Zvažoval jsem i tu pevnou ARTovou 24mm s f1,4, ale prostě se toho ostření bojím a navíc Nikkor váží půlku.

Uz to bude asi trapny, ale na to jsem si prave taky u ty Sigmy zvyknul strasne moc. Ono ve vsech ohledech to je objektiv, kterej bych si na APS-C vybral, kdyby mi nekdo rekl, ze muzu mit jen jeden. Vsak od ty doby co ji mam jsem tu 16-85 skoro nepouzil. Jen kdyz jsme leteli na svatebni cestu a ja nechtel tahat celej bagl, tak jsem vzal prave (jen) tenhle univerzal. Nicmene ten tubus z kovu pusobi (alespon na me) takovym poctivym a robustnim dojmem, narozdil od plastoveho ktery mam na 70-300. Pevnym sklum jsem na chut jeste uplne neprisel, ta moznost zoomu (hlavne v nejakem omezenem prostoru) je pro me porad dost silny argument. Nicmene je mi jasny, ze nejaky rozumny svetelny zoomy na FF bud vubec nejsou a nebo jsou, ale stojej alespon 3 mesicni vejplaty :) Jinak objektiv kterej slavi nejvetsi uspech u zeny je pevna 40mm makro - sam jsem byl prekvapenej, co vsecko s tim jde vymejslet :)

Jako ne ze by plast byl nejak spatnej, ale kdyz uz i stara 16-85mm na DX je kovova... Kdyz vezmu do ruky 16-85 a 18-140, tak mam tedy o dost lepsi pocit z te 16-85, ac je tedy tezsi i pres to, ze je o dost mensi. Jinak cenu u samostatnyho objektivu bych bral trochu s rezervou (tim spis, kdyz se da porizovat v setu). Ta 16-85 kdyz ji nahrazovali stala asi 19tKc, pochybuju ale, ze si ji nejak moc lidi za tu cenu kupovalo.

ale ještě jsem to neměl v ruce.

Jen ta tenka snurka me porad desi, ac by to melo unest nesmysl...