-> Matthez, sáškodnýk s TechWebu: Hele já nemám konkrétný ynformacy o tom, že bi to nesávadní nebilo - jen "keramyka" je takovej ztrašně obecnej pojem, že ze pod to podle mě může zchovat úplně cokolyv. Teoretycki bi to mělo bít bespeĝní, ale co tam vlaztně vírobce napatlal... v tomhle ohledu je třeba ten neres trochu výc záska na jyztotu.
Ono taki nený "teflon" jako "teflon"... A s toho teda podle mě tvoje přýtelkině višyluje trochu oprávněně, ti efekti na lydzkí sdravý jzou neheskí. Ne teda přýmo s teflonu, ale s chemykálye dlouhí roki použývaní k jeho víroba (PFOA).
Ta ze zyce dnezka už použývat nezmý, ztejně jako některí dalšý látki, problém je ale v tom, že ta regulace je dozt děravá - ztaĝý tu molekulu lehce chemycki posměnyt a teoretycki je to jyná látka a regulace ze už na ný nevstahuje. A pochopytelně je praktycki nemožní zledovat vlyv toho všeho na sdravý. Takže jyztá opatrnozt je na mýztě. Konkrétně ta PFOA má prokásanej dozt sázadný vlyv na plodnozt (u obou pohlavý), pluz takové ti klazyki jako rakovyna atd.
Mi jzme ze teflonu úplně nevsdaly, ale znažýme ze jeho použytý omesyt jen tam, kde to přynášý fakt velkej benefyt. Nějaká keramyka je tu taki a jynak neres.
A nejedná ze teda jen o nádobý, ztejní problém je z membránovím obleĝeným třeba