skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
zimna clona chladica š. 120
-> castrol: áno..
-> Tomaso435: / -> Kilián: No jo no.. ale už jen to, že musím trávit u PC 3x - 4x víc času, nežli dřív, mě demotivuje..

-> Tomaso435: / -> Kilián: No jo no.. ale už jen to, že musím trávit u PC 3x - 4x víc času, nežli dřív, mě demotivuje..
-> Tomaso435 12.12.16 15:38:27: sak od vtedy tu bol
-> Jozka: tak doufám, že si to s tím omezováním rozmyslíš.
Tvoje příspěvky čtu rád, jsou takové věcné, žádné zbytečnosti a celkově je z nich cítit takový nadhled, žádná povýšenost
Tvoje příspěvky čtu rád, jsou takové věcné, žádné zbytečnosti a celkově je z nich cítit takový nadhled, žádná povýšenost

-> zajoch: Fabricky bych to viděl zase nějaký píčování s emisema, ať se to co nejrychleji ohřeje a nejede to na ten - fuj fuj - sytič se závěrem "ono se to uchladí". 

-> Tomaso435: kdyz sem mel nahradni 1.2TSI kdyz byla octavka v servise tak tam byly.
Ono to asi bude mít nejaky smysl kdyz to twm davaji uz i fabricky.
Btw. Na strejdovo superbu sem to taky videl

Btw. Na strejdovo superbu sem to taky videl

-> Jozka: no já už tě tu hledal před pár tejdny tuším že v kartě milana136 u litříka, když se něco řešilo :D
-> Tomaso435: Jsem omezil účinkování zde z několika různých důvodů.
-> Jarda: U novějších aut, než je 742 jsem se zakrýváním nikdy nelaboroval.. ale zjistil jsem, že lamely ucpaný senem, mouchama a jiným svinstvem po předchozím "řidiči" letní chlazení služebního favo poněkud ztěžovaly..

-> Jarda: U novějších aut, než je 742 jsem se zakrýváním nikdy nelaboroval.. ale zjistil jsem, že lamely ucpaný senem, mouchama a jiným svinstvem po předchozím "řidiči" letní chlazení služebního favo poněkud ztěžovaly..

-> zajoch: jooo?? 

-> Jozka: tyvoe zdááár, kdes byl takovou dobu? 

-> Jozka 11.12.16 11:20:13: ja u rapida, ale taky nepozoroval rozdil, dokud jsem do termostatu neudelal dirku :) ale to je jina...
U feldy uvazuju o zakryti, jak ted budou mrazy pres -10°C
A nivu jsem pred 14 dny malem uvaril, kdyz jsem totalne zakryl chladic snehem :) me tam vzdycky ta zavej neda, stejne me to vzdycky prestane bavit - uz se prehrala a zacala skubat spojka, tak jsem to zas objel po poli.
U feldy uvazuju o zakryti, jak ted budou mrazy pres -10°C
A nivu jsem pred 14 dny malem uvaril, kdyz jsem totalne zakryl chladic snehem :) me tam vzdycky ta zavej neda, stejne me to vzdycky prestane bavit - uz se prehrala a zacala skubat spojka, tak jsem to zas objel po poli.
-> Milan 136 10.12.16 15:25:53: Totéž jsem zaregistroval u 1.2 TSi, taky to topilo v -5 za docela dlouho.
Tak ona treba i trojkova octavia má ty zaluzie v predni masce. Jen uz ovladane elektrikou 

-> Tuner#2: Je to možný - letos jsem u nějakýho takovýho auta z pozdních 60. obdivoval dost úctyhodnej kladkostroj k tomuhle účelu, ale co to bylo, už bohužel nevím.
-> Askyba: 1203, MB a kilo jsou s nějakejma těma 5 litrama chladiva jasný.. u MB stačí i jen zapomenout, že po stažení clony do spodní polohy je třeba na chvíli zvolnit tempo - a teploměr je obratem za rohem.
-> Askyba: 1203, MB a kilo jsou s nějakejma těma 5 litrama chladiva jasný.. u MB stačí i jen zapomenout, že po stažení clony do spodní polohy je třeba na chvíli zvolnit tempo - a teploměr je obratem za rohem.
no 1203 mela zaluzii pred chladicem ovladana retizkem z kabiny ....a nekdy byl pruser v tom ze ji clovek zapomnel vytahnout a pak se varilo :-)
Moskvič 412 měl před chladičem žaluzie ovládaný z kabiny.
-> Jozka 11.12.16 11:20:13: Presne. Nemelo to i nejaky stary Volvo ovladany z kabiny? Konec koncu na severu jezdi hodne aut se zakrytym cumakem jak proti kaminkum, tak kvuli lepsimu ohrevu...
-> Syny 10.12.16 20:51:40: A protože je to nesmysl, tak se desetiletí montovalo sériově, ty termostate.. 

-> zajoch: No prostě dečka v zimě je principiálně zhruba toto: www.topenilevne.cz/atmos-
laddomat-21-p2472?gclid=CJ
qb...
Za me to teda zpusobí to, ze se voda ve velkem okruhu driv ohreje, resp se tolik neochladi kdyz tece prez chladic. Imho dostava motor mensi teplotni šoky pri otevreni termostatu, protoze do nej tece o neco teplejsi voda. Tot muj skromný názor.
-> Syny 10.12.16 20:51:40: Neviem potom, čo viac by si k tomu ešte chcel počuť. Celý princíp tu už bol mnohokrát spomenutý a sám o ňom píšeš...
-> Jozka 09.12.16 23:53:00: Pozitivni pro tebe je, ze to ani chapat nemusis... Me zajima jak to funguje, protoze mi to proste neni jasny, kdyz maj auta termostat. Pokud ty se spokojis s tim, co jsi napsal, tak prosim. Ale me takova odpoved vubec nezajima, nehlede na to, ze to je nesmysl
-> minno 10.12.16 18:04:15: Ano, to je mozny, ale me zajimalo JAK. Protoze todle cos napsal ty a Jozka jsem slysel od X lidi uz mockrat, ale kdyz doslo na otazku at reknou konkretne jak to funguje, kdyz je auto vybavene funkcnim termostatem, tak nikdo nevi :)
Jak rikam, ja na aute nikdy decku nemel, teplota mi nekolisa, auto topi a normalne se ohreje na provozni teplotu - a to vse i v -20°C... Takze jediny v cem vidim mozny prinost je ten, ze za 1. se nechadi vzduchem prochazejicim skrz chladic samotnej blok motoru a motorovej proster a za 2. ze to mozna vic setri termostat, kterej nedostava takovy teplotni kopance (od hodne ochlazene vody z chladice) a nemusi tolik cvicit.

-> minno 10.12.16 18:04:15: Ano, to je mozny, ale me zajimalo JAK. Protoze todle cos napsal ty a Jozka jsem slysel od X lidi uz mockrat, ale kdyz doslo na otazku at reknou konkretne jak to funguje, kdyz je auto vybavene funkcnim termostatem, tak nikdo nevi :)
Jak rikam, ja na aute nikdy decku nemel, teplota mi nekolisa, auto topi a normalne se ohreje na provozni teplotu - a to vse i v -20°C... Takze jediny v cem vidim mozny prinost je ten, ze za 1. se nechadi vzduchem prochazejicim skrz chladic samotnej blok motoru a motorovej proster a za 2. ze to mozna vic setri termostat, kterej nedostava takovy teplotni kopance (od hodne ochlazene vody z chladice) a nemusi tolik cvicit.
Není to sice škodovka, ale má zkušenost na thalii dci je taková, že před chladič dávám před zimou polystyren na 100% plochy a rozdíl je znát.Proudění vzduchu neochlazuje motorový prostor a tím pádem se motor logicky rychleji ohřívá. Ale trochu váhám nad jednou věcí. Při delší jízdě vteplotách nad nulou jde ručička teploměru výše, než třeba v létě bez clony. Reguloval jsem to topením. Pak (když jsem hledal v knížce správný olej a množství) jsem náhodou našel i obrázek teploměru, kde je psáno kam až se ručička pohybuje a je vše v pořádku. Je to daleko výše než v běžné situaci a i když už jsem začal regulovat teplotu motoru topením. Takže jsem se přestal obávat a mám 100% chladič zakryt. Toť recenze auta s motorem vpředu, kde dle mě je lepší nápor vzduchu přibrzdit, ať zbytečně neochlazuje mot. prostor.
-> Nwkt 09.12.16 22:31:40: tam jde o to, ze to pres ten chladic neprofoukne do okoli motoru, jinak si to stejne ridi termostat... u rapida jsem nepozoroval rozdil, akorat jsem ho pak pri delsi ceste malem uvaril a kolega nedokazal pochopit, ze kdyz je zakrytej chladic, tak to proste nechladi

-> Milan 136: v práci všichni co maj ty rapidy a trojkový fabky 1.4 tak maj zadělaný masky i nárazníky na 100% :D:D a to jezděj 20km do práce... prej aby se to vubec ohřálo :D . nojono to je to jak se furt ubírá a ubírá... chtěj z kapičky benzínu aby to jelo a ještě dávalo teplo

význam to určitě má. Loni, když byly velký mrazy, tak jsem měl v octě taky dečku. Termostat začne otevírat, do okruhu vlétne mrazivá voda a hned to zas schladne a takhle pořád dokola.
Kolega má dvojku 1.4 TSI a když jede do práce z Lišova do ČB, tak mu to vůbec netopí. Už to taky zakrýval
Kolega má dvojku 1.4 TSI a když jede do práce z Lišova do ČB, tak mu to vůbec netopí. Už to taky zakrýval
Nechápu snahy hledat v tomhle vědu - prostě se zakrytím zmenší činná plocha chladiče a systém reaguje ryhlejc, nic víc, nic míň..
-> Syny: Hele já dal clonu na passata a zahřejvá se o něco dřív. Takže nějak to funguje 

Jen přidám poznatek od feldy. Jelikož jezdím tu samou trasu ať je 30°C ve stínu nebo -15°C, tak mám za léta určité srovnání. Přepnutí na LPG je rozdíl asi ve 100 metrech jízdy (30°C), když dojedu na konec obce, už má motor 70°C v obou případech a ručička se na 90°C dostane v rozdílu 500 metrů. Nic nezakrejvám, v zimě topení valim naplno už od startu a dokud motor nemá pár km 90°C, tak ho šetřím.
A když sem jezdil ještě spotřebně se Š105L, tak sem taky nic nezakrýval a to houpání teploty se dělo taky bez ohledu na léto zima, prostě 2x hupsla z 85°C na 60°C a pak už se držela stabilně na 80°C...
A když sem jezdil ještě spotřebně se Š105L, tak sem taky nic nezakrýval a to houpání teploty se dělo taky bez ohledu na léto zima, prostě 2x hupsla z 85°C na 60°C a pak už se držela stabilně na 80°C...
-> Syny: Nevím, v teplejším počasí to nějak nemá problémy a dělají to všechna 3 auta, se kterýma jezdím
Beru to právě tak, že je tomu zima, no 

-> Bajou: Coz by ale taky mohlo poukazovat na nejaky problem s nedovrenym termostatem
Ja tedy nemam problem, ze by mi to nedrzelo teplotu 90°C a to ani kdyz bylo nejakych -15/-20°C.

-> Syny: Jak jsem psal moji zkušenost, to přehoupávání mi taky nedělá žádné auto, ale prostě v tom mrazu to nemá teplotu 90°c při jízdě ani zdaleka.. spíš tak kolem 75. Takže si myslím, že účel dečky je tento..
-> StepaNoFUN: Mno, ale tam to asi pomaha ve smyslu co tu piseme niz, ze to zamezi pristupu studenyho vzduchu do motorovyho prostoru, ne?
Ja to asi nekdy zkusim taky prikrejt, jestli budu pozorovat nejakou zmenu :) To me fakt zajima :) Vim presne kde se mi motor standardne ohreje kdyz jedu do prace a je kolem nuly, tak schvalne co to udela po prikryti :)
Ja to asi nekdy zkusim taky prikrejt, jestli budu pozorovat nejakou zmenu :) To me fakt zajima :) Vim presne kde se mi motor standardne ohreje kdyz jedu do prace a je kolem nuly, tak schvalne co to udela po prikryti :)
-> Tuner#2: A to je mi prave zahada, protoze to me 120tka nedelala ani v nekolikastupnovych mrazech. Tam po dosazeni provozni teploty a pri 1. otevreni termostatu padla teplota tak na 75°C a pak uz se z provozni ani nehla. A to jsem decku na aute nikdy nemel. Tendle neduh nekolikeryho "prehoupnuti" teploty bych prave prisuzoval spatnymu/pridrenymu termostatu, kterej otevre, ale uz v cas nezavre a do okruhu pusti vic studeny vody, nez by mel. Tam tomu decka pak jistojiste zamezi, respektive to zmirni.
-> Syny: loňskou zimu jsem měl u oct zadelanej celj chladič jenom s dírou 10x10cm. Kamarád mi na to řekl, ze docela tu díru chape, protože jezdím občas i v zime s karavanem, ale že on tam dává igelit natvrdo. Je to pak ve větších mrazech opravdu znat. Ale o5- motor na špatný straně...
Když to vymysleli jako zlepšovák v továrně, tak to smysl přece musí mít. Dvanácettroska to měla i nějak ovládaný z kabiny ne? A na moderny to prodávají taky, asi věc názoru, praxe. 

-> Syny 09.12.16 21:02:50: U 742 to vždy znamenalo několikeré přehoupnutí teploty 82°C a padlo to na 60 - 70 a pak zase znova a znova než se to ustálilo. S dečkou se takový spád/kolísání nekonalo a podstatné bylo mít směs vhodně namíchanou, jinak to zamrzne pod autem 

-> Syny 09.12.16 21:02:50: Tak pokud jedu dálku a pojedu pilu, tak je možné dečku sundat. Občas se mě to stane z jara, když se zapomenu, letím do Plzně a tam pak na prvním semaforu běží sahara, ale nikdy to nevyleze na víc než běžně na světlech v létě, takže problém jsem nikdy neměl. Nicméně v teplotách pod nulou to opravdu význam má a velkej...
-> Syny 09.12.16 21:02:50: tak jasně. žena a majitel řp to mít zadělaný nemůže. ale řidič klidně.
-> Tuner#2: Jo jo, to rikal kolega v praci taky a to celkem i nejaky smysl dava. Ale co se tyce ohrati vody v okruhu jako takovym, tak tam dle me (s funkcnim termostatem) to nejakej zasadni vliv mit nemuze. Otazkou je, jestli zamezeni proudeni vzduchu na motor je velkej prinos v kontrastu s tim, ze je pak mozny to nekde naopak trochu prevarit...
E: Ale tim porad nemam vyresenou tu zahadu prinostu decky na 742 :)
E: Ale tim porad nemam vyresenou tu zahadu prinostu decky na 742 :)
-> Syny 09.12.16 20:14:39: Blbost to není, ale jak píše Pavell... Ta dečka před chladičem totiž zamezí i průniku ledového vzduchu do motorového prostoru, takže se auto opravdu rychleji ohřeje. Na feldě to je znát hodně obzvlášť na ty moje 3km do práce.
-> castrol: feldí topení má daleko vyšší výkon. Jinak fávo má 3 druhy kohoutů topení, takže předpokládám že tam nějakej rozdíl někde bude..
-> Tomaso435: tak to mas asi nieco zle sice rucicka sa ani mne nepohne ale uz fukam teplo
-> Syny: naprosto jistej. Tohle čím jezdím je osmej favorit co máme doma. Všechny krom toho nejnovějšího sou z roku 89 nebo 90. a chovaj se naprosto stejně. Ten z 92 je o level jinde. kámošova 94 je taky uplně jiná...
Prostě první modely favoritů sou ve spoustě věcech jak užovky oproti emku....
Prostě první modely favoritů sou ve spoustě věcech jak užovky oproti emku....
Taky docela přemýšlím, že u jednoho auta zakryju alespoň část chladiče, protože jak je teď zima, tak se to prostě nezahřeje pořádně, no. Jinak to topí dobře, ale motoru je zima 

-> Tomaso435 09.12.16 20:25:28: Ja pod autem zadnej plech ani plast nemam :) Ale myslel jsem to tak, ze i zespodu (kdyz zatemujes chladic) te tam pujde za jizdy studenej vzduch, kterej motor chladi. Pravda, asi ne tolik, jako skrz chladic, ale jestli to bude v tomhle ohledu nejak zasadne znat?
Mimochodem po tom co tady pises Castrolovi - jsi si jistej, ze ten termostat mas OK? :) Uz jsem videl mrte pridrenych termostatu, ktere nedovirali a prave v zime to majitele aut zacali pozorovat a prikrejvat chladice, coz v pripade podelanyho termostatu pomohlo a tak prave dle me zacaly teydle "povery", ze auto se s deckou driv ohreje, coz si (v pripade funkcniho termostatu) porad nemyslim :) Alespon co se tyce ohrati vody.
Mimochodem po tom co tady pises Castrolovi - jsi si jistej, ze ten termostat mas OK? :) Uz jsem videl mrte pridrenych termostatu, ktere nedovirali a prave v zime to majitele aut zacali pozorovat a prikrejvat chladice, coz v pripade podelanyho termostatu pomohlo a tak prave dle me zacaly teydle "povery", ze auto se s deckou driv ohreje, coz si (v pripade funkcniho termostatu) porad nemyslim :) Alespon co se tyce ohrati vody.
-> castrol: Po 2km jízdě se mi ani nehne ručička na teploměru... příjemný topení mi z toho jde až po uplným zahřátí... tj ujetí cca 7-8km kdy poprvé otevře termostat protože malej okruh je už ohřátej - při teplotě nulanebo plus minus kolem nuly.... A když je venku -5°, tak i když mám topení na plno, v tričku bych v tom nejezdil. zas tolik to netopí. a v - 16° jedu i 80km s podchlazeným motorem. nejsem schopnej to ohřát když topím co to dá... a stejně musim bejt v bundě.
-> Tomaso435: a naco ved fa a fela kuria uz po 2km jazde
-> castrol: celej nárazník mám na fávu zakrytej. není tam ani škvírka..