skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Jaká baterka do Favorita
23:02:25
27.01.2012
27.01.2012

Vyspu
Do favorita se vejde bez úprav 100Ah baterka, ale už je natěsno, jen se při manipulaci s ní musí sundat rozpěra, pakliže je jí auto vybaveno a možná i airbox, to už si nepamatuju...ale nemá to smysl tam cpát tak velkou baterku
21:51:51
26.01.2012
26.01.2012

StepaNoFUN
Jezdím denně cca 25km ráno do práce a večer stejnou trasu z5... Je tam 44Ah Varta Blue Dymanic o stáří cca 6 let a nemám problém s tím, že by to něchtělo startovat. Jenom pokud startuju po pár minutách stání ohřátej motor (většinou při tankování), tak se mi několikrát (náhodně) stalo, že startér jakoby "neměl sílu", ale po prvním houpnutí se roztočí a auto chytne hned. Ale tohle bych síš viděl jako problém feldího startéru, respektive ložisek v něm... Alternátor je Magneton 55A, na těhlech středně dlouhejch trasách myslím dostačující a to třeba vyhřívání zadního okna (a zrcátek) v podstatě nevypínám.
21:40:37
26.01.2012
26.01.2012

Markop
-> palinator: Jo, držet auto pod plynem...
21:01:29
26.01.2012
26.01.2012

palinator
-> Markop:
To se dá dobře ovlivnit jízdním stylem.
To se dá dobře ovlivnit jízdním stylem.
20:59:05
26.01.2012
26.01.2012

Markop
-> Vít Heřman: Ano, jenže pokud auto jezdí pouze v kolonách a nemá možnost se dobít delší cestou, musí se dobíjet průběžně. Jinak je potom větší akumulátor k ničemu, pouze oddálí problém s nedostatkem proudu a nabíjením. Potom se ovšem s auta stane něco podobného elektromobilu, který musí pravidelně na nabíječku :-)
20:32:42
26.01.2012
26.01.2012

dragon_cb_cz
-> Markop: Problém v provozu s popojížděním po městě chápu, ale tím spíš bych volil silnější aku - prostě dává větší rezervu na podobný provoz a následně když vyrazím na delší jízdu mimo město tak jí dobjiu. Krom toho že stojí víc a o fous víc váží s ní prostě nemůžu nic ztratit :)
A s tou kvalitou kabeláže a pod souhlasím, jak už jsem psal - když pominu dva případy kdy jsme jí vymlátili vlastní blbostí, tak jsem u auta které má dobíjecí soustavu v pořádku a relativně pravidelně jezdí (2-3x týdně kratší trasy po praze - max 20km mezi startováním) a cca 2x za dva týdny 160 km - Praha -> ČB a zpět) nikdy problém neměli - a to je to nafta. Ozývá se po 6.5 letech když jde teplota pod nulu - no řekl bych že má nárok. U udržovaného auta které jede alespoň jednou za týden dál než za roh pro rohlíky by majitel nabíječku neměl potřebovat.
A s tou kvalitou kabeláže a pod souhlasím, jak už jsem psal - když pominu dva případy kdy jsme jí vymlátili vlastní blbostí, tak jsem u auta které má dobíjecí soustavu v pořádku a relativně pravidelně jezdí (2-3x týdně kratší trasy po praze - max 20km mezi startováním) a cca 2x za dva týdny 160 km - Praha -> ČB a zpět) nikdy problém neměli - a to je to nafta. Ozývá se po 6.5 letech když jde teplota pod nulu - no řekl bych že má nárok. U udržovaného auta které jede alespoň jednou za týden dál než za roh pro rohlíky by majitel nabíječku neměl potřebovat.
18:23:17
26.01.2012
26.01.2012

Markop
-> Vít Heřman: Ten blábol o tom, že se velký akumulátor nebude dobíjet do plna, nebo že naopak silný altík bude malou baterku přebíjet obrovským (!) proudem, je taková vohnoutská mantra. Prostě se to mezi amatéry traduje a ani ty ani já proti tomu nic nezmůžeme.
Tato problematika je taktéž mnohem složitější. Autoelektrika je tímto docela specifický obor .
Pokud má u těchto aut alternátor v provozu (mimo volnoběh) dostatečnou rezervu výkonu (stačí 20A), je jedno zda se použije 40Ah nebo 55Ah aku.
Problém nastane, pokud se ve městě často jezdí v kolonách (tedy se většinu času stojí) a svítí se a topí se a vyhřívá se zadní okno a vyhrává se na rádio a podobně. To mají občas problémy i modernější kočáry než je Favorit a spol.
U těchto vozů lze proti malé energetické stabilitě jejich nabíjecích soustav poměrně úspěšně bojovat zvýšením volnoběhu na cca 900 ot/min a malou řemenicí na altíku. Pro karbecové fáčko lze aplikovat i 50mm řemeničku.
Hlavně je ale potřeba mít v pořádku kabely mezi altem, akumulátorem a starterem a to hlavně jejich koncovky, tedy oka. To se potom může altec snažit jak chce a na baterce je už třeba jen 13,2V a je na průšvih založeno jedna dvě.
Tato problematika je taktéž mnohem složitější. Autoelektrika je tímto docela specifický obor .
Pokud má u těchto aut alternátor v provozu (mimo volnoběh) dostatečnou rezervu výkonu (stačí 20A), je jedno zda se použije 40Ah nebo 55Ah aku.
Problém nastane, pokud se ve městě často jezdí v kolonách (tedy se většinu času stojí) a svítí se a topí se a vyhřívá se zadní okno a vyhrává se na rádio a podobně. To mají občas problémy i modernější kočáry než je Favorit a spol.
U těchto vozů lze proti malé energetické stabilitě jejich nabíjecích soustav poměrně úspěšně bojovat zvýšením volnoběhu na cca 900 ot/min a malou řemenicí na altíku. Pro karbecové fáčko lze aplikovat i 50mm řemeničku.
Hlavně je ale potřeba mít v pořádku kabely mezi altem, akumulátorem a starterem a to hlavně jejich koncovky, tedy oka. To se potom může altec snažit jak chce a na baterce je už třeba jen 13,2V a je na průšvih založeno jedna dvě.
16:55:18
26.01.2012
26.01.2012

Capricorn
-> Shackall:
c. Mám aku. 55 Ah (242 x 175 x 190 mm) a přes rozpěru se vejde bez problému.
c. Mám aku. 55 Ah (242 x 175 x 190 mm) a přes rozpěru se vejde bez problému.
16:35:43
26.01.2012
26.01.2012

Markop
-> Shackall:
a) Pro klasický spouštěč Favoritu je 55 Ah ideální, on si totiž v zimě nestydí vzít klidně i trojnásobek svého nominálního proudu.
b) Až na jaře? Co je těžkého na tom změřit napětí na aku, při rozsvícených světlech, multimetrem? Aspoň tohle.
c) Podle toho, jak blízko aku ti vede hrazda rozpěry. Většinou to jde v pohodě.
a) Pro klasický spouštěč Favoritu je 55 Ah ideální, on si totiž v zimě nestydí vzít klidně i trojnásobek svého nominálního proudu.
b) Až na jaře? Co je těžkého na tom změřit napětí na aku, při rozsvícených světlech, multimetrem? Aspoň tohle.
c) Podle toho, jak blízko aku ti vede hrazda rozpěry. Většinou to jde v pohodě.
16:34:59
26.01.2012
26.01.2012

dragon_cb_cz
-> Shackall:
a) Tu 72Ah krávu tam zkus - možná se tam vejde. Pokud to má Forman stejně jako felda (a podle fotek soudím že jo), tak by mohla - my jsme kdysi do Feldy dali 68 Ah (myslím) baterku z naftového peugeota a pasovala bez jakýchkoliv úprav a co se pamatuju tak byla stejně velká jako ta 72Ah co mám v octávii. Rozdíl je akorát v tom nejdelším rozměru, tzn "na šířku auta", hloubka a výška baterek je většinou +- stejná.
c) Opět podle fotek soudím, že rozpěrná tyč se prostoru baterky ani neblíží, takže by tam jít měla. 44 Ah a 52 Ah (55Ah Vartu teď na internetu nevidím) mají obě délku 207mm, tzn vnější rozměry stejné, 60Ah má 242 - takže i tu bys tam mohl dát (35mm navíc se tam vejde téměř 100%).
Ale pokud se ti doma válí 72Ah, začal bych s ní. Lepší než jí nechat válet bez užitku...
a) Tu 72Ah krávu tam zkus - možná se tam vejde. Pokud to má Forman stejně jako felda (a podle fotek soudím že jo), tak by mohla - my jsme kdysi do Feldy dali 68 Ah (myslím) baterku z naftového peugeota a pasovala bez jakýchkoliv úprav a co se pamatuju tak byla stejně velká jako ta 72Ah co mám v octávii. Rozdíl je akorát v tom nejdelším rozměru, tzn "na šířku auta", hloubka a výška baterek je většinou +- stejná.
c) Opět podle fotek soudím, že rozpěrná tyč se prostoru baterky ani neblíží, takže by tam jít měla. 44 Ah a 52 Ah (55Ah Vartu teď na internetu nevidím) mají obě délku 207mm, tzn vnější rozměry stejné, 60Ah má 242 - takže i tu bys tam mohl dát (35mm navíc se tam vejde téměř 100%).
Ale pokud se ti doma válí 72Ah, začal bych s ní. Lepší než jí nechat válet bez užitku...
16:13:11
26.01.2012
26.01.2012

Shackall
All: Díky za rady.
a) Nemíním tam rvát nějakou 72 Ah krávu (ta se mi ostatně válí doma), ale rád bych tam dal něco, co tam půjde bez úprav - třeba 55 Ah místo stávající 44.
b) Na to dobíjení se chci podívat na jaře - nicméně se to nejeví jako tragédie. V plánu je rovněž silnější alternátor, např. z Octavie. Baterku je nicméně nutné koupit teď...
c) Takže Varta Blue Dynamic 55 Ah lze bez potíží namontovat i přes rozpěrnou tyč?
a) Nemíním tam rvát nějakou 72 Ah krávu (ta se mi ostatně válí doma), ale rád bych tam dal něco, co tam půjde bez úprav - třeba 55 Ah místo stávající 44.
b) Na to dobíjení se chci podívat na jaře - nicméně se to nejeví jako tragédie. V plánu je rovněž silnější alternátor, např. z Octavie. Baterku je nicméně nutné koupit teď...
c) Takže Varta Blue Dynamic 55 Ah lze bez potíží namontovat i přes rozpěrnou tyč?
15:27:46
26.01.2012
26.01.2012

dragon_cb_cz
-> Markop: Souhlas, Varta Blue Dynamic můžu s klidem doporučit, v 1.9TDi ochcáfce funguje už 6,5 roku a zatím pořád drží - i když teď jak klesají teploty pod bod mrazu už moc ochotně netočí. Ale pokud to s ní vydržíme do jara, tak věřím že i do další zimy také...
15:26:10
26.01.2012
26.01.2012

dragon_cb_cz
-> darklord 26.01.12 13:10:15: Sorry, ale to s tou menší baterkou je prostě blbost. Nechápu kde se tenhle mýtus o tom že když dáš silnější baterku, že jí auto nebude stačit dobíjet, vzal. Startování vyčerpá stejný objem kapacity z malé i z velké baterky a dobíjení malé i velké opět funguje stejně. Takže naopak, malá baterka se vybije na nižší procento nabití než velká a tudíž bude odcházet rychleji. Stejná zátěž která 40Ah baterku vybije na 80% kapacity vybije 80Ah jen na 90%... nevím co řešíš.
Jinak ale samozřejmě souhlasím s tím, že do Formana stačí baterka která tam patří, max o fous silnější a důležitá je spíš celá elektrická soustava. Pokud bude v pořádku, tak malá baterka bohatě stačí.
Jinak ale samozřejmě souhlasím s tím, že do Formana stačí baterka která tam patří, max o fous silnější a důležitá je spíš celá elektrická soustava. Pokud bude v pořádku, tak malá baterka bohatě stačí.
15:15:03
26.01.2012
26.01.2012

Markop
-> Shackall: Pro Fáčko/Forman je nejvhodnější kapacita 45 - 55 Ah. Třeba Varta Blue Dynamic, s těmi mám dobré zkušenosti. Nebo odpovídající AKUMU.
Máš v pořádku nabíjecí soustavu? Pokud ti špatně funguje dobíjení, dokáže ti auto zničit baterku během jednoho roku jako nic. Roztlačování škodí zdraví ;-)
Máš v pořádku nabíjecí soustavu? Pokud ti špatně funguje dobíjení, dokáže ti auto zničit baterku během jednoho roku jako nic. Roztlačování škodí zdraví ;-)
13:37:27
26.01.2012
26.01.2012

palinator
-> darklord:
Jo, tak předpokládám stav, že na jednu baterku to auto jde na druhou ne a po nabití baterky je třeba mrtvá stejně. Já mám na 120tce 52 Ah drahou Vartu Silver a očekávám, že něco vydrží. Přes zimu ji mám napojenou za zařízení, který ji trvale dobíjí několika desítkami mA, takže na každý start je zcela připravena - navíc nemusím ji odpojovat od sítě.
Jo, tak předpokládám stav, že na jednu baterku to auto jde na druhou ne a po nabití baterky je třeba mrtvá stejně. Já mám na 120tce 52 Ah drahou Vartu Silver a očekávám, že něco vydrží. Přes zimu ji mám napojenou za zařízení, který ji trvale dobíjí několika desítkami mA, takže na každý start je zcela připravena - navíc nemusím ji odpojovat od sítě.
13:32:58
26.01.2012
26.01.2012

darklord
-> palinator: Ja by som tam proste dal to co tam patri a pripadne zvysil vykon dobijacej sustavy. Davat tam najvacsiu baterku co sa vojde a potom cakat kedy ju auto sprovodi zo sevta koli tomu ze je v haji dobijanie, kostry atd... Ono kolkokrat staci dat dokopy altik, vsetky elektricke spoje ocistit a hned je to o niecom inom.
13:23:11
26.01.2012
26.01.2012

palinator
-> darklord:
Zas ale když bude malou baterku tejrat proudem řekněme 300 A, tak to bude baterce s max. proudem 360 A víc vadit, než baterce s max. proudem třeba 520 A.
Zas ale když bude malou baterku tejrat proudem řekněme 300 A, tak to bude baterce s max. proudem 360 A víc vadit, než baterce s max. proudem třeba 520 A.
13:19:06
26.01.2012
26.01.2012

darklord
-> Shackall: To by chcelo skorej silnejsi alternator ako baterku s vyssou kapacitou, cim mensia kapacita baterky tym menej baterka trpi tym ze neni plne nabita. Ked tam budes mat 70Ah baterku ktora bude stale nabita max na 80% tak pojde srat isto rychlejsie ako 44Ah stale nabita na 99% (nehovoriac o rozdiele v cene). Radsej si tam daj normalnu 44Ah (ci kolko to ma byt vo fave) a k tomu 70A altik z feldy.
13:14:20
26.01.2012
26.01.2012

Shackall
-> darklord: Jezdím převážně trasy do 30 km, většinu po Praze. Auto stojí venku - nastartuju, začnu topit, rozmrazovat, svítit... Myslíš, že je malá baterka lepší?
13:13:53
26.01.2012
26.01.2012

Tomaso435
-> Shackall: ja tam měl z dýzláka 74ku myslim... startovala i když byla zkoro prazdna. a vede se tam docela už na těsno, ale vyndávání když máš rozpěru mezi tlumičema je už na prd.
13:10:15
26.01.2012
26.01.2012

darklord
No, ak jazdis kratke trasy tak si tam daj radsej co najmensiu.
13:08:46
26.01.2012
26.01.2012

Shackall
Přátelé, dnes ráno jsem opět bavil své okolí startováním Formanu pomocí rozjezdu z kopce, neboť byla slabá baterie. Jelikož na něco takového už nemám ani věk, ani společenské postavení, rád bych koupil novou baterku. Chtěl bych přitom tu největší a nejvýkonnější, která se tam bez úprav vejde. Která to je? Máte s tím někdo zkušenosti? Díky!