Hdo a elektromer

prohledat
16 příspěvků (zobrazeno 1 až 16) od 22.08.2009 do 04.11.2022, založil/a PeterP136
řadit dle data
16:02:02
04.11.2022
darklord
-> hans1: no ja do toho istotne hrabat nebudem 40 ale ak sa nema tocit, tak zavolam dakeho elektrikara na panaka nech to pomera ze kde je pes zakopany. Vyhladovo tak ci tak planujem vlastnu pripojku a toto cele zrusim, ale nerad by som aby to za zimu natocilo zbytocne velku stratu.
15:56:36
04.11.2022
hans1
-> darklord 04.11.22 08:37:53: odpoj z něho odvodní fázi a ověř že odvod je odvod a jestli je nulák přítomen,to že jsou venku pojistky nic neznamená pokud nevíš jak je to zapojeno a kam to vede. garáže svépomocí stavěné jsou kapitola sama pro sebe
14:47:11
04.11.2022
saskyn2
-> darklord: mám podružnej na garáž nějaký ze 70 let a ne netočí se, ale ten tvůj je trochu starší, tak těžko říct.
14:17:19
04.11.2022
Bukaj
-> darklord: Tyhle starý hodiny měly samy o sobě poměrně velký "klidový odběr". Ale jestli se při tom mají točit, to jsem si nikdy nevšiml...
14:00:35
04.11.2022
darklord
No a ma sa to teda tocit aj ked neni spotreba?
10:07:14
04.11.2022
saskyn2
-> StepaNoFUN: Ale to je tak max na okrádání sousedů u garáže ne? Tohle žádný dodavatel nemá a ani neakceptuje.
09:20:50
04.11.2022
StepaNoFUN
-> vhml: Ale nesmi se to prehnat. Protoze kdyz by bylo natoceno min, nez pri poslednim odectu, tak jsi v prdeli a mas spotrebu celej ciselnik.

Tohle se stavalo u velkoodberu. Prekompenzovsl jsi, elektromer na jalovinu mel v prdeli brzdu a kdyz prisla faktura, tak tam byly astronomicky castky...
09:03:36
04.11.2022
vhml
Tohle je dobrý kombinovat se solárem, protože to umí běžet i pozpátku :-)
09:01:00
04.11.2022
minno
08:56:48
04.11.2022
darklord
-> Syny: no, tento sa tiez vie "zaseknut" 47 posledne ked bolo na cislach xxxx9.99 tak ostal visiet az kym som nezapol vrtacku, ale viac ma sere to ze pocita aj ked je zhasnute 3
upraveno 1x, naposled 04.11.2022 08:56:55
08:49:18
04.11.2022
Syny
-> darklord: To mas presne opacnej stav nez ja v pronajatej garazi. Tam mam uplne stejnej elektromer, v zasuvce zapojenej alarm a ani pres to se elektromer netoci vubec 3
08:37:53
04.11.2022
darklord
Ozivim mrtvolu, a sice: mam v garazi elektromer co pamata snad zaciatok sveta. Hlavne hodiny su digitalne o par garazi vedla, a ja mam v garazi krizika z 50's. A tento sa toci, a toci, vyberem poistky a stale sa toci. Nijak rychlo, treba si to fakt vypozerat a vsimnut. Kontrola stavu po par dnoch ked som v garazi nebol to potvrdila, nejakych par desatin kWh sa "natocilo". Je to u tohoto veterana nomalny stav, alebo uz je po smrti?
zvětšit Hdo a elektromer - obrázek od darklord vložen 04.11.2022 08:37:53
23:13:41
23.08.2009
PeterP136
Uz mam potvrdene ze to o com som bol presvedceny je skutocne pravda. Teda ze viem ake ma zapojenie to HDO co mam. Bodaj by aj nie ked to potvrdzovalo pdf-ko na nete. Ma 5 kontaktov: stredovy vodic, faza a tri kontakty prepinacieho rele. Samozrejme je to zaplombovane takze ak nie ste kaprfild tak su droty v kontaktoch zaistene pred nepovolenou manipulaciou. Fazovy vstup je tym skvelym "plombovym" mostikom prepojeny s jazyckom rele a zopnuty kontakt rele ide na vstup do elektromeru a spinany kontakt rele zapina rele na ktore je vhodne zapojit obvod iduci pocas NT. Takze som nepotreboval vediet ako sa to zapaja ale ako sa to ma zapojit kvoli elektrarnam. Totiz povodne si uz nepamatam, ci fazovy vstup do HDO isiel spred alebo az za isticom. Ja som ho zapojil az za isticom. Na elektromeri som si overil pocas NT vysielanej elektrarnami ze II je NT a I je VT. Elektromer ked ma na ovladacom vstupe fazu, toci I, ked nema na ovladacom vstupe faxu, tak toci II. Kedze fazovy vstup do HDO isiel od niektoreho istica a netusim ci zo vstupu alebo vystupu aj ked na tom nezalezi, fazove napajanie HDO nebolo zaistene proti manipulacii. Takisto ani kostra ktora koncila v tzv. ukostreni cize hrdzavej 4rke skrutke, ktora isla skrz rozvodnu dosku na denne svetlo a odtial pokracoval dalsi drotik (teda 1.5 priemer) do zmotanej motanice 10 1.5 pocinovanej medi a 4 4riek hliniku. Proste nadhera az taka ze to trosku horelo a trosku dymilo a trosku poblikavali vtedy aj svetla v dome :). Dokonca sa ta motanica zapaskovana textilnou izolacnou elektrikarskou paskou dotykala zozadu rozvodnej skrine a odymila a mozno aj opalila aj tu. ALe to som uz odbocil. Takze z uvedeneho vyplyva ze HDO nebolo nijako zabezpecene a kedze nemam plobovacku a skutocne nemam chut volat do elektrarni aby poslali niekoho inteligentneho s plombovackou aby to poprepajal (pretoze pochybujem ze by poslali inteligentneho) viete si prestavit aky je asi stav. Zapojil som to sice poctivo, ani neviem preco ale tych 200Sk mesacne ma nevytrhne a ked mi konecne ozivia kotol tak takych 20Sk mesacne ma nevytrhne ale je to proste podla mna zapojene uplne nadraka. Samozrejme ze bez plombovacky to ja zapojit lepsie nemozem. Nastastie na HDO aj elektromeri su plomby takze keby si nejaky debil chcel na mna vyskakovat tak si zlizne "pochvalu" za to ako skvelo to bolo zapojene a ako si pracovnici dodavatelskej firmy co menia elektromery nepreveril zapojenie. Ono totiz stacilo aby ta skvela kostra upadla a ja by som siel furt vo VT. Kto to zapajal v 77 (aspon myslim kedze na rele je 7 77 cize asi jul 1977) sa uz asi nik nedopatra ale musel to byt skutocne "fachman".

Tak dufam DuriQ ze ta nenavstivi podobny ;).

Gabo000000 nie FMX491 ma 5 vstupov popis som napisal v texte ale aj tak sa to da zapojit zabezpecene.
00:21:08
23.08.2009
DuriQ
peterP136: mno HDO by mal byt spinany signal cez rele, predpokladam, ze v rozvodnej skrini mas zapojene vsetko ako ma byt a krabici u teba v byte, dome, by si mal mat relatko ktore ti bude robit obvod pre HDO zariedenie... mala by ti doneho ist normalne stava + signalny kabel a z neho by ti mala ist uz riadena stava cez istic pre HDO zariadenie... bude mi to elektrikar za par dni zapajat tak ti potom mozem povedat viac :) ale predpokladam ze to funguje dako takto :)

a k tym tarifam... mal by si si to vedet odsledovat tak, ze zistis na ci je viac natoceneho na I. alebo na II. je to sprosta metoda ale viac ti neporadim :)
upraveno 1x, naposled 23.08.2009 00:24:08
00:16:53
23.08.2009
gabo000000 - zrušená registrace
tam nie je klasicky 3 vstupy a 3 vystupy?
23:33:21
22.08.2009
PeterP136
Nevyznate sa niekto v zapojeni HDO a elektromeru? Teda nie v tom ako sa to da zapojit ale ako sa to ma zapojit? Alebo este presnejsie ako to vyzaduje mat zapojene dodavatel elektrickej energie ? Pretoze pozeral som na to ako puk a sice funkcne som mal HDO zapojene dobre ale inac uplne blbo. Blizsie to radsej rozvadzat nebudem, ide mi skor o to co ma byt podla predpisov zapojene kvoli plombam a tak.

Robil som totiz nove istice a likvidoval tu prasacinu co zmastil poistkovej skrini niekto pred rokmi (asi 30 nemyslim ze to niekto odvtedy upravoval aj ked ktovie). Kedze to bola slusna prasacina tak hned pri demontazi rozvodnej dosky zacupotali za nou prepojky a zapojenie HDO zmizlo do nenavratna ale zo zvysku a hlavne kablov iducich z HDO sa dalo vydedukovat ako to ma byt zapojene a na internete som si to potvrdil. Lenze podla blokovej schemy na internete nie je cele zapojenie HDO tak ako som ho mal zapojene vobec chranene pred manipulaciou uzivatelom a to dokonca aj bez zlozenia rozvodnej dosky. Na upravu by stacil skrutkovac a par sekund. Takze predpokladam ze je to tazky bastl nejakeho umelca z elektrarni alebo z nejakej dodavatelskej firmy pre elektrarne comu nasvedcuje aj prepojka fazy na napajanie HDO zo zvysku starej plomby. Inac moje HDO je FMX491.

Ozaj a este neviete co je na elektromeri ET414DK nizka a co vysoka tarifa? Na novsom type co sme mali pred vymenou bli malymi pismenkami NT a VT ale na tomto su len rimske I a II. Nikde na nete som k nemu nenasiel popis.A chem si overit ze HDO funguje a je to skutocne tak blbo vymyslene a hlavne zapojene.
Extreme Tyres