skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Opravář monitoru
-> aDAm: prostě jemnej posun kolečkem myši-zmáčkneš kolečko a hneš myší trochu dolů,text jede dolů..Na normál CRT je to v pohodě čitelný,u toho LG to tak nebylo,bylo to mázlý- a to má údajně 5ms odezvu..Mno a co se týče těch filmů,ono je tam černý kolikrát dost..Hry teda nehraju,tak tam by mě to nesralo
-> Pedros: by me zajimalo jak scrollujes...ja kdyz zasajtruju koleckem na kryse a koukam na CRT a LCD nevidim rozdil, kutali se to tak rychle ze to stejnak nejde cist... a cerna? no je fakt ze to neni total black ale taky to neni brutalni seda jak plno lidi keca...proste je tak very light svetlesi a zkousnout se to da....ve filmech mi to neva protoze tmave sceny nedelaji moc velkou cast filmu a ve hrach taky ne, tam je to spis na vyhodu nez na skodu....proste u me vede LCD nez CRT...
-> Syny: eé.koukal jsem na LCD od LG,co si koupil kámoš za 6 tisíc..Mno vám třeba ta černá nevadí,ale mě to teda sere..Text se rozmazává,aspoň u něj,když scrolloval s textem ve Wordu nebo třeba v Opeře,písmo nebylo ostré.. Mno a mělo to zvláštní podání červené,to se teda dá prej vyštelovat v setupu..Prostě tohle by mi teda fakt sralo
-> Pedros: rozmazanej text? to si videl kde? A cernou mam cernou teda - to si koukal ne nejaky jedno z prvnich LCD na svete ne?
-> Pedros: me se teda text nerozmazava a mam klasika low endovy lcd od samsungu. co se tyka cerne, tak to mam u zadniho otvoru a k te obnovovacce...nejsem pako abych si na crtcku daval 60hz, vzdy sem daval max co slo a co monak zvladl a minimum sem se snazil mit 75-85hz...nevim jak dlouho cumis do monitoru ty ale ja kdyz sem do nen cucel cely pracovni tyden od rana dlouho do noci tak to na ocich znat bylo. ted s lcd no problema
-> aDAm: to ne,ale mít místo černý šedou mě docela dokáže nasejřit.. Z boku se nekoukám,to je fakt,ale občas hneš hlavou a hned hraje jinejma barvama. A ta pomalost mi sere třeba když roluješ s textem,je vidět,že to je rozmazaný..Záleží teda taky na typu toho LCD.. No ono je to taky tím,že spousta lidí má nastavenou obnovovací frekvenci 60Hz (standartně ve windows),když to dáš na víc 80-100,tak je to taky o něčem jiným a rozhodně mi oči nebolely
-> Pedros: Rychlos - myslis ty mili sekundy?
Uhle - uz sem psal ze kdyz edim u kompu tak na to necumim zboku a barvy??? Myslim ze s barvama je na tom srovnatelne ne li lip nez crt... Crt mi prisl takovy furt rozvostreny - to lcdcko vubec... Delej jak chces, ale ja uz do ctcka nikdy nepudu... Nehlede na ot ze mi z nej neusale palili oci...

-> Pedros: jinak dalsi vec je ze crt ti vic kurvi oci nez lcd tot ma osobni zkusenost. raci budu cely den cumet do lcd a mit oci relativne fpohode nez si je v dnesni dobe kurvit u crt
-> Pedros: vernost barev...stejnak tech 16mil barev nerozeznas...rychlost...n
estezuju si, zatim pomalost nepozoruju a to ho pouzivam na vse, od kancl prace, filmy az po hrani her....pozorovaci uhel...ty se divas na monitro zboku? ja teda ne, kdyz sedim pred kompem tak sedim zaroven pred tim LCD takze pozorovaci uhly je fakt picovina resit
-> Syny: věrnost barev,rychlost,pozorovací úhel..To mi sere..
Navíc LCD je v plenkách,má spoustu chyb,kdežto CRT je na konci vývoje..
Jediný výhody LCD jsou spotřeba a rozměry :)
Navíc LCD je v plenkách,má spoustu chyb,kdežto CRT je na konci vývoje..
Jediný výhody LCD jsou spotřeba a rozměry :)
-> Nwkt: ja nevim, ale kdyz sedim u kompu tka si nastavim LCDcko abych na nej videl a jestli tam nekdo nevidi ze strany je mi uplne burt

-> Syny: Třeba pozorovací úhel co

-> Pedros: Co mas proti LCD? To je mnohem lepci

-> Gryzly: No já jsem taky slaboproudař,a z těhle VN sajrajtů mám taky slušnej respekt..hlavně od tý doby,co mě slučně nafackovala televize..No ale co,vyhodím ho a pořídím mnou nenáviděné LCD

-> Pedros: taky si myslím že ten tranzistor bude spíš dusledek než příčina. to trafo se mohlo švihnout mezi závity a pak tam jde na tranzistor třeba o 30% větší proud a on to nerozchodí. Já jsu slaboproudař a z VNka bych měl trošku bobky.
-> Reeaper: si radši půjdu vožrat držku a peníze za tranzistory radši prochlastám 

-> Pedros: 

bojuj, bojuj 

-> BeBe: to trafo mě taky napadlo,ale je mi divný,že to pár minut až hodin běží,a když přepnu na vyšší rozlišení tak to nevydrží.. a nebo to vylítne samo..Nevím,asi to řešit nebudu a koupím nějaký LCD,sice nevím jaký,ale něco holt budu muset..Tak ti díky za radu
tie diody sa vzdy neprerazia ...ten clen v emitore ti upravuje tvar spinaneho prudu,je to v podstate spatna vazba ta dioda ti zabespeci aby bolo napatie B-E max 0,6V ak je teda v priepustnom smere... kludne moze byt aj prerazene vn trafo proste to vo vnutri spravy prsk a tranzistor je v haji a tiez to nieje stale vidiet jedine ho premerat aky ma izolacny odpor,kedysi som sa tomu venoval no pri dnesnych cenach to uz neriesim....
-> BeBe: ještě je tam diodovej člen,dvě diody v sérii,taky na chladiči,je teda možný,že by byly v řiti ač to nevypadá,po vyndání se tvářily jako v pohodě,ale můžou mít posunutý to závěrný napěti,jestli to tak může být..Já si vždycky myslel,že když už zařvou,tak se prorazí
-> BeBe: já právě vyměnil diody,elyty jsem tam nějaký našel,ale je jich málo..Spíš tam jsou takový ty svitkáče,a ty jsem tedy neměnil..Ono je to zapojení takový zajímací,např v emitoru jsou zapojený dva odpory s celkovým odporem 1,6 ohm a paralelně k nim ještě dioda,tohle třeba nechápu,co má za význam...Zkusím nějak obkreslit to schéma,ikdyž tedy nevím zapojení toho VN trafa vevnitř
noja to skor vidim na nieco ine ako ten tranzistor,zmeral si aj vsetko okolo ten BU2525 by to mal v pohode potiahnut,vymen vsetky elity vo vn stupni rovnako aj diody -merakom pokles zaverneho napatia z 1200V na 200V nezmeras,tolko moje skusenosti na 90% to pomohlo ....tie diody medzi C-E v tranzistoroch sluzia oko ochrana proti napatovym spickam rovnako aj ten odpor medzi B-E
tak jsem našel v Gesu tranzistor 2SC 5331(1500V/600V,15A,180W,
0.12uS) a ještě jeden 2SC3688(1500V/800V,10A,15
0W,0.1uS),jinak jaký význam má ta dioda s odporem,co je integrovaná v některých kusech? Je to mezi Bází a Kolektorem
Čaudy,najde se mezi váma někdo kdo opravuje monitory? Mám tu jeden postarší CRT monitor a odešel mě ten VN tranzistor co dělá impulsy u VN trafa..Ovšem nenašel jsem dostatečnou náhradu,původní tr. byl C3886(1500V,8A,8MHz,50W) mno a co jsem sehnal náhradu,tak vždy odešla do pěti minut,navíc monitor běhal jen do 960x700 rozlišení,při větším už asi nepobíraly vychylovací cívky a obraz byl smrsknutej..Zkoušel jsem jako náhradu BU 508, potom BU 2520 a BU2525,největší výdrž měl ten tranzistor BU2525,vydržel tam do té doby,než jsem chtěl zvýšit obnovovací frekvenci z 60 na 70Hz..Dá se splašit v našich podmínkách ještě nějaký výkonější tranzistor? POdle mě jde jen o tu frekvenci,napětí a dovolený ztrátový výkon