iskra

prohledat
10 příspěvků (zobrazeno 1 až 10) od 16.11.2006 do 08.05.2010, založil/a mig 125
řadit dle data
07:42:20
08.05.2010
Alenka
Jeste jsem zapomnel zminit, ze to cele krmim E85, takze pri plnem zatizeni je, ve srovnani s benzinem, potreba k dosazeni nejake rozumne lambdy dodat do smesi skoro o polovinu vic paliva, takze naroky na civku budou asi opravdu vyssi.
23:27:50
07.05.2010
Alenka
Poprosil bych problematiky znale o malou radu, neb elektrice rozumim jako husa pivu :)

Motor je 1,4, upravene hlava, 265/258 M-E vacka, nejaky karburator, svody atd.

Zapalovani je seriovy bezkontakt Favorit bez uprav na elektrice, upravoval jsem jen ostredivou a podtlakovou regulaci.

Po nahozeni noveho vypocitaneho vyfuku mi auto zacalo od 4000 do 6000 otacek cukat.

Nepomaha proti tomu nic:

- smes je Ok, chude to neni

- casovani zapalovani je OK

- tepelna hodnota svicek je Ok, mozna by to s novym vyfukem sneslo o stupen chladnejsi, ale tady podlemne problem nelezi

- svicky, kabely, civka v rozdelovaci, vicko, velka civka na podbehu, i krabicka ETZ jsou taky Ok, zkousel jsem menit vsechno a nic nepomohlo.

- odtrhy svicek jsem zkousel zmensovat az na 0,5mm a efekt to ma takovy, ze cim mensi je odtrh, tim mene to cuka, zato v o to hustsich intervalech

- pri 1mm odtrhu auto cuka hodne, priblizne 3x za vterinu

- pri 0,5mm odtrhu to cuka temer neznatelne, zato mnohem casteji. Motor tahne, ale ne uplne plynule, chvilemi ztraci silu, prirovnal bych to k nejake rychle vibraci

Na zaklade techto priznaku jsem za pomoci fenestralni metody usoudil, ze na vine je slaba civka serioveho zapalovani, tedy ze jiskra ma "malou energii" - pokud neco takoveho vubec existuje - a neni schopna v otackach vyrobit dostatecne silny vyboj, aby prorazil "hustsi" smes, ktera vznikla lepsi objemovou ucinnosti motoru po instalaci vyfuku, budu tedy potrebovat neco, co mi bude schopno tu energii dodat, patrne jinou civku.

Jsou moje uvahy spravne, dalo by se to nejak resit?

Sla by treba pouzit civka z nejakeho jineho auta, pripadne nejaka tjuningova univerzalni?
upraveno 1x, naposled 07.05.2010 23:32:14
19:15:16
18.11.2006
COL
-> King: ted presne nevim, jak jsi to myslel s tou casovou konstantou....

casova konstanta (tau=L/R) je pomerne velka (hlavne vlivem maleho R), takze nabijeci proces z 12V vypada hodne dlouho jako nabijeni idelani civky....
13:26:52
18.11.2006
King
-> COL: Ach so! :c) Ale to zapalování přece bude chodit i o malinko vejš, než by odpovídalo časový konstantě LR, ne?

22:34:59
17.11.2006
COL
-> King: No ja jsem pomoci te civky testoval regulaci velikosti proudu civkou a automatickou regulaci doby omezeni proudu (1ms) na te me ridici jednotce ta ma vstupy ale uplne jine nez favo etz, jejich simulace (kde jde vlastne jen o hrany) je take tom obrazku

skoda.stable.cz/cz/index. php?id=4&i...

je to zluta a zelena cara.

Kdyz jsem testoval ETZ, tocil jsem motorkem celym rozdelovacem :o).

Ale kdyz na tom sinusovym generatoru nastavis dost vysokou frekvenci, civka se nebude -vzhledem k dobe otacky- tak rychle dobijet a celkova doba, kdy je vlivem omezeni proudu na tranzistoru vysoka ztrata se snizi.

Ostatne, kdyz se kouknes na ten obrazek, uvidis, ze civka se tam nabiji vzhledem k dobe otacky uz relative dlouho. Podle udaju se zda, ze obrazek odpovida cca 4500 ot/min. Kdyz pripoctes jeste dobu, po kterou by mela horet jiskra, zadna extra rezerva uz tam neni... Limit (pro favocivku a hodnotu proudu 7A)vychazi na cca 6000 ot/min. - a to je spinani civky optimalizovane....
11:26:20
17.11.2006
King
-> COL: A jak to testuješ na stole? Myslím zdroj pulzů pro ETZ. Já to krmil štelovatelným sinusovým generátorem a samozřejmě jsem dal díky tomu koncovýmu tranzistoru pěknou tepelnou čočku :c)
22:38:18
16.11.2006
COL
-> mig 125: S benzinem je to podobne je ta smes ma pri mensi elektricko pevnost, tak jiskra snaze preskoci...

Proste kdyz ti bude motor cukat na lpg vlivem vynechanych zapalu a na benzin ne, zmensi odskok.... Jinak to ponech jak to je, nic by si tim neziskal.

Pozor, cukani muze byt zpusobeno i tim, ze jiskra skace nekde jinde, nebo ze k prurazu dochazi jinde. Ikdyz na svicce skace jen 1mm dlouha jiskra, napeti na jeji svorce je i tak velmi vysoke a klidne staci na preskok jiskry (na vzduchu za atmosferickym podminek) v delce az 10mm. Takze cukani muze byt nekdy zpusobeno tim, ze se jiskra plazi po povrchu svicky uvnitr spinave "fajfky" nebo po spinavem ci vlhkem palci, nebo je prorazena civka.

Napriklad tuhle jiskru:

dava favocivka, ktera je uvnitr prorazena - vubec se to nezda - ale v aute cukala ve strednich otackach pri plnem plynu - nejhorsi podminky pro preskok jiskry. Pri testu na stole se pak objevil problem pri vyssich otackach, nekde uvnitr se prorazila a vyboj behal tam, jiskra skoro zmizela a na prubehu proudu bylo videt, ze v civce zustava energie - z tvaru proudu (po sepnuti nezacinal v nule) se dalo dovodit, ze v civce nezanika mag. pole a zustava v ni energie - to je charakteristicke pro zkratovanou nebo temer zkratovanou VN cast.

Spravny prubeh proudu budicim vinutim civky -fialova cara na obr:

Civka se patrne poskodila dlouhodobym pouzivanim se svickami s jiskristem ZC - maji velmi vysoky odskok a tudiz i napeti na civce je znacne vyssi nez u beznych svicek a proste to nevydrzela, odesla po 20tkm s timto druhem jiskriste, celkove mela najeto asi 100tkm.
16:10:00
16.11.2006
mig 125
takze ak som spravne pochopil tak ak mi ide o energiu iskry tak je jedno ako su kontakty daleko furt bude mat rovnaku energiu...ale ak su daleko tak mozno na LPG nebudu iskrit...ale ako to je na benzine? bude to v pohode ak dam mensiu vzdialenost?
12:53:51
16.11.2006
COL
pokud to necuka je to v poradku... Smes lpg-vzduch ma vetsi prurazne napeti (kV/cm) nez smes beno-vzduch. Pri stejnem napeti tedy jiskra skoci na mensi vzdalenost. Na velikost prurazneho napeti ma take vyrazny vliv tlak.... Proto vzdalenost, kterou je jiskra schopna preskocit ve valci pri stlacene smesi muze byt klidne 5-10x mensi nez venku na vzduchu za atmosferickeho tlaku.

S energii jiskry je to slozitejsi. Predne - maximalni velikost teto energie je urcena energii ulozenou v mag. poli civky. Pokud by civka byla idealni bude uhrnna energie jiskry vzdy stejna - protoze dlouha jiskra bude "horet" kratsi dobu, ale s vetsim vykonem, zatimco kratsi bude "horet" dele s nizsim vykonem. I v realu se to priblizne takhle chova....

Pro kvalitni zapaleni smesi je dulezity, aby jiskra mela vhodnou teplotu, vhodnou dobu trvani a "horela" v urcitem objemu.

Lze rici, ze cim vetsi energie, tim lepe - ovsem od urcite hranice uz neni zlepseni znatelne.

Eenergie spalena v jiskre je vsak, spise nez odskokem jiskriste, dana vlastni civkou.
12:08:17
16.11.2006
mig 125
sorry za vsetky laicke vyrazy ktore teraz pouzijem - inak to nevim povedat1 : kedy ma iskra vacsiu energiu? ked je obluk dlhsi alebo kratsi? ide mi o vzdialenost kontaktov na sviecke...som niekde cital ze na LPG je dobre mat vzdialenost 0,5-0,55 mm ale sa mi to zda dako malo...momentalne tam mam 0,8 a ani to nevim ci je to dobre lebo mam sviecky champion a nikde som nevedel najst aku maju predpisanu tu vzdialenost...a nenapadlo ma to checknut ked som ich kupil143...alebo je ta vzdialenost rovnaka pri vsetkych vyrobcoch?
Extreme Tyres