skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Barva ramen stěračů užovka ´81
-> Jozka: No budou asi určitě původní
-> aspetras: To máš nějaký echt dobovky, ne? To se smačkávalo schválně poté, co se neustálým snímáním a nasazováním kvůli (ne)odcizení plast ošoupal, aby lišty nespadávaly z ramínek.
-> Vojťas: No to mě nenapadlo. Vyzkouším příště ;-) Teď už jsem taky jeden sehnal a povedlo se vyndat a nandat do mých, jen jeden můj stěrač je nějakej zmáčklej. Já si toho nevšiml a ten plastík jak je tam víc zmáčknutej tak napraskl, ale drží. Vyndat už nejde -to by se zničil. Tak až sám vypadne musím to opravit zpět a zkusím nahřát.
-> aspetras: ja jich mam nasbiranych nekolik, sle chtelo by tomu nejak pomoct. Nepomohlo by treba nahrat to horkovzduskou nebo uvarit ve vode?

-> Bukaj: no právě, rozpadají se pod rukama
už jsem, sehnal jeden na nd tak jsem zvědav jestli se povedou vyndat

-> aspetras: Jestli myslíš ty kosočtverečky, tak ty jsem jako díl nepotkal - asi jedině z jiných stěračů, ale jak je to tenký plast, tak rychle odchází (křehne a láme se) vlivem UV záření...

Je to podobné téma, tak to sem napíšu. Jdou sehnat takový ty plastový "pantíky" co drží v hliníkových stěračích na užovce ty malý ramínka na kterých je uchycená stírací gumička. Nevím jestli jsem to popsal srozumitelně.
-> Hurdis: Tak pořád druhá nejstarší... :-D
-> Stepan FUN: jj :)-> Hurdis: huš mam origo TP

-> Stepan FUN: Už ne:-)
-> Hurdis: Děkuji. Možná někde v tý složce ten origo TP byl, nicméně nevybavuju si...
-> maca: Hle - tak ta Tvoje je starší. :-)
-> maca: Hle - tak ta Tvoje je starší. :-)
Moje r.v.7 leden 1977 a má táhlo samozřejmě.
-> Stepan FUN: Hele, já už jsem postiženej úchyl, já mám zálohy všech dokumentů na všech 4 NTB. Posílám origo TP hned. 27.října 77 je to přesně výroba, provoz 9.2.78.
To je lepší jak u Rapida. Ten mám r.v. 88, uvedeno do provozu 93!
To je lepší jak u Rapida. Ten mám r.v. 88, uvedeno do provozu 93!
-> Stepan FUN: Údaje beru z konzultace na srazech se zdejší tlupou úchylných užovkářů a naší další snahy dopátrat nejstarší kousek na virtu.
Originální přední SPZ má Tomáš.
Zadní padla do chřtánu dopravce v Chomutově, při řešení průseru.
Jinak u nás s techničáky v kotli netopíme, takže kopii důležitých stran z originálního původního TP jsem stihnul vyrobit a mám je doma archivované v šanonu "moje EX vozidla, římská II."
Pošlu Ti to do mejlu o víkendu, myslel jsem, že jsem to dal.
Originální přední SPZ má Tomáš.
Zadní padla do chřtánu dopravce v Chomutově, při řešení průseru.
Jinak u nás s techničáky v kotli netopíme, takže kopii důležitých stran z originálního původního TP jsem stihnul vyrobit a mám je doma archivované v šanonu "moje EX vozidla, římská II."
Pošlu Ti to do mejlu o víkendu, myslel jsem, že jsem to dal.
-> Hurdis: Děkuji za upřesnění. Ani jsem netušil, že je to nejstarší známá na virtu. :-D Zase vím něco novýho z historie toho auta. Mimochodem - největší sranda je, že původně byla v okrese KH. A zase se sem vrátila. Bohužel už s novejma značkama. :-( S původníma by byla ještě lepší.
-> myschaak AZNP K.Hora: To dopovídá katalogu 

-> Hurdis: ja kdysi 1976 mel. Budiz ji kovosrot milostiv. Jediny rocnik co jsem snad nemel bylo 1982. Jinak vsechny. Tedy jeste ne 1990, ale tech asi bylo exht malo.
-> Stepan FUN: Tvoje je říjen 77. Tj. po celozávodce. Teď už dle duplikátu TP je to 1.1.77, takže máš nejstarší známou oužu na virtu. Ročník 76 jsme zatím v rámci debat užovkářů na srazech nenalezli, ale určitě bude, jen se neví která.
-> Bukaj: tímhle jsem si nebyl jistej....jestli do pol 77 nebo do pol 78...mám konec roku 78 a tam už je lanko a páčka
-> myschaak AZNP K.Hora:
Tak katalog tvrdí do 7/78 táhlo a katalog nekecá. Tomu by odpovídala i naše bývalá 120L
Tak katalog tvrdí do 7/78 táhlo a katalog nekecá. Tomu by odpovídala i naše bývalá 120L

-> myschaak AZNP K.Hora: Netuším kterej měsíc je ta moje... Ale je to 77 a má táhlo. ;-)
-> Stepan FUN: i po celozávodce?
-> myschaak AZNP K.Hora: 77 má táhlo. ;-)
-> Bukaj: táhlo měli jen první kusy v 78 už byly páčky,možná už 77,nejsem si jistej
díky všem :) na tom mým jsou ty plastové černé krytky..tak se podívám pod ně, jestli tam nebude ta mosazná matka a uvidím..když bude, dám to nastříbrno a když ne, dám to načerno..
-> Pavel P..:
Hm, 79...
My jsme měli kdysi 120L 1978 a ta měla na stěračích mosazné chromované uzavřené matky ramínek a matky i podložky průchodu táhel karoserií a neměla plastové krytky přes matice.
Ty matky tu ještě někde mám, kdyby někdo nevěřil, tak je najdu
Edit - koukám, to je model 80, ne? Že už má otevírání kapoty na páčku a ne na táhlo...
Hm, 79...
My jsme měli kdysi 120L 1978 a ta měla na stěračích mosazné chromované uzavřené matky ramínek a matky i podložky průchodu táhel karoserií a neměla plastové krytky přes matice.
Ty matky tu ještě někde mám, kdyby někdo nevěřil, tak je najdu

Edit - koukám, to je model 80, ne? Že už má otevírání kapoty na páčku a ne na táhlo...
-> Bukaj: mám jen tohle... img.skoda-virt.cz/vase_au
ta_upload/.../2305_2006-08
-04_18-22-32_50.jpg
-> Pavel P..: Hele, a nevíš, jak je to s těmi mosaznými chromovanými maticemi? Myslím, že byly jen do modelu 80, ale katalog je vůbec neuvádí
V katalogu jsou psané od počátku výroby plastové krytky...

V katalogu jsou psané od počátku výroby plastové krytky...

ofiko prospekt 105GL, černá ramínka.... akorát má chromovaný nárazníky, takže je možný že to je 120GLS
-> Koláčný: Dle katalogu by měly být do července 1981 ty starší ramínka.
Tedy stěrače jsou úplně identické, ale původní provedení bylo lakováno stříbřenkou, novější provedení bylo v černé matné barvě. A původní stěrače měly mosazné chromované matice a neměly čepičky (jak na průchodu os táhel karoserií, tak na maticích, držících k oskám ramena).
Tedy stěrače jsou úplně identické, ale původní provedení bylo lakováno stříbřenkou, novější provedení bylo v černé matné barvě. A původní stěrače měly mosazné chromované matice a neměly čepičky (jak na průchodu os táhel karoserií, tak na maticích, držících k oskám ramena).
dle meho mohou byt obe barevne varianty... videl jsem, ze cerne sterace byly za priplatek 15,-Kcs
na 105GL modelového roku 81 patří černá i stříbrná ramínka...v prospektech jsou obě provedení..
Svět motorů 81, stříbrná ramínka.
Svět motorů 81, stříbrná ramínka.
Zdravím, mám dotaz, jaká má být originální barva ramen stěračů na užovce z modelového roku 1981 (105 GL-3/1981). Momentálně na tom je částečně sedřená černá...a netuším, zda černá má být původní, či tam má být ta chromová-hliníková (nevím, jak to vypadá přesně)