skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Zapojenie odvzdušnenie nádrže Rapid
-> srdcar 120L: Ty jo díky moc lidi, mám z toho hlavu jak balon,ale snad u auta to bude srozumitelnější:-)
-> Jiskra: Odvzdušňovací hadička byla vždy vyvedena vedle víčka nádrže ven. Pokud není, je cítit ve voze benzin a není to originál připojené, je to doprasené některým předchozím majitelem nebo mechanikem.
-> aspetras 14.04.17 21:01:14: Sice je to do oddílu "elektrika", ale sdělím, co s tím. Pokud ti poletuje ručička palivoměru, tak je chyba jinde, ne v odvzdušnění nádrže. Protože palivoměr je elektricky ovládaný snímačem v nádrži pod pravým zadním sedadlem, pod víčkem. Víčko je na dvou šroubcích, pod ním je na 5 šroubech vlastní snímač s plovákem v nádrži, vedou do něho 3 kabely. Někdy se stane, že se prodřou kabely pod víčkem nebo na přechodu pod čalouněním na podlahu a pak lítá ručička palivoměru při nějakém otřesu nebo pohnutí sedačky. Daší závada může být přímo ve snímači. Po odpojení kabelů (označ si, kam který patří), vyndej celý snímač včetně plováku. Dá se rozebrat a snadno opravit. Ze strany, která jde do nádrže, povol 2 šroubky, pod krytem je vlastní odporový snímač hladiny. Po něm chodí mosazná sběrná vidlička. Většinou stačí tuto přihnout k sobě, aby byl zaručený kontakt, pak očisti dosedací plošky odporového snímače v plastovém držáku, celé to zase slož opatrně dohromady a vlož zpět do nádrže, dotáhni šroubky a připoj kabely zpět. Pak by měl palivoměr ukazovat normálně. Taky ještě se podívej na ukostření přístrojovky, abys měl jistotu, že je všechno v pořádku.
Ještě k odvzdušňovací hadičce. Původně byla hadička z nádrže jedna a to tak, že z levé nádrže vedla do T-kusu a do nátrubku na nalévací trubce napravo, pak vedla smyčka až nalevo pod odhlučněním nad motorem, odtud se vrací zpět a vychází gumou vedle nalévacího hrdla ven. Bylo to pro případ havárie a převrácení vozu. Později se od nátrubku na nalévací trubce upustilo, odvzdušnění šlo z obou polovin nádrže do ventilu s kuličkou na levé straně pod expanskou a z něho rovnou do těsnící gumy nalévacího hrdla ven vedle víčka nádrže. Snad jsem to popsal trochu srozumitelně.
Ještě k odvzdušňovací hadičce. Původně byla hadička z nádrže jedna a to tak, že z levé nádrže vedla do T-kusu a do nátrubku na nalévací trubce napravo, pak vedla smyčka až nalevo pod odhlučněním nad motorem, odtud se vrací zpět a vychází gumou vedle nalévacího hrdla ven. Bylo to pro případ havárie a převrácení vozu. Později se od nátrubku na nalévací trubce upustilo, odvzdušnění šlo z obou polovin nádrže do ventilu s kuličkou na levé straně pod expanskou a z něho rovnou do těsnící gumy nalévacího hrdla ven vedle víčka nádrže. Snad jsem to popsal trochu srozumitelně.
-> Jiskra: aha to by davalo smysl. Jen mi teda vrta hlavou proc je tak nesmyslne dlouha. V natrubku ji mam tak spis vypadla z te gumy u hrdla jak si rikal. Nadrz je origo. Ta dirka jde videt i z venku nebo jen z motoraku. A idealne kdyz tu hadicku zase nejak nasoukam nahoru..
-> aspetras: Myslím, že tam máš jenom jednu hadici v kuse. Konec co visí dolů patří na ten nátrubek. Když to z pod odhlučnění vytáhneš bude podle mě ta hadice v kuse a je tam jen zaaretovaná, tzn nikam dál nevede. hadice by měla být umístěna výš než hrdlo, aby se případně neucpala... Užovky to nemají řešené dobře, není to bezpečné, zvláště při havárii. Pokud odvzdušnění není vyvedené mimo motorový prostor, můžeš také při nepříznivých teplotách vzplanout. Proto to změnili a vylepšili... Samozřejmě nelze vyloučit, že máš v užovce měněnou nádrž z modelu M. Potom je potřeba předělat odvzdušnění podle typu nádrže. Viz Cedrych, Andrt...
-> Jiskra: Diky za info, ale proc jich tam mam teda vic? 8-0 a vedou nahoru pod to odhlucneni asi nekam
-> aspetras: Z té fotografie není poznat kam dál ty hadičky vedou. Já mám užovku 1977 a odvzdušnění mám dané následovně - tenkou průhlednou hadičku mám jen jednu napojenou na malý kovový nátrubek, který je zezadu té velké kovové trubky tam jak to prochází karoserií ven. Můj nátrubek byl upadlý a byla tam jenom díra. Musel jsem tam dát novou měděnou trubičku pruměr myslím 5 mm a přilepil jsem to 2složkovým epoxidem... Druhý konec té tenké hadičky v sérii vede rovnou pod víčko nádrže - je tam v gumě malá dírka. To je na užovce celé... Já to vylepšil tím, že jsem tam ještě vřadil ten kuličkový plastový ventilek proti vytékání z nádrže při převrácení auta. Ten malý 3tí pin je zaslepený a použil jsem jen ty dva tlusté... Odvzušnění z nádrže na užovce je jen z pravé strany tou tlustou kovovou trubkou. Tou tenkou hadičkou to vede pak ven, aby v nádrži nevznikal podtlak.
-> aspetras: Tak to dám ještě sem jelikož v kartě auta to asi nějak zapadlo. Nebo to nikdo neví? Prosím pěkně kam patří ta hadička co mi tam jen tak visí (jedná se o užovku). Ručička palivoměru si lítá jak se jí líbí a v motoráku visí hadička :-(
No a jak tam ty hadicky zapojit?
-> Nwkt 19.09.16 21:01:17: I ty ventilky (co jsou na plechu u expansky) jsou jiný pro užovku a emko :-)
Neměl by někdo jiný nějaký návod jak to tedy zapojit? Jelikož Nwkt se už nějak neozval :-( předem díky
-> Nwkt: A kdy budeš doma? ;-)
-> Nwkt: jasný díky moc
-> aspetras: Až budu doma
-> Nwkt: aha a byl by k dispozici nějaký obrázek i pro užovku?? 

-> aspetras: Užovka a Mko je jinak
to zapojení bude asi stejný i pro užovku, že ano. Jen teda se tam v těch čárách vyznat kam to vede :-)
Já se s odvzdušněním trápil tak dlouho až jsem víčkem prohnal 3mm vrták a mám pokoj :-D
-> radar75: Je to zapojený podle roku
Ďakujem, síce obidva obrázky sú iné ako mám ja, ale systém je ten že vývod do atmosféry ide do gumy pri hrdle a prípoj z nádrže rovno do hrdla.

-> radar75: skoda-katalog.eu/ekatalog
-105-120/.../01_31.jpg
Nenašiel som tu o tom nič, ani Andrt vydanie 5 z roku 1978 mi nepomohol, hoci na str. 225 je k tomu obrázok. O čo ide. Potrebujem zapojiť ovzdušňovacie hadičky, kde jediná a najhrubšia ide z ľavej strany nádrže do pravej strany do hrdla. Bližšie na obrázku. Potom zo zadnej strany hrdla je vypojená krátka hadička a z ľavej strany tam idú z rozvodky dve hadice. Predchadzájucí majiteľ iba hrubú zalepil a všetko nechal tak nezaojené a ja neviem ktorá (aj z rozvodky) hadička kde ide vrátane, kde má ísť krátka. Dík.
Ak je na danú tému link dajte mi to a potom to zrušte.
Ak je na danú tému link dajte mi to a potom to zrušte.