nechcem si nič dokazovať ani nič, len som bol pri aute a čisto len tak zo srandy ma to napadlo pomerať

Ja v beznym provozu poznam hlavne jestli jsou gumy stary nebo novy. Stary gumy bejvaj vselijak vybrzdeny, ztvrdly nebo jinak sjety a je to znat na chovani ale i na hluku. Novy gumy jsou jina kava a je jedno jestli 15" nebo 16"

-> Miffo 09.04.25 13:09:28: 
-> Syny 09.04.25 13:45:33: Naj sú 15", daj 15tky
Hodne je aj o zvyku. Keď porovnám súčasný balón R15 s balónom R13 na škodovke, kde súčet profilov pneu (2x profil) = takmer priemer disku, tak aj tá balónová R15 je na tom výzorovo ďaleko lepšie ako ten srandovný 13" mini disk.

-> Syny 09.04.25 13:45:33: Naj sú 15", daj 15tky

Hodne je aj o zvyku. Keď porovnám súčasný balón R15 s balónom R13 na škodovke, kde súčet profilov pneu (2x profil) = takmer priemer disku, tak aj tá balónová R15 je na tom výzorovo ďaleko lepšie ako ten srandovný 13" mini disk.
To je stejne sranda. Kdyz jsem resil kola na Golfa, tak jsem chtel 16" a vsichni mi tu psali, at dam 17". Kdyz jsem nakonec fakt koupil na leto 17", tak tu zacalo padat zase ze 18" by byly jeste lepsi. A ted kdyz mam na jinym aute 18", tak tady zas kazdej pise, ze nej jsou 15" 

-> Miffo: Jenže tohle všechno prostě narazí na ten hlavní limit, že nechceš každou sezónu aspoň jednu gumu měnit kvůli proraženému boku. Super, že je to v zatáčkách tvrdé, ale pak ta díra...
-> minno: jo na ty kilometry a věk to ještě jde. Snad se dostanu na nějakou péči
Dovolím si prispieť k problematike pneumatík ... pokiaľ je to v rámci predpisu výrobcu, ktorý dané rozmery testuje a potvrdzuje tým, že sa s nimi auto chová bezpečne, prikláňam sa tomu, že je to o preferencii každého, či je viac naklonený dynamike alebo komfortu. Plus samozrejme vizuál a cena.
V základe platí vyšší profil znamená vyšší komfort, horší cit na volante a skorší limit. Samozrejme do toho ešte vstupuje tlak v pneumatikách a značka/typ pneumatiky, ale to už by sme sa dostali do filozofických úvah či je pravé orechové to alebo ono. Na akom rozmere by auto prešlo najrýchlejšie napr. losí test závisí ešte od mnoho iných faktorov.
Ja jazdím bežne Rapid Spaceback 1.2TSI zimu 15'' (pohodlnejšie chovanie a lacnejšie pneu) a leto 16'' a som spokojný. Ono závisí i na čom podvozkari daný voz ladili
V základe platí vyšší profil znamená vyšší komfort, horší cit na volante a skorší limit. Samozrejme do toho ešte vstupuje tlak v pneumatikách a značka/typ pneumatiky, ale to už by sme sa dostali do filozofických úvah či je pravé orechové to alebo ono. Na akom rozmere by auto prešlo najrýchlejšie napr. losí test závisí ešte od mnoho iných faktorov.
Ja jazdím bežne Rapid Spaceback 1.2TSI zimu 15'' (pohodlnejšie chovanie a lacnejšie pneu) a leto 16'' a som spokojný. Ono závisí i na čom podvozkari daný voz ladili

-> MATTESS 09.04.25 12:08:59: Tak je to už dlhá doba odvtedy. Stačí 1 zima v soli a nápravy to schytajú. Ale máš to napriek tomu ešte stále celkom slušné. Teda podľa tej jednej fotky.
-> minno 09.04.25 10:32:25: je to okyslé. Stav říjen 2020
-> minno: Tak v TP (kterej uz vlastne neexistuje) mam rozmery i pro 17" a 16". Jen to ma dost specificky ET, takze sehnat na to slusny rafky je dost narocny. Ale z vyroby tam ma FR tahle kola a tak jsem stejna poridil i pro druhou sadu.
-> palinator 09.04.25 11:35:59: Tak jasny, cenovej rozdil tech 16" a 18" uz neni zrovna malej. Ale tak zase gumy nekupuju kazdej mesic abych si kvuli tomu na to dal balony
-> palinator 09.04.25 11:35:59: Tak jasny, cenovej rozdil tech 16" a 18" uz neni zrovna malej. Ale tak zase gumy nekupuju kazdej mesic abych si kvuli tomu na to dal balony

-> palinator 09.04.25 11:35:59: Asi vím o sadě na Ečko, kdybys měl náhodou zájem. Takový ty origo kanáldekly R16
-> Syny:
Jj, my sice máme na G7 taky jen 16" (i z vlastního rozhodnutí), ale důvod byl prostý - ty gumy jsou levný a velice běžný, možná podobně jako ty 15". Navíc je mám i na obou sadách na Ovci a můžu je libovolně prohazovat.
Takže důvod je kolenovrtství (upřímně i kvůli spotřebě/dojezdu), jinak by tam byly 17"
Jj, my sice máme na G7 taky jen 16" (i z vlastního rozhodnutí), ale důvod byl prostý - ty gumy jsou levný a velice běžný, možná podobně jako ty 15". Navíc je mám i na obou sadách na Ovci a můžu je libovolně prohazovat.
Takže důvod je kolenovrtství (upřímně i kvůli spotřebě/dojezdu), jinak by tam byly 17"

-> Syny 09.04.25 11:11:38: n.j., to je o tom, čo sám píšem, VW má všeobecne trochu tvrdší podvozok, Seat/Škoda ho bude mať možno trochu mäkší, tak to lepšie znesie nižší profil.
A áno, origo kolesá. Ty máš origo 18", ja mám origo 15"
A každý máme inak položenú hranicu citlivosti.
A áno, origo kolesá. Ty máš origo 18", ja mám origo 15"

A každý máme inak položenú hranicu citlivosti.
-> minno 09.04.25 10:31:49: Na tom vyssim profilu je zkratka cejtit, ze to je trochu zvejkacka. Zkus nekde na rovine zakvrdlat volantem a poznas to hned. A ver, ze opravdu nepocituju, ze by to s tema 18" bylo nejak zasadne tvrdy jak tady pisete. Muzu to srovnat i s jinymi rozmery co jsem jezdil na Golfu. Paradoxne ty 225/45 R17 co jsem mel jako letni u Golfa mi prisly v kombinaci s tim Golfem tvrdsi nez ted ty 18" na Leonu. Zapisovat jsem nic nemusel, jsou zapsane od vyroby, jelikoz to jsou original kola k tomuhle modelu.
-> MATTESS 08.04.25 22:49:43: A čo tomu je? Však tomu nič nie je...