Škoda Karoq

prohledat
19 příspěvků (zobrazeno 1 až 19) od 07.01.2026 do 09.01.2026, založil/a palinator
řadit dle data
13:36:26
09.01.2026
palinator
-> Jumbo 09.01.26 13:11:44:
Aha, zkusím. S tím podvozkem sice nemůžu srovnávat v rámci současný produkce kromě BEV, ale je pravda, že ten Karoq se na nerovnostech pohybuje a s až prazvláštní plavností. Není to ani uskákaný, jen se to tak tlumeně pohupuje.

Ale jako nenormální sprosťák zároveň říkám, že jak Elroq, tak Enyaq jsou jinde a to prakticky ve všem. 1 U těch jsem měl připomínky jen k zapínajícím se asistentům na dva kliky a k tomu, že se auto uspí už jen tím, že člověk odlehčí prdel ze sedačky. V drtivé případě je to fajn co se týče komfortu, ve specifických případech to ale může dělat problémy.
Jinak samozřejmě "problémy" typické pro jakékoliv BEV.
13:25:15
09.01.2026
Sita
-> Borderer 09.01.26 13:05:24: ja myslel prumernej ve smyslu naroku/predstav/ocekavani . Ridic, kterymu nejde o nejaky zazitky, ale kterej se proste jen potrebuje premistovat. Muj syn je zacatecnik, ale za prumernyho ridice se v tomhle smyslu rozhodne nepovazuje. Co na tom, ze uz jsem ho nekolikrat tahal z taluty, on proste chce jezdit hranu.

EDIT: moje manzelka jezdi od 18 a az na par zlozvyku, ktery vyresilo DSG, jezdi dost slusne. Jezdi denne, najezdi daleko vic km nez ja, krome par drobnosti pri manipulaci na malym prostoru zadny nehody nemela. Ale presto ji povazuju za prumernyho ridice a i ona sama vsechny ty asistenty v O4 vpodstate privitala. Zatim teda ale jen na suchu no 1. Do pristi zimy potrebuju na octe dotahnout par opatreni a osetreni (smer Minno), protoze od cca leta uz to bude jeji daily. Takze pristi zimu budu mit i svoje zkusenosti :D
upraveno 5x, naposled 09.01.2026 13:51:02
13:23:13
09.01.2026
gim
-> palinator: to řazení při rozjezdech nebo v prudkých vracácích je nešvar všech koncernových aut, potažmo naftových automatů. Je jedno jestli Karoq, Sup nebo Alhambra. Všechny se chovají dost podobně. Vypnout start/stop a režim sport, pak se to chová o trošku lépe. Benzíňáky jsou podstatně přívětivější. Už i O4 v naftě je o něco lépe nastavená.
Ale automat v Rifteru se mi chová úplně jinak, a blíž tomu jak bych si představoval. I i30 má tu převodovku takovou "hladší".
13:11:44
09.01.2026
Jumbo
-> palinator 09.01.26 12:48:45: Na ten rozjezd je finta... Má to ochranu spojek, takže pokud stojí kola, tak tam prostě nepošle výkon. Stačí ale lehce ťuknout do plynu, potočit kola a když tomu pak šlápneš, tak to vystřelí... Zbytek neřeším, ale sralo mě to taky... 3
-> palinator 09.01.26 12:49:55: Tak on ten limit přilnavosti je dost vysoko, když jsem ho honil za sucha, tak to zvládalo nesmysl... A ta úprava chování ESP je právě spíš k tomu, aby to auto líp drželo na sněhu, ne hůř... 3
To auto primárně není na blbnutí, ale právě na to, aby se dalo co nejhůř urvat a bylo co nejvíc "blbuvzdorné". Takové ty běžné věci jako aquaplaning, hrábnutí při rozjezdu nebo sklouznutí nějaké nápravy při normální jízdě už běžný řidič ani nepozná, často si ani nevšimle, že na něho bliklo ESP... Za mě je Karoq v rámci Škodovky asi nejpovedenější auto současné produkce v rámci předvídatelnosti podvozku a toho, co to dokáže překousnout aniž by o tom řidič vůbec vědel. Hlavně podvozek mi přišel naladěný "tak akorát", třeba ve srovnání s uhoupaným Kodiaqem a díky malým přesahům karoserie to bylo strašně čitelné auto...
13:05:24
09.01.2026
Borderer
-> Sita: Tak já nevim, průměrný řidič asi musí mít auto, kterým normální jezdí, ne? 3 Jinak by se nemohl stát ze začátečníka průměrným. 3

edit: Za mne sem třeba zjsitil, že Volvo s vypnutým DSTC vyjede daleko víc a dokáže jet rychleji, jen musím najednou hlídat, abych neletěl po tečně ze zatáčky a podobný detaily. 3
upraveno 1x, naposled 09.01.2026 13:07:21
12:56:07
09.01.2026
Sita
-> Borderer 09.01.26 12:41:41: ok, pokud je manzelka vyjezdenej ridic, tak to chapu, ale co treba dcera nebo deti? Skoda ze ty silnice jsou ted samej sutr a sul, za to mi ten test O4 vs Bora nestoji 3
upraveno 1x, naposled 09.01.2026 12:57:08
12:49:55
09.01.2026
palinator
-> Jumbo:
Tim pádem by to chování mělo bejt spíš lepší. Ve finále mě pak limitovalo, že když už jsem "jel bokem" po rovině, tak se to auto rozjíždělo hodně rychle a měl jsem respekt z toho to pak ubrzdit, protože to bylo hodně zatáčkovitý a dost často jsem dělal cypoviny i v obcích, kde jsem nechtěl skončit u někoho v plotě 3
12:48:45
09.01.2026
palinator
Resp.:
Auto žere v režimu D na světlech 0,9 l/h... když se to ručně dá do N, spotřeba klesne na 0,6 l/h. Sere to někoho? Ne. Sere to mně? Strašně! 3
Chceš se rychle odpíchnout z křižovatky? Nejde to? Sere to někoho? Ne. Sere to mně? Strašně! 3
Řadí ten automat úplně kokotsky, že to často přerazim do manuálu a skládám si tam kvalty ručně (výsledkem je o několik desetin nižší spotřeba - i tak dost vysoká)? Nikoho jinýho to nesere, jen mně! 3
upraveno 1x, naposled 09.01.2026 12:50:48
12:46:47
09.01.2026
Jumbo
-> palinator: Co si pamatuju, tak ten režim Snow prý nějak "předtlakuje" čerpadlo haldexu, aby zadek sepnul rychleji + drobně upravuje chování ESP...
12:44:38
09.01.2026
Jumbo
-> Sita: Já tenkrát koupil exmanželce Yetiho 4x4 právě i kvůli tomu, že to auto za ni všechno vyřeší... A ten Karoq je ještě o něco dál. Pokud s tím neblbneš, tak to za řidiče vyřeší většinu problémů. Natočíš volant, podržíš nohu na plynu a auto pojede kam potřebuješ...
12:44:33
09.01.2026
palinator
-> Jumbo 09.01.26 12:24:36:
Jo, když jsem na tom stál jak na rejči tak se zadek smek... někdy. S plně zapnutým ESP jsem to teda nezkoušel. A ten režim Snow vlastně taky nevim co má dělat. 3

-> Sita:
Pro průměrnýho (a ideálně stárnoucího) řidiče je to auto asi pecka a nebude nadávat vůbec na nic. Maximálně na to že do toho má nalejt vodu 3 V podstatě veškerá negativa, co jsem popsal, nikoho normálního nezajímají.
Proto taky normální člověk nemůže mít BEV, neb mu nepřináší takřka žádné výhody.
upraveno 1x, naposled 09.01.2026 12:45:34
12:41:41
09.01.2026
Borderer
-> Sita: Já si myslim, že odpověď nakousnul už Jumbo níže. Za mne daleko raději posadím v "těhle podmínkách" manželku do auta, které zná a tak nějak ví, co od něj čekat, než do něčeho, co nezná, byť to má hromadu asistentů.
12:35:22
09.01.2026
Sita
-> palinator: me by spis zajimalo, jakej nazor na to auto mas z pohledu prumernyho ridice, kterymu nejde o to jezdit zatacky elegantne bokem, ale proste se klidne, treba i pomalu, ale s pocitem jistoty, dostat z A do B. Proste jestli, kdyz prijdou tyhle podminky, reknes manzelce: hele jed radsi octou nez tim karoqem, protoze je daleko citelnejsi a ovladatlenejsi, mas tam rucku, nekecaj ti do toho zadni asistenti, atd...

Protoze, ruku na srdce, kdo z nas ma koule na to vzit auto za "mega" a snazit se s nim o nejaky efektni prujezdy? Ja treba octu do snehu jeste nevytahl 3
upraveno 1x, naposled 09.01.2026 12:36:50
12:24:36
09.01.2026
Jumbo
-> palinator: Mě to teda s tím autem dost bavilo, ale je fakt, že jsme měl natrénováno z Yetiho 4x4. U Haldexu je potřeba odblokovat ten pocit strachu a šlápnout mu za krk... ESP bych na normální silnici nevypínal, respektive nechal v základu, ono právě dost koriguje tu nedotáčivost než nastoupí zadní náprava. Já si s tím autem teda užíval dost, na to co to je, ale chce se to nebát a prostě mu stoupnout za krk, jinak ten výkon na tu zadní nápravu prostě nepošle...

To auto je primárně nedotáčivé, přetáčivost přijde až když má člověk trochu "koule" a i v té nedotáčivosti to podrží pod plynem. Ale chce to dostat do ruky, když na to člověk není zvyklý...
09:47:18
09.01.2026
palinator
Díky za info.

Jinak jen takový postřehy. Poprvý jsem se svezl s 4x4 na uježděném sněhu krytém posypem - nemám tedy s čím srovnávat. Ale:
Zapl jsem ESC Sport a režim Snow. Řazení do manuálu a pojďme. No, moc snadno se to nevede. Když chce člověk najet do vracečky na dvojku, aby měl otáčky na rozumnou odezvu na plyn, tak se sice auto rozhrabe, ale pak to ve vysokých otáčkách SAMO přeřadí na trojku i v manuálu - asi aby to nehrabalo nebo nevim. Takže to samozřejmě hrabat přestane auto se chytne a je po zábavě. Nebo jestli jsem prošlápl kickdown a pak se to chová jinak? Nevim.
A celkově to haldex svezení je takový divný. Nikdy člověk neví jestli to bude nedotáčivý nebo přetáčivý. Dost často jsem byl za stabilizaci rád, že mě tahala klouzající se předek zpět na trajektorii silnice. Použít ručku, aby si to člověk včas rozhodil a nedotáčivost řešit nemusel? Bohužel. Podkopnout to v manuálu přes spojku, aby aspoň hned klouzalo všechno a nečekalo se na přichcíplou reakci EURO6 TDI? Bohužel. Nepříjemnost toho ježdění byla způsobená i tím, že se nejednalo o čerstvý sníh na čistém podkladu, ale o nesourodý povrch, kterej někde klouzal jako svině a jinde ne.

Jasně, tyhle auta nejsou od toho, aby se s nimi dělaly koniny, ale nějak mi to nesedí s tím, jak Jumbo popisoval, že to má nějakej fun factor. Možná někde na parkovišti, kde se člověk nebojí, se s tim dají dělat donuty, ale na horský silnici jsem se teda spíš víc bál, než abych měl radost z dosaženejch úhlů 3
22:40:52
07.01.2026
saskyn2
-> Nwkt 07.01.26 20:53:45: Tak 2024 to bude už DTT motor. Popravdě jsem na EVO motoru neviděl ještě ani jednu jedinou pumpu co by chcala, nebo měla seklou clonku, ty pumpy i po 210t vypadaji jak nový. Tohle se jim vcelku fakt povedlo, škoda že kladky na rozvodech šly opačným směrem a znám málo kusů který po 120t za studena nedělaji pazvuky3
22:19:35
07.01.2026
Milan 136
-> Nwkt 07.01.26 20:53:45: Na takhle novým autě snad ani ne.
20:53:45
07.01.2026
Nwkt
Vodní pumpy, výměníky v sání .... reklamuj to
20:24:14
07.01.2026
palinator
2024 Karoq 4x4 2,0 TDI 110 kW DSG. Najeto 20000 km. Dnes ráno pískot "nedostatek chladicí kapaliny". Nádobka úplně prázdná. Nalil jsem tam asi litr destilky, protože jsem nevěděl jestli tam nebudu kapalinu lejt jako do kanálu. Pod autem jsem flek nenašel.

Tečou nějak pravidelně tyhle krumply?
Extreme Tyres