-> Bukaj 13.02.20 08:57:20: No já bych řekl, že když už si ho nechceš nechat, tak je ti třeba k tomu, že ho prodáš a s těma penězma už něco vymyslíš vždycky

A vysmátejch lidí s holou řití zas tak moc nepotkávám - ty jo?
-> palinator 12.02.20 22:36:23: Nevím jaký poměry máš na mysli. Že jsou ceny nemovitostí jiné než v Praze je pochopitelně pravda, ale taky jsou platy trochu jinde (pochopitelně rozdíl obor od oboru). Jak už jsem tu psal, kdybych se třeba rozhodl přesunout do ČB (což je jedna z možností, která by pro mě jakýs takýs smysl dávala), tak ted dům za 5-6 mega sice pořídím, ale jelikož moje náklady na jídlo a běžný provoz domácnosti nejspíš zůstanou stejné (není důvod, aby klesly) a můj plat půjde na polovinu, tak si moc nepomůžu - ty "volné" peníze klesnou víc než cena nemovitostí. Jo, možná bych ušetřil za provoz jednoho auta, řekněme měsíčně 6-8 tisíc. Což ale pořád nebude stačit.
Což je ale v zásadě irelevantní k otázce, jestli na barák šetřit, nebo si brát hypo. Tam jsou rozhodující úplně jiné parametry - úroková sazba u hypotéky, možné zhodnocení těch úspor, výše inflace, náklady na alternativní bydlení, než si teda ten barák pořídím atd - vše navíc měnící se v čase. Když si vezmu, že nájem za slušný barák vyjde v okolí na 40 a víc tisíc měsíčně, tak fakt nevím, kde bych v rozpočtu našel těch dalších 40, aby je ještě dával stranou na pořízení vlastního. A kdybych se přesunul někam, kde ty ceny budou poloviční, tak mi pořád nebude dávat smysl dávat měsíčně 20 do cizího, když mi na "vlastní" těch "ušetřených" 20 zase nezbyde, protože můj plat úměrně klesnul stejně nebo ještě víc.
Když odhaduješ celkové náklady na tu nemovitost, co máš vyhlídnutou, na 4 mega (a k tomu si nezapomeň připočíst 120 tisíc daně z nabytí), tak pokud bys na to měl 20 let šetřit, tak to pořád znamená dávat stranou 16,6 tisíce měsíčně. Kolik bys za takový barák tam u vás platil nájem? Odhadem taky 15-20? Takže jsi na 30-35 měsíčně v nákladech na bydlení abys za 20 let měl svoje (a to ještě optimisticky předpokládám, že ty peníze uložíš někam, kde se budou zhodnocovat obdobně jako trh s nemovitostma). Proti tomu mi ta měsíční splátka 22 tisíc (4 mega na 20 let, dle aktuální kalkulačky hypotéční banky, fixace 7 let, úrok 2.87% - reálně bys se nejspíš dostal i níž) přijde jako docela dobrej deal