skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
zapojeni mlhovek jako vystraznych
prohledat
17 příspěvků (zobrazeno 1 až 17) od 01.04.2013 do 07.04.2013, založil/a Jarda - zrušená registrace
15:17:04
07.04.2013
07.04.2013

Šemik
Jak by mlhovky mohly svítit při vypnutých blikačích? Cívka pomocného relé sice bude mít stále přívod z 1.pojistky, ale nebude mít kostru - vodič který původně přivádí plus k žárovce kontrolky výstražných blikačů je v klidovém stavu odpojen od všeho.
14:50:07
07.04.2013
07.04.2013

Jarda - zrušená registrace
-> Syny: podle me ne, cerveny svetlo je mnohem vyraznejsi nez orange a mlhovky riznou vic do oci, takze... urcite nizsi pravdepodobnost treba v desti, ze si Te nekdo nevsimne

11:08:15
07.04.2013
07.04.2013

Syny
-> Jarda: Copa to je zase za chujovinu?
Teoreticky by to melo jit takhle, ale delal jsem to ted na rychlo, takze si nejsem uplne jistej. Ovsem podle me je to totalni chujovina :)
Teoreticky by to melo jit takhle, ale delal jsem to ted na rychlo, takze si nejsem uplne jistej. Ovsem podle me je to totalni chujovina :)
10:51:37
07.04.2013
07.04.2013

maniac
-> petr21: Ja som riesil nieco obdobne na mojom Golfe, chcel som rozsvietit zltu hmlovku s parkovackami, proste na parkoviska a na zrazy, aby to vyzeralo pekne. Problem je v tom, ze ta moja hmlovka je ukrutne silna, takze som sa rozhodol pre pouzitie 1,2W ziarovky, ktora sa pouziva do pristrojoviek. Cize k tej povodnej H1 som dal dalsiu malinku ziarovku, ktoru by si ty mohol napojit na smerovky. Uz v sere je to paradne vidiet, nemusi byt uplna tma a pritom to nikoho neoslnuje. Samozrejme, fizlom sa to pacit nebude..
10:47:58
07.04.2013
07.04.2013

maniac
-> Šemik : Mam taku otazku, ktora ma trapila uz pri vymyslani mojej "zlozitej" verzie. Kedze tvoj navod blika na striedacku, nestane sa nahodou, ze pri vypnutych smerovkach budu trvalo svietit hmlovky??
11:01:15
05.04.2013
05.04.2013

petr21
Tak se taky přiseru do diskuze
mě napadlo použít žlutý mlhovky co mam na užovce, jako další blikače směrovek, tj. funkce, kdy by při jedný poloze spešl vypínače svítily mlhovky normálně, a šly by spínat jen klasickým spínačem mlhovek a při druhý poloze toho spešl vypínače by mlhovka napravo blikala souběžně s blinkrem napravo a mlhovka vlevo jen s blinkrem vlevo, plus ta funkce výstražných světel, když by mlhy blikaly stejně jako blinkry
šlo by tohle nějak realizovat ? v elektrice se moc nevyznám bohužel..a tohle je zatim v teoretický rovině, spíš co by to obnášelo, a jestli by to šlo nějak jednoduššeji vyřešit (relé, diody apod)
Děkuji

Děkuji

17:12:10
04.04.2013
04.04.2013

-> Šemik : jak jednoduche, to jsem potreboval, diky
-> stepan: nemyslim si, kazdopadne cervene svetlo je vyraznejsi nez oranzove
-> stepan: nemyslim si, kazdopadne cervene svetlo je vyraznejsi nez oranzove

12:00:03
04.04.2013
04.04.2013

StepaNoFUN
-> Šemik : Mě to bylo divný. :-) Přes tu žárovku by se to asi vracelo. Nevím jestli by to bylo dost na sepnutí relé, ale asi jo. :-)
20:37:55
03.04.2013
03.04.2013

Šemik
Kdepak, dle toho co jsem napsal se tato funkce dostaví - mlhovky na střídačku s výstražnýma.
Jen jak si to po sobě čtu, zjišťuji jednu podstatnou věc
Při závěrečném editu jsem si vymazal větu, a to docela důležitou. Je potřeba vyndat žárovku z kontrolky výstražných (tzn. zrušit ji).
Fungovat to bude tak, že po zapnutí výstražných (+rozsvícená světla) v okamžiku svitu blikačů je toto relé v klidu (cívka z obou stran +12V) a v okamžiku tmy blikačů sepne (kostru dostane skrze žárovky blikačů) a rozsvítí se mlhovky a tak stále dokolečka.
Jen jak si to po sobě čtu, zjišťuji jednu podstatnou věc

Fungovat to bude tak, že po zapnutí výstražných (+rozsvícená světla) v okamžiku svitu blikačů je toto relé v klidu (cívka z obou stran +12V) a v okamžiku tmy blikačů sepne (kostru dostane skrze žárovky blikačů) a rozsvítí se mlhovky a tak stále dokolečka.
18:22:26
03.04.2013
03.04.2013

stepan
-> Jarda: Ale já bych hlavně řek, že výraznější jsou normální výstražný než světlo, který bude jenom přeblikávat z oranžovýho na červený a zpátky.
11:17:25
03.04.2013
03.04.2013

-> Šemik : jako jestli me nekdo smete nebo ne, tak je pro me jasna volba teto ilegalni prasecinky
jeste by slo udelat, aby mlhovky blikaly na stridacku mezi sebou, nevim, co je vyraznejsi...
podle Tveho zapojeni by ale musela kontrolka smerovek blikat na stridacku s vystraznyma, ja chci, aby se to stridalo - mlhovky, smerovky
jeste by slo udelat, aby mlhovky blikaly na stridacku mezi sebou, nevim, co je vyraznejsi...
podle Tveho zapojeni by ale musela kontrolka smerovek blikat na stridacku s vystraznyma, ja chci, aby se to stridalo - mlhovky, smerovky
23:17:33
02.04.2013
02.04.2013

Šemik
No to jsem ještě neviděl, nedokážu si představit reakci okolí. Všichni z toho budou našlupky.
Ale dobrá. Zapojení je velmi jednoduché, není k tomu třeba nic víc než jedno spínací relé a vodiče. Cívka (85,86) se zapojí mezi stálý plus (1.pojistka) a přívod plusu ke kontrolce výstražných světel. Silovina (30,87) bude by-pass standartního spínače mlhovek.
Plus se může přidat k cívce relé vypínač pro vypnutí této, ehm.. diskutabilní funkce.
Ale dobrá. Zapojení je velmi jednoduché, není k tomu třeba nic víc než jedno spínací relé a vodiče. Cívka (85,86) se zapojí mezi stálý plus (1.pojistka) a přívod plusu ke kontrolce výstražných světel. Silovina (30,87) bude by-pass standartního spínače mlhovek.
Plus se může přidat k cívce relé vypínač pro vypnutí této, ehm.. diskutabilní funkce.
17:21:34
01.04.2013
01.04.2013

maniac
Na kabel, ktory ide ku smerovkam (z vypinaca vystr. trojuholnika) sa pripojis s rozpinacim (alebo prepinacim, co mas poruke) rele, ku ktoremu dotiahnes na vstup plus a ukostris ho, vystup pojde na hmlkovky. Pozor vsak na potrebnu poistku a prierez kabla a tiez diody. Z tohto zapojenia vyplyva, ze by ti stale svietili hmlovky, cize dalsi vypinac, ktory by mal zmysel uz len koli fizlom, pretoze (aspon na Slovensku) taketo upravy fizlom a na TK vadia. Toto je asi najjednoduchsie zapojenie, potrebujes len rele, poistku, dve diody a fastony.
A kedze ma toto zaujalo, piste sem dalsie mozne zapojenia, spolu daco pouzitelne vymyslime.
A kedze ma toto zaujalo, piste sem dalsie mozne zapojenia, spolu daco pouzitelne vymyslime.
15:41:30
01.04.2013
01.04.2013

stepan
-> Jarda: No to jo, na to co sem psal bys musel použít ještě jedno relé.
15:12:27
01.04.2013
01.04.2013

-> stepan: to zas bude svitit porad, kdyz nebudou blikat vystrazny, napada me, jak to vyresit elektronicky + dalsi rele, ale stejne mi to prijde zbytecne slozite
15:04:37
01.04.2013
01.04.2013

stepan
-> Jarda: Tak to stačí zapojit na rozpínací kontakty relé, ne?
15:02:37
01.04.2013
01.04.2013

napadlo me, ze v krizovych situacich, zastaveni na konci kolony nebo treba, kdyz natahujeme strechu na MTX by bylo lepsi, kdyby blikaly vystrazne na stridacku s mlhovkama
nenapada nekoho, jak to co nejjednoduseji vyresit?
napadlo me rele na kontrolku vystraznych a + pres diodu na mlhovky, ale ta kontrolka blika nastejno jako blinkry, tak nejaky zpozdovac na to rele?
nenapada nekoho, jak to co nejjednoduseji vyresit?
napadlo me rele na kontrolku vystraznych a + pres diodu na mlhovky, ale ta kontrolka blika nastejno jako blinkry, tak nejaky zpozdovac na to rele?