skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Pravé dveře škoda 120l
-> Bukaj: Bohužel jsem nefotil.. zkusím zítra.
-> Jozka: Foto nemáš? Mám dojem, že na té naší ouže byl právě omezovač s dorazovou čtvercovou gumou a jinak tvarovanou "tyčkou", ale byla to ocel...
-> Bukaj: Bych řekl, že u modelu 77 je hliníkovej i ten doraz koncovej - taková miska čtvercová, vyplněná pryží.. teď jsem koukl do katalogů 77-78 vs. 79-80 a omezovače mají nejen odchylný čísla (obě), ale dokonce i v obrázku je překresleno jinak a to je co říct.. 

-> Jozka: Já si jen vybavuji, že ta naše ouža měla trochu jiný omezovač, ale že by v něm bylo cokoli hliníkového, to ne. Ale možná se některý z těch omezovačů zachoval a leží v garáži v bedně s nápisem "zámky dveří, omezovače"...

-> Bukaj: Neměl jsem to vykuchaný úplně až tak, že ven a je to "za rohem" - nicméně pokud se jedná o katalogy "na šířku" a první užovky, tak jsem poměrně skeptickej, neb jsem se opakovaně přesvědčil, že i když ty katalogy vypadají dosti vědecky, tak se nenamáhali do nich zapracovat zdaleka vše z prvních vydání "na výšku".
-> Jozka: Ale dveře (plechařina) jsou v tomto ohledu shodné a dle katalogu je spodní pant jen jednoho druhu od počátku výroby.

-> Bukaj: Právě já zas neumím tu další evoluci a eMkový mi přišly dost jiný na to, aby to bylo 1:1 - ale nezkoušel jsem (i když mám nemocný oboje pravý dveře).
-> Jozka: Nejsem si jist, jak vypadá ten praomezovač z prvních užovek, ale pokud má do pantu jiné uchycení, tak ano.
Užovky, které jsme měli v rodině, už měly ten novější omezovač - ten starší se montoval jen do poloviny roku 78 a naše nejstarší užovka byla právě 78, ale asi z druhé poloviny roku.
Sice ty omezovače měla trochu jiné, než pozdější modely (myslím, že jiná pružina a navíc dorazová gumka?), ale nevybavuju si, že by byl hliníkový a pant byl stejný, jako u eMka...
Užovky, které jsme měli v rodině, už měly ten novější omezovač - ten starší se montoval jen do poloviny roku 78 a naše nejstarší užovka byla právě 78, ale asi z druhé poloviny roku.
Sice ty omezovače měla trochu jiné, než pozdější modely (myslím, že jiná pružina a navíc dorazová gumka?), ale nevybavuju si, že by byl hliníkový a pant byl stejný, jako u eMka...
-> Bukaj: Takže vykuchat celej spodní pant z nějakýho "M" a přestěhovat ?
-> radim125: Tímtéž, ale nepoškozeným (třeba ze zadních dveří), nebo novějším provedením omezovače . Je to plug and play

A čím to mám nahradit.?
-> radim125: Užovky mají takovou divnou aretaci s ještě divnějším hliníkovým táhlem - to mívá ve zvyku se ošoupat k nefunkčnosti anebo mu přímo rupne koncový oko.. spíš náhrada než oprava, řekl bych.
Čau potřebuji poradit, mam škodu 120L užovku a u dveří u spolujezdce mi nedrží dveře. Když je otevřu tak se mi zavírají. Je to mechanizmem ve dveřích nebo dveřma a jde to spravit?
Díky za radu.
Díky za radu.