-> dragon_cb_cz 19.01.15 13:52:31: Kvůli univerzálnosti použití. Něco, co se nabíjí přes USB má většinou vestavěnou baterii a to mi nevyhovuje - když se vybije, nevyměním ji. Naopak, když potřebuji zařízení dobít, znamená to několik hodin nepoužitelný přehrávač. A ta baterie má omezenou životnost a blbě se mění a nebude levná.
Naopak u přehrávače na tužkovou AA baterii mohu kdykoli baterii vyměnit za nabitou, aku tužkovky jsou levné, v batohu nosím několik nabitých (do čelovky) a když z nějakého důvodu nemohu dobít, tak v každém kousku vyspělejší civilizace snad všude na světě seženu baterky jednorázové.
Navíc na tužkovky se, pokud vím, dělají i solární nabíječky (budu muset pořídit)
Přehrávač jsem používal občas v práci (třeba když celý den svařuji fólii horkovzdušnou pistolí, tak zvuk pistole je na zbláznění a Velká SONY sluchátka jsou požehnáním - kolegové mi občas přezdívali "Otík"

, nebo když jsem sekal trávníky - ale sekačka je tak hlučná, že šlo poslouchat jen údernější muziku) a nebo jako přehrávač do auta (ve všech autech mám někde vyveden stereo 3,5 jack pro připojení externího zdroje hudby).
A ani v jednom z těchto způsobů použití nemám jak dobít přes USB.
(dobře, no - do auta bych si mohl pořídit redukci do autozásuvky, ale proč?)