skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
zesik vs Sw
18:14:14
04.06.2010
04.06.2010
Tuner#2 - zrušená registrace
-> King 04.06.10 17:35:57: Nemůžu nic jiného než jen souhlasit. Pokud se budem bavit co celé třeba 3 pásmové reprosoustavě ak zcela určitě přestane hrát jako první výškáč. Na druhou stranu v autohifi a soutěžích dB drag kde jedou jen woofery a měří se tlak může ten problém co napsal Zdany opravdu být a krom možnsti překmitnutí a mechanického poškození závěsu, či formeru cívky opravdu dochází i k destrukci cívky tím co popisoval obzvlášť u oho kdo podcení zesíky. Tak je to navíc podpořeno tím, že když je potřebný výkon, zesík ho na krátkou dobu vyprodukuje, ale zároveň brutálně padne palubní napětí a je jasné, že limitace přijde jindy při 13,8V v testu na pořádném zdroji a jindy při třeba 11V v autě, protože to na 11V klidně může padnout. Pak máme rázem podstatně menší výkon a limitace je obrovská. Ale to už odbíháme od tématu a asi moc lidí ani neví o čem že tu debatujem :-)
17:35:57
04.06.2010
04.06.2010
King
-> Tuner#2: Jsem ochotnej souhlasit s tím, že horší zesík např. s nesymetrickou limitací může mít při přebuzení na výstupu DC složku, která zbytečně namáhá, případně může poškodit basák. Souhlasím i s tím, že když je někdo hluchej jak poleno, tak v hluboký limitaci může vypadávat zpětná vazba v PA a DC offset pak může urvat závěs repráku. To už jsou ale extrémy. Polemizuju s tím, že ho může poškodit to zkreslení, kdy zesík ořezává sinusovku. V limitaci dochází ke zvětšení podílu energie v pásmu vejšek, protože zesík generuje kromě toho, co dostává na vstup, spoustu lichejch harmonickejch frekvencí. V normálním hudebním signálu připadá na vejškáč, plácnu, 20pct energie, která jde do reprobedny. Limitovanej signál ale tu porci pro vejškáč zvyšuje a díky horní propusti ve výhybce ho to obvykle stojí i "život". Naproti tomu basák je proti tomu jednak chráněnej dolní propustí ve výhybce a v případě jednodužší soustavy, kdy je připojenej na přímo, ho chrání jeho poměrně vysoká indukčnost resp. vysoká impedance nad jeho pracovním pásmem.
Čili laicky řečeno - ano, spíš lze reprobednu zničit slabším shitovějším zesíkem, než bytelným PA hovadem. Princip destrukce je ovšem drobátko složitější, než naznačil kolega předřečník :)
Čili laicky řečeno - ano, spíš lze reprobednu zničit slabším shitovějším zesíkem, než bytelným PA hovadem. Princip destrukce je ovšem drobátko složitější, než naznačil kolega předřečník :)
15:56:53
04.06.2010
04.06.2010
MOLSO
-> Tuner#2: tak ja som neni hovado aby som ozvucoval pol mesta ja len tak aby to pekne hralo v aute a doteraz to hravalo pre moje uši pekne :)
15:27:02
04.06.2010
04.06.2010
-> MOLSO 04.06.10 15:24:08: Neplaš, rozumná obsluha nespálí asi 5W na 500W zesíku a naopak ani 500W repro 5W. Chce to používat ty dvě věci co máš po stranách na hlavě...
Ale optimum je vždy vykonější zesík pro lepší kontrolu to bez debat.
Ale optimum je vždy vykonější zesík pro lepší kontrolu to bez debat.
15:24:08
04.06.2010
04.06.2010
MOLSO
-> Tuner#2: a sakra
15:19:50
04.06.2010
04.06.2010
-> King: Tak cívce se to zkreslení a stejnosměrná složka taky moc nelíbí byť je proti výškáči samozřejmě podstatně lépe dimenzovaná průžezem vodiče.
-> MOLSO 04.06.10 15:15:59: Ano, velmi zlé. Jako ono to hrát bude, já taky začínal kdysi na sinuslive co měl 2 x 50W na tom samém wooferu co teď krmím skoro půl kilowatou a pokud rozumě zacházíš s hlasitostí, tak problém nebude, ale dobře to není.
-> MOLSO 04.06.10 15:15:59: Ano, velmi zlé. Jako ono to hrát bude, já taky začínal kdysi na sinuslive co měl 2 x 50W na tom samém wooferu co teď krmím skoro půl kilowatou a pokud rozumě zacházíš s hlasitostí, tak problém nebude, ale dobře to není.
15:15:59
04.06.2010
04.06.2010
MOLSO
takze 2x 50W zosik a 2OOW subwoofer je zlee ?
21:55:36
03.06.2010
03.06.2010
King
-> Zdany: "... Diky maximalnimu vybuzeni zesilovace tak muze dojit ke vzniku krivky, ktera neni sinusoveho tvaru, ale ctvercoveho a tim muze velice lehce dojit k destrukci (spaleni) wooferu. "
To je zajímavej poznatek a pro mě novinka :) Až do teď jsem měl za to, že zesilovač za hranicí limitace produkuje hafo lichých harmonických (to je důsledek zmíněnýho "oříznutí" špiček sinusovek), ale že to má obvykle devastující ouřinek jenom na tweetry (vejškáče).
Hloubkovej reprák má z principu při vysokejch kmitočtech generovaných v hluboký limitaci PA velkou impedanci, takže tohle mu asi vadit nebude
To je zajímavej poznatek a pro mě novinka :) Až do teď jsem měl za to, že zesilovač za hranicí limitace produkuje hafo lichých harmonických (to je důsledek zmíněnýho "oříznutí" špiček sinusovek), ale že to má obvykle devastující ouřinek jenom na tweetry (vejškáče).
Hloubkovej reprák má z principu při vysokejch kmitočtech generovaných v hluboký limitaci PA velkou impedanci, takže tohle mu asi vadit nebude
21:12:08
03.06.2010
03.06.2010
M@rtin
-> Zdany: Ty, ale nejsi normální (JOKE)
20:27:32
03.06.2010
03.06.2010
Zdany
-> Tuner#2: No o svem vykonu a zatizitelnosti wooferu nemluvim.. Ale staci rict hodnoty na vystupu zesilovace pri cca 2ohmech: 72V a 44A.. :)) A chudaci woofery maji 350W zatizitelnost. :)
16:14:41
03.06.2010
03.06.2010
-> Zdany: Laicky řečeno přecedo souhlas. Já 300W woofer krmím cca. 400+W (v testu na 13,8V měl asi 459W) Opačně je to vždy špatně...
16:11:16
03.06.2010
03.06.2010
Zdany
-> BlueBrown: Vzdy je lepsi mit o neco vykonnejsi zesilovac. A duvodu je nekolik:
z duvodu toho, ze hodnoty uvadene vyrobcem na obalu zesiku nemusi byt vzdy 100% (pominu-li vyrobce, kteri meri kazdy kus individualne a dokladaji to certifikatem o mereni). Coz to co jsem ted napsal je hoooodne laicky a neodborne napsane.
Pravy a spravny duvod proc mit vykonnejsi zesilovac nez je zatizitelnost wooferu je ten, ze vykon zesilovace muzes regulovat a pro dosazeni maximalniho vybuzeni wooferu nemusi jit zesilovac na svoje maximum, kdy uz muze byt vystupni signal zkresleny. Diky maximalnimu vybuzeni zesilovace tak muze dojit ke vzniku krivky, ktera neni sinusoveho tvaru, ale ctvercoveho a tim muze velice lehce dojit k destrukci (spaleni) wooferu. Dalsi vec co zesilovac pri svem maximalnim vykonu zacina ztracet je kontrola nad wooferem (dumping faktor) a ten se pak placa nekontrolovatelne a muze dojit k prekmitnuti a tim padem k mechanickemu poskozeni zavesu, vlnovce nebo vodicu k civce.
Takze osobne doporucuji na basove reproduktory vzdy o neco vykonejsi zesilovac, nez je RMS hodnota uvadena vyrobcem u wooferu.
z duvodu toho, ze hodnoty uvadene vyrobcem na obalu zesiku nemusi byt vzdy 100% (pominu-li vyrobce, kteri meri kazdy kus individualne a dokladaji to certifikatem o mereni). Coz to co jsem ted napsal je hoooodne laicky a neodborne napsane.
Pravy a spravny duvod proc mit vykonnejsi zesilovac nez je zatizitelnost wooferu je ten, ze vykon zesilovace muzes regulovat a pro dosazeni maximalniho vybuzeni wooferu nemusi jit zesilovac na svoje maximum, kdy uz muze byt vystupni signal zkresleny. Diky maximalnimu vybuzeni zesilovace tak muze dojit ke vzniku krivky, ktera neni sinusoveho tvaru, ale ctvercoveho a tim muze velice lehce dojit k destrukci (spaleni) wooferu. Dalsi vec co zesilovac pri svem maximalnim vykonu zacina ztracet je kontrola nad wooferem (dumping faktor) a ten se pak placa nekontrolovatelne a muze dojit k prekmitnuti a tim padem k mechanickemu poskozeni zavesu, vlnovce nebo vodicu k civce.
Takze osobne doporucuji na basove reproduktory vzdy o neco vykonejsi zesilovac, nez je RMS hodnota uvadena vyrobcem u wooferu.
12:29:15
17.05.2010
17.05.2010
M@rtin
-> BlueBrown: je to i celkem jedno, pokud není majitel obou zařízení hluchej
12:23:13
17.05.2010
17.05.2010
palinator
-> BlueBrown:
Správně bys měl mít repro dimensovaný na vyšší výkon, než je výkon zesilovače, aby se zvuk repra nezkresloval přetížením reproduktoru. Nicméně "ořezání" výkonu zesilovače je také řešením.
Správně bys měl mít repro dimensovaný na vyšší výkon, než je výkon zesilovače, aby se zvuk repra nezkresloval přetížením reproduktoru. Nicméně "ořezání" výkonu zesilovače je také řešením.
20:33:49
05.05.2010
05.05.2010
BlueBrown
-> Tomaso435: OK dík
10:13:34
05.05.2010
05.05.2010
Tomaso435
já mám obojí uplně na stejno a zesik mám volume lehce pod 3/4
22:38:15
04.05.2010
04.05.2010
BlueBrown
Jaký je nejlepší poměr? výkonější SW než zesik nebo naopak a o kolik?? (rms i max)