skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Skla zrcátek massag 495
-> minno: je to k ničemu, ale je to levný. A lidi to kupujou, protože je to levný. To že v tom nic neviděj, je nezajímá.
-> J3STER: Tak to máš štěstí a na autě máš zrcátko vyrobené mezi lednem a červencem 1987
(schválně mrkni na datumku výlisku, případně přesný datum expedice najdeš po sundání zrcátka na spodku nohy)

(schválně mrkni na datumku výlisku, případně přesný datum expedice najdeš po sundání zrcátka na spodku nohy)
Tak jsem byl v garáži mrknout na rapida a pravé zrcátko, mimochodem to hranaté, je sférické. A ne že ne.

-> minno: Tak třeba v některých zemích stále platí to, co dříve tady - že zrcátko na řidičově straně NESMÍ být sférické...

-> haso: len nechápem, aké má to rovné sklo ako ND význam, keď je to k ničomu

mne v srbsku dali fabiu2 kde dakto odrazil spetak...lavy bol panoramaticky a pravy bol ploche zrkadlo...videl som velke nic
takze ako nahradne diely sa rovne sklo aj na moderne vozy vyraba

takze ako nahradne diely sa rovne sklo aj na moderne vozy vyraba
Nevím co tady řešíte,nejhezčí a nejlepší jsou stejně Engelmany.Nic jiného bych na škodovku nikdy nedal.

-> Durnbach: To už asi cheš vela

Dle mě na Garde, a první emka má být hranaté, protože se to tam dávalo. Zaoblené rohy jsou až 1988.
Takže do 1988, dvoudílná maska a hranaté. Od 1988 klidně dvě zaoblený. A bez poznámek. :-D
Takže do 1988, dvoudílná maska a hranaté. Od 1988 klidně dvě zaoblený. A bez poznámek. :-D
-> Bukaj: Tak za zrkadlo na gumkách by som vyhadzoval aj ja
Ale to je niečo iné.

-> minno: Tak nevím, jak dnes, ale vím, že ještě v polovině devadesátých let to být nesmělo a policajti po tom dost šli a na TK za to vyhazovali. Všechny ty dobové panoramatické vylepšováky na vnitřní zrcátko (za gumky se to nasadilo na origo zrcátko) byly jako mucholapka na policajty...
dnes nikde obyčejné není a ani v té době nebyly všude obyč. skla (viz. engelmanny)
-> Bukaj 06.02.17 23:23:58: A levé zrcátko nesmí mít sférické sklo (stejně tak interierové zrcátko)...Nesmie, alebo nesmelo byť v tej dobe? Pretože z dnešných áut neviem o žiadnom, kde by ľavé zrkadlo bolo obyčajné a pravé panoramatické.
Ja v škodovke mám všetky zrkadlá sférické a je to super. Perfektný výhľad. V porovnaní so sériou veľké zlepšenie. A aspoň vidím v každom zrkadle rovnako veľký obraz.
Ja v škodovke mám všetky zrkadlá sférické a je to super. Perfektný výhľad. V porovnaní so sériou veľké zlepšenie. A aspoň vidím v každom zrkadle rovnako veľký obraz.
-> minno: U hranatých zrcátek se vyráběla i pravá panoramatická - sice jen cca půl roku (od ledna 87), ale přece
A levé zrcátko nesmí mít sférické sklo (stejně tak interierové zrcátko)...

A levé zrcátko nesmí mít sférické sklo (stejně tak interierové zrcátko)...
-> J3STER 01.02.17 16:33:13: Co se týče těch hranatých tak je v nich dobře vidět.
To asi ťažko. Vidieť je v nich hrozne, pretože obidve zrkadlá sú rovné.
Najlepšie je vidieť v tých oblých, ale to sa musí vymeniť ľavé zrkadlo za panoramatické, až potom ten výhľad stojí za to.

Najlepšie je vidieť v tých oblých, ale to sa musí vymeniť ľavé zrkadlo za panoramatické, až potom ten výhľad stojí za to.
-> sep: U těchto zrcátek se to nevyplatí. A co se týče výroby dle šablony - v tom není nic složitého, ale řešil jsem problém, že původní skla zrcátek na škodovky jsou 2 mm tlusté a sklenáři mají tabule 3 mm - a to je třeba u interierových zrcátek na MBčko celkem vada, protože pak nedrží v gumě...
...a sehnat sklo se správným radiem (radiusem) jako náhradu originálního panoramatického skla - to už je kumšt.
...a sehnat sklo se správným radiem (radiusem) jako náhradu originálního panoramatického skla - to už je kumšt.
Kamarád sháněl sklo na nějaký atyp ,nakonec si nechal vyříznout nové dle přesné šablony a to nalepil přímo na původní staré sklo,funguje skvěle jelikož je panoramatické a estetický dojem zcela uspokojivý,určitě by takhle šlo "repasovat" i hranaté zrcátko na 120ku,zda to má smysl je věc jiná .-)
Co se týče těch hranatých tak je v nich dobře vidět. Akorát se nedá vyměnit sklo. Beskydky jsou kultovní klasika. Prostě zrcátka pro pořádný mužský.
No a ten oblý typ jsem teď nakoupil v dostatečném množství kdyby osleply ty hranaté. A Engelmany jsou mi sympatické ze všech zrcátek na škodovku nejmíň.

-> Bukaj: Tak si dajme hlasovať
mne až tak neurážajú tie hranaté ale beskydy za ktoré všetky slintajú by som nedal na auto.

A já zase s bratry Slováky nesouhlasím - za mne hranatá

-> minno: Súhlasím,oválný je krajší.
-> Durnbach 14.01.17 16:16:28: A aj preto, že tieto vyzerajú hrozne.
-> Durnbach: Tak, tak 

Tak tím se vysvětluje to proč tyhle zrcátky každej nahrazuje za ten novější typ u kterého se dá sklo jednoduše vyměnit. :-)
Tak největší problém asi bude ten, že toto zrcátko je vyrobeno jako celek a sklo není vyměnitelné bez poškození rámečku.
Výměnou skla v tomto typu zrcátka se zřejmě kdysi zabývalo nějaké družstvo - podařilo se mi sehnat cca 10 kusů "repasovaných" pravých zrcátek (s vyměněným sklem za nové sférické), ovšem je to na úkor estetiky...
img.skoda-virt.cz/forum_u pload/.../8_578_167545__20 17-01-14_12-45-30_28.jpg
(skoda-virt.cz/cz/.../)
Ale jinak když má člověk štěstí, tak koupí toto zrcátko se zachovalým sklem, nebo dokonce nové (ovšem pravé panoramatické se mi zatím podařilo sehnat jen jedno)

Výměnou skla v tomto typu zrcátka se zřejmě kdysi zabývalo nějaké družstvo - podařilo se mi sehnat cca 10 kusů "repasovaných" pravých zrcátek (s vyměněným sklem za nové sférické), ovšem je to na úkor estetiky...
img.skoda-virt.cz/forum_u pload/.../8_578_167545__20 17-01-14_12-45-30_28.jpg
(skoda-virt.cz/cz/.../)
Ale jinak když má člověk štěstí, tak koupí toto zrcátko se zachovalým sklem, nebo dokonce nové (ovšem pravé panoramatické se mi zatím podařilo sehnat jen jedno)

Poslední dobou potkávám hodně aut s tímhle prvním typem zrcátek a skla mají hodně špatné.
Což mě na jednu stranu příjde Škoda.
Mají ty skla ještě někde a nebo nemá někdo nápad, kdo by ty skla dokázal vyrobit?
Což mě na jednu stranu příjde Škoda.
Mají ty skla ještě někde a nebo nemá někdo nápad, kdo by ty skla dokázal vyrobit?