-> Robert 106: Ano. Bery měl písty renault, byly poměrně těžký, 75.8 a ještě měly čepy na 19, za mě nulový přínos, ale on k tomu takto přišel někde.
A ano je to přesně tak jak říkáš v poslední větě... pokud se adekvátně upraví sání k hlavě, karburace, zapalování a bude to k sobě sladěný, dělám běžně kolem 100hp na 14ce.
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Kombinace motoru fabia felicie
prohledat
69 příspěvků (zobrazeno 1 až 50) od 17.08.2020 do 20.11.2022, založil/a Robert 106
-> Petr Urban: Díky za pěkný výklad.
-> Bery: Myslím, že to mělo rovnou pasovat. Zrovna nedávno byl v inzerci motor z Fabie který tam ty písty měl. Myslel jsem, že to bude profláknutější kombinace. Zřejmě se musí upravovovat vložky, nebo čepy jinak by se to hojně používalo.
Nejlepší cesta v domácích podmínkách tedy bude klika, písty ojnice z Fábie k tomu příslušně snížená hlava a vačka + nejlíp alespoň upravený sedla a ventily.
-> Bery: Myslím, že to mělo rovnou pasovat. Zrovna nedávno byl v inzerci motor z Fabie který tam ty písty měl. Myslel jsem, že to bude profláknutější kombinace. Zřejmě se musí upravovovat vložky, nebo čepy jinak by se to hojně používalo.
Nejlepší cesta v domácích podmínkách tedy bude klika, písty ojnice z Fábie k tomu příslušně snížená hlava a vačka + nejlíp alespoň upravený sedla a ventily.
clio. včera jsem je prodal... ale vrtání je 75,8.
Na vznik detonaci má ještě pozorovatelný vliv tvar jiskriste svíčky. Vicejiskrove svíčky, kde se mohou vyskytnout jiskry ve větší vzdálenosti od sebe, vyžadují nižší předstih, protože horeni postupuje z několika jader. Typicky briskacke jiskriste ZC, popř. TXS, ale ne treba TC.
-> Robert 106: Fabia má KP10 stejně jako Fel., písty jsou velmi lehké a kvalitní. I k sportovní vačce a KP11, není vůbec žádný problém, kombinace snížená hlava a tenčí těsnění nebo i jen snížená hlava je dlouhodobě ověřená funkční konfigurace a jde dosáhnotu i KP přes 11. TO na co je potřeba dát pozor jsou však detonace, ale to u všech pístů!
Detonační hoření = předčasné zapálení směsi, kdy čelo plamene prohořívající směsi stlačuje před sebou nad píst ještě neprohořenou směs, tu zahřeje a stlačí nad mezní hodnotu a ta už neprohoří 25-35 m/s, ale "vybouchne" rychlostí 500m/s - tzv. detonační spalování provázející velká rázová vlna, která dokáže posouvat těsnění a vylamovat můstky pístů desetiletí zaměňovaná na "zvuk ventilů" NE, ventily nejdou slyšet jen po zátěži, buď pořád nebo vůbec, tedy pokud se ozývá hrubý tvrdý zvuk či "cvrlikání" po přidání plynu, tak jsou to detonace. To jaký tlak bude ve válci k danému set up motoru a jak k tomu bude nastavena křivka předstihu je velmi stěžejní pro výkonnost i výdrž. Takže s apelem velmi varuji všechny před neuvážlivým zvyšováním kompresního poměru.
Rovný píst místo Fabiového znamená okamžitě KP 10.7 - 10.8, pokud se k tomu přerovná hlava, né-li sníží, okamžitě se jde nad KP11, což už začíná být právě kritický tlak např. k 280st. vačce právě pro vznik detonačního hoření. K 265st. s KP11 jste už dávno za hranou a je jen otázka času, kdy dojde k selhání těsnění, pístu .... Na vznik detonací má také negativní vliv malé oktanové číslo, vyšší teplota motoru, vyšší teplota nasávaného vzduchu, chudá směs, vysoký předstih a ten nejzákladnější údaj tedy - zbytečně velký statický kompresní poměr.
Detonační hoření = předčasné zapálení směsi, kdy čelo plamene prohořívající směsi stlačuje před sebou nad píst ještě neprohořenou směs, tu zahřeje a stlačí nad mezní hodnotu a ta už neprohoří 25-35 m/s, ale "vybouchne" rychlostí 500m/s - tzv. detonační spalování provázející velká rázová vlna, která dokáže posouvat těsnění a vylamovat můstky pístů desetiletí zaměňovaná na "zvuk ventilů" NE, ventily nejdou slyšet jen po zátěži, buď pořád nebo vůbec, tedy pokud se ozývá hrubý tvrdý zvuk či "cvrlikání" po přidání plynu, tak jsou to detonace. To jaký tlak bude ve válci k danému set up motoru a jak k tomu bude nastavena křivka předstihu je velmi stěžejní pro výkonnost i výdrž. Takže s apelem velmi varuji všechny před neuvážlivým zvyšováním kompresního poměru.
Rovný píst místo Fabiového znamená okamžitě KP 10.7 - 10.8, pokud se k tomu přerovná hlava, né-li sníží, okamžitě se jde nad KP11, což už začíná být právě kritický tlak např. k 280st. vačce právě pro vznik detonačního hoření. K 265st. s KP11 jste už dávno za hranou a je jen otázka času, kdy dojde k selhání těsnění, pístu .... Na vznik detonací má také negativní vliv malé oktanové číslo, vyšší teplota motoru, vyšší teplota nasávaného vzduchu, chudá směs, vysoký předstih a ten nejzákladnější údaj tedy - zbytečně velký statický kompresní poměr.
Do větších vložek se v téhle kombinaci dávaly pisty z corsy 1.4 16v, který byly k dispozici v prumerech 77.6/78.1/78.6mm, ale muselo se jim ubrat vypoukle dno asi 0.5mm nebo tak nějak a dořešit pistni čep.
-> Robert 106: Nejaky Clio/Dacia. Ale vic nevim.
-> Tom Troll: Do těch se ale určitě musí vyfrézovat místo na ventily, protože jsou vypouklé.
-> Robert 106: Engitec má furt na shopu T-písty pro OHV.
Když jsme u téhle úpravy tak by měly k této kombinaci klika, ojnice Fábia a původní vložky
pasovat nějaké písty z Francouzského auta a mělo by to snad být lepší, že nemají to vybrání, ale jsou rovné. Nevíte z čeho to pasuje a jestli to má nějakou reálnou výhodu ?
Díky
pasovat nějaké písty z Francouzského auta a mělo by to snad být lepší, že nemají to vybrání, ale jsou rovné. Nevíte z čeho to pasuje a jestli to má nějakou reálnou výhodu ?
Díky
-> Peca: Fabie pasují do bloků Fav./fel., už jsou kratší. Stačí jen nandat, všechny ostatním rozměry jsou jako u Fel. vložky.
-> Petr Urban 09.02.21 14:29:33: a to já se Petře přiznám že sem dal vložky jetý fabie.... není to 100% ale účel to musí plnit bezproblémů ,vždyť tam bylo vidět krásně honovaní a nic jim nebylo 

-> Petr Urban: Pokud vložky nové, musí se zkracovat Fel i Favo? Nepasují Fabia?
-> venni: Máš SZ
Tak už mám od Petra Freie odpověď, to byl fofr.
-> Eidy 09.02.21 10:33:48: kluci budou rádi
Nedávno jedna akce proběhla a taková věda to není.Petr Frei je šikovný a odvádí precizní práci.Nicméně si myslím že hlavní náplní jsou převodovky.
-> Peca: jestli si to s Petrem domluvíš,mám dyštak na prodej popadané motory 1.4 MPi (utopené vložky) lidi to berou na kliku,ojnice,písty

Nedávno jedna akce proběhla a taková věda to není.Petr Frei je šikovný a odvádí precizní práci.Nicméně si myslím že hlavní náplní jsou převodovky.
-> Peca: jestli si to s Petrem domluvíš,mám dyštak na prodej popadané motory 1.4 MPi (utopené vložky) lidi to berou na kliku,ojnice,písty

-> k.jarek: Díky, ja to cpal do Googlu a buďto mi vyjel herec V. Frei nebo to byly chromové kliky ke dveřím 

-> Eidy: Ehm, Freiovci... odkaz by byl?
-> Peca: Ozvi se Freiovcům. Ty upravují kliky běžně. 

-> dragon_cb_cz: Napíšu mu SZ
-> Antony: V pohodě
Ono tam bohužel nic jinýho na toto téma není.

-> Peca: sorry, spletl jsem si to
Jsem v práci, prolitl jsem články a nepodíval se pořádně na obsah
Jsem v práci, prolitl jsem články a nepodíval se pořádně na obsah
-> Antony: Mám to do 781 Favorita. Žádný blok Fabia. Klika s ložiskem na mrkev je pasé...
-> Peca: Možná bude m8 sdílnej, když bude mít dobrou náladu a pokud to za těch 10 let všechno nezapomněl 

-> dragon_cb_cz: Pročetl jsem to, no je to dost takový nepřehledný, navíc odkazy ze začátku fóra na postup viz Saky nefungují, je to 11 let starý... Jestli je tu někde článek přímo na Virtu, jdu hledat.
-> Antony: Díky, zkusím článek pohledat.
-> Peca 09.02.21 08:46:51: Detaily ti někdo řekne/najdeš tady: skoda-virt.cz/cz/.../1395
34-uprava-kliky-fabia
V zásadě je potřeba ubrat vyvažováky na klice aby se vlezla a udělat dosedací plochy pro axiál (fabia ho má na jiném místě než 136). Tzn bez úpravy to nepůjde. Ale je to už celkem profláklá kombinace, takže najít informace a někoho kdo to už dělal a ví jak na to by neměl být problém.
V zásadě je potřeba ubrat vyvažováky na klice aby se vlezla a udělat dosedací plochy pro axiál (fabia ho má na jiném místě než 136). Tzn bez úpravy to nepůjde. Ale je to už celkem profláklá kombinace, takže najít informace a někoho kdo to už dělal a ví jak na to by neměl být problém.
-> Peca: jelikož jsou bloky 742.136, favo i felicie rozměrově stejný, úprava kliky spočívá minimálně v osoustružení vývažků. A ještě je jinak axiál. Je tu o tom i článek 

Nechci zakladat nové téma, ale v podstatě navázat ve stejném duchu: blok motoru z favorita/felicie, puvodni vrtani, valce a pisty verze 136.
Pasuje do tohoto bloku klika z AQW 1.4 Fabie, aby se větším zdvihem zvýšil obsah motoru na 1.4? Případně v čem by spočívala úprava takové kliky, aby se do bloku Favo vešla?
Pasuje do tohoto bloku klika z AQW 1.4 Fabie, aby se větším zdvihem zvýšil obsah motoru na 1.4? Případně v čem by spočívala úprava takové kliky, aby se do bloku Favo vešla?
-> Tomaso435: Víš ža ani nevím takové malé kolečka to jsou na zimu mám 14ky a to je hned o třídu lepší. Mám v plánu koupit origo liťáky minule na STk mi říkal že by mě se 14 morálně pustil
-> Milan 136: hele oproti těm 185 který tam zbytečně byly nepoznávám rozdíl v nějakých jízdních vlastnostech .. akorát ta spotřeba šla dolu a lip to zrychluje :)-> Robert 106: takže 155/80? :)))
Já mám R13 je to Juniorka :-)
-> Milan 136: hele oproti těm 185 který tam zbytečně byly nepoznávám rozdíl v nějakých jízdních vlastnostech .. akorát ta spotřeba šla dolu a lip to zrychluje :)
-> Tomaso435 24.08.20 11:51:00: Úzké pneu, aby se to pořádně hrnulo? 

-> Robert 106: ještě uzké pneu, chip, výfuk filtr a je to :)
Tak jsem to úspěšně prohodil a mohu potvrdit na vrchu to není zvadlé jako předtím.
Tak je to v procesu,
Rozvody vyměněné a přidávám foto srovnání sání
Rozvody vyměněné a přidávám foto srovnání sání
-> pavucina: já sem si to trochu ještě doladil vůči hlavě a dobrý ... nevim co dalšího s tim motorem by šlo aby měl větší krouťák.. jsem zvědav na ten výfuk co mám. od katu je to větší, pruchozí , absobční tlumení a hlavně s homologací. ten by moh pomoci taky... no a pak už jen nějaký 5J velmi lehké ALU no a vyházet zase interier :-D
možná by stálo za uvahu předělat svody na favorití pač tady ten hup ze 4 kanálů do jednoho je děsně rychlej
možná by stálo za uvahu předělat svody na favorití pač tady ten hup ze 4 kanálů do jednoho je děsně rychlej
-> Tomaso435: Tak pohoda.. ale byl jsem smutnej, když jsme to tam dávál, jsem cekal vetsi kanály, ale dával jsem to na turborita kvůli elektrické klapce a její roztečí šroubu (uz ted je to do kapoty opřeny a mezikus by tomu nepomohl.
a asi an dvou místšch jsem musel trosku pilovat aby se vešlo a nedrhlo o fabia parohy. (asi chápu, že kdybych stefty nerovnal paličkou a hezky to slicoval s kolíkama, tak by se toto nedělo.)
a asi an dvou místšch jsem musel trosku pilovat aby se vešlo a nedrhlo o fabia parohy. (asi chápu, že kdybych stefty nerovnal paličkou a hezky to slicoval s kolíkama, tak by se toto nedělo.)
-> pavucina: jojo takhle vypadá 50ka
-> Tomaso435: Takže to dolní saní je 50 ? (to horní je z felicie 1,3mpi)
-> pavucina: 44kw ...
50ka ma normální kulatý velký kanály..
50ka ma normální kulatý velký kanály..
-> Robert 106: Felda hlava tam jde záměně, pruziny kužel jsou všude stejný a ani válcové nemají na zdvihatka vliv, vačka z feldy nejde, je delší a nemá snímání polohy. Rušit hydroštel je hloupost, fungují ok a pevná zdvihatka na hydroštelové vačce je úplná hloupost, kdyby to někoho snad někoho napadalo, že bude chytřejší než fyzikální principy funkce.
Co je osvědčený, je určitě 50kw Fabia sani a lehce upravená hlava z Fabie - pěknější tvary sedel a ventilu + napojené kanály mohu udělat, Fabia hlava je na denní provoz a pěkný krouťák, i reakce po plynovém pedálu nejlepší, felda hlava tam jede hůře, ale může si to každý zkusit, navíc sériová palivová mapa k tomuto není určena. Pak se mi osvědčilo hned za katem pruchozejsi vyf. systém, to přidalo po plynu v celém pásmu. Troufnu si tvrdit že hlava + vyf. systém udělal z 50kw fabie např. 60kw, o tolik to jde opravdu znát. Mám také lehce ostřejší hydroštelovou vačku k disppzici... A to už by k ní bylo lepší i přeprogram ŘJ, protože se změnou průběhu krutu se mění také nároky na palivovou mapu, i když korekční schopnosti sériové ŘJ zvládnou kompromisně fungovat i s touto vačkou. Pokud však + hlava + vyf. systém = výplach se zlepší už zásadně - zásah do ŘJ je skoro nutný. Více zřejmě do SZ.
Co je osvědčený, je určitě 50kw Fabia sani a lehce upravená hlava z Fabie - pěknější tvary sedel a ventilu + napojené kanály mohu udělat, Fabia hlava je na denní provoz a pěkný krouťák, i reakce po plynovém pedálu nejlepší, felda hlava tam jede hůře, ale může si to každý zkusit, navíc sériová palivová mapa k tomuto není určena. Pak se mi osvědčilo hned za katem pruchozejsi vyf. systém, to přidalo po plynu v celém pásmu. Troufnu si tvrdit že hlava + vyf. systém udělal z 50kw fabie např. 60kw, o tolik to jde opravdu znát. Mám také lehce ostřejší hydroštelovou vačku k disppzici... A to už by k ní bylo lepší i přeprogram ŘJ, protože se změnou průběhu krutu se mění také nároky na palivovou mapu, i když korekční schopnosti sériové ŘJ zvládnou kompromisně fungovat i s touto vačkou. Pokud však + hlava + vyf. systém = výplach se zlepší už zásadně - zásah do ŘJ je skoro nutný. Více zřejmě do SZ.
-> Robert 106 18.08.20 17:59:52: kdyz to splni emise, 1.6 aee vacka chip nemam problem nebo 1.8T na 140kW taky no problem
-> Dušan: Souhlasím teď jsem to řešil a taky by mělo jedno sání přijít poštou :-)
-> pavucina: cece na to neni treba fotky. To poznas i na kilometr.
-> Tomaso435: Mas fotky sani 40 vs 50?