muj osobní neštudovaný pohled mi říká, že jít do extrémů nebude prospívat ničemu. A jestli máš 7" široké disky originál nebo dělané, tak je to fuk, pokud se shodují geometricky. Čím širší a tvrdší budeš mít kolo, tím více bude přenášet nerovností a pokud se ti podaří trefit třeba kanál krajem kola, pak se to přenese více do řízení než kdybys tam měl užší a měkčí originál kola.
Jinak řečeno, pokud trefíš nerovnost kolem tak že ta nerovnost bude v ose svisláku nebo symetricky, pak se to do řízení ani trochu nepřenese. Ale jestli kolo vysuneš na některou stranu, pak vždy při přejetí přičné nerovnosti dostané celé řízení šupu, sice jedno kolo smykne na jednu stranu volantem, druhé na druhou, takže volant ti prst neusekne, ale ty klouby.... (typický příklad je retardér) pokud retardér vezmeš jedním kolem, tak bych se bál i o prsty
Já se teda musím pokárat, protože sem obul na svoji š100 15" kola z VW brouk a jsouna nich obuté 185/55, takže taky sem to přitvrdil, ale myslím že sem tomu až tak neuškodil. Po rozbyté cestě musím fakt pomalu, protože to více drncá (originál kola OR6) ztlumí vše, ale zase vůbec nedrží. Byla snima sranda na kruháči to jen hvizdalo a bylo to bezpečné i když auto jelo bokem, protože se vše odehrává v malých rychlostech a ty gumy jedou bokem, hučí ale jsou krásně zvladatelné . Po rovné cestě stím je ale oštera protože to plave, stačí aby prosvištěl kamion a skoro mě to odfoukne. S těma R15/185/55 Pirrely to sedí jako blbé a mužu se spolehnou i na brzdy že to brzdí.
pozn, auto není žádný okruhový speciál, protože samo originál zavěšení zadní nápravy je poněkud gumové, ale pokud to člověk nehrotí, tak to sedí klidně a pokud není provoz a mám cestu jen pro sebe, tak si jedu svých 60 s větrem v zádech